Home Könyvek listák Borítómánia: 4+1 kedvenc magyar könyvborítóm 2017-ből

Borítómánia: 4+1 kedvenc magyar könyvborítóm 2017-ből

Megpróbáltam a lehetetlent: megtalálni a kedvenc könyvborítóim 2017-ből. Egy dologra figyeltem: csak olyan borító kerülhet szóba, amit magyar tervező készített akár külföldi, akár magyar könyvhöz. Mert hát lássuk be, nagyon sok a szépséges külföldi könyvborító, de azért a magyar tervezések között is találhatunk szépeket.

Alább tehát összegyűjtöttem 4+1 kedvencet, amik szerintem olyan szépre sikeredtek, hogy bárki örömmel tudná a polcán. Bízom benne, hogy ti is. Alább a lista, nem rangsoroltam, ABC sorrendben haladtam.

Boy 21 (Tervezte: Zsibrita László)

Érdemes megnézni a külföldi borítókat, egyik rondább, mint a másik. Ezzel szemben a magyar gyönyörű. Nézzétek, mennyire ötletes a megoldás, a főhősök miként állnak ott, és mennyire szimbolikus a történet szempontjából a kosárlabda átadása.

És ami igazán zseniálissá teszi a borítót az, hogy mennyire jól illenek a könyvhöz. Például a csillagos égbolt is központi eleme, a modellek is passzolnak a főhősökhöz, a színvilág is elképesztő. Egy ilyen profi könyv megérdemelt egy ennyire kiváló borítót.

Nász és téboly (Tervezte: Magocsa-Horváth Éva)

A teljes Ambrózy sorozat borítói gyönyörűek, ezt lássuk be. A tipográfia nagyon el van találva, jók ezek a régies hangulatú képek, de az i-re a pontot a törött üveg effektus teszi fel, az varázsolja igazán egyedivé.

A Nász és téboly borítójára végre felkerült a báró is, ami remek ötlet. Egyedül azt sajnálom, hogy ott van a tenyere, anélkül sokkal menőbb lenne a borító, de azért így is nagyon szép.

Páratlanok (Tervezte: Hegyi Péter)

Ez egyszerűen gyönyörű! Imádom az ilyen típusú borítókat, amikor egy mintában (állatban) ott van egy másik kép is. Egyszerűen gyönyörű lett az egész, jó ránézni.

Ami pedig külön tetszik, a fehér háttér, és a fehér tipográfia összjátéka. Ettől olyan letisztultnak tűnik az egész, miközben színes, és jól láthatóak rajta a minták is. És van egy olyan érzésem, hogy aki olvasta a könyvet, még több érdekességet felfedezhet a borítón.

Túlontúl (Tervezte: Kovács Péter)

No, ez tipikusan olyan borító, amitól a szó elakad, annyira szép. A színek kavalkádja, a fák összefonódása, a betútípus egyszerű szépsége egyszerűen mindent visz.

A legjobb pedig az egészben az, hogy élőben a könyv még gyönyörűbb, miután kézbefogtam, erről magam is meggyőződhettem.

+1 Mikrofonpróba (Tervezte: Ujhelyi-Poór Veronika)

Kérlek, nézzétek el nekem ezt a belterjességet, de az új regényem, a Mikrofonpróba borítója nem maradhatott le a listáról.

A tervező, Veronika jól elkapta a könyv hangulatát, a cipők tökéletesen passzolnak a karakterekhez, a földre helyezett mikrofon, a kották reflektálnak a sztorira, és az egész borítóról üvölt a profizmus.

Ami pedig nekem szerzőként külön öröm, hogy látom, milyen sok embernek tetszik a borító. Köszönöm a remek tervet Veronika!