Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Colleen Hoover – Without Merit: Merit nélkül

Nem minden bűn érdemel büntetést. Olykor a megbocsátás az egyetlen válasz.” – úgy érzem, hogy ez a könyvből vett idézet az, ami a leginkább megmutatja azt, hogy miről is szól zömében Colleen Hoover legújabb regénye, a Merit nélkül. És gyerekek, én ezt már megint nagyon szerettem!

* Kíváncsi lettél? Szerezd be a kiadótól kedvezményesen! *

A kötet hősnője Merit, akinek elég diszfunkcionális családja van. Az édesanyja a szuterénben él, két éve ki se jött onnan, a testvéreivel nincs jó kapcsolata, még az ikernővérével sem, egyedül a négy éves Mobyt szereti, aki viszont az apja új házasságába született, és hogy még cukibb legyen a sztori, az apa az édesanyja ápolóját vette feleségül, amíg Merit anyja rákos volt. Ja, és egy átalakított templomban él a család. (Dúró Dóra rohan a darálóért)

Az, amit itt leírtam, igazából csak a regény alapfelütése, és annyi minden történik benne, hogy időnként csak pislogtam. Az a baj, hogy nagyon nehéz spoilerek nélkül mesélni a történetről. Nehéz, mert Hoover a hangsúlyt ismét a könyv második felére helyezte, az első fele pedig inkább csak építi az egészet, hogy aztán amikor kiderülnek a család mélyen eltemetett titkai, és amikor Merit rádöbben a dolgokra, akkor értékelődjön át bennünk minden, amit addig olvastunk.

A regény szerkezete igazából több, mint zseniális, mert sokáig tényleg nem tűnik másnak, minthogy egy tinilány belezúg az ikertestvére barátjába és emiatt szenved, és van egy elég durva családja, ami még inkább nehezíti az életét. De itt hozta be Hoover a tételmondatát, hogy: „Nem minden bűn érdemel büntetést. Olykor a megbocsátás az egyetlen válasz.” Erre épül fel a kötet második része, hogy végső soron kiderüljön, mindenki csak ember, akik hibáznak, akkor is, ha nem akarnak.

Nem is lenne Hoover könyv, ha nem lenne benne egy erős romantikus szál. És gyerekek, én ezt nagyon szerettem, különösen azért, mert a romantika nem nyomta el az üzenetet, a fontos témákat, sőt, egy ponton még rá is erősített, amikor Sagan azt mondja Meritnek, hogy amíg nem oldja meg az élete problémáit ne akarjon szerelembe esni, mert először mindenkinek meg kell tanulnia önmagát szeretni, különben hogyan tudna szeretni mást. (Ezt már RuPaul is megregélte nem egyszer).

A Hoover-álompasik közül Sagan magasan a kedvenceim közé került, amihez nyilván hozzájárult a háttértörténete is. Amikor kiderült, hogy miért veszi fel mindig a telefont, ott egy kissé összetört a szívem, és utána is akárhányszor csörgött a mobil. De Sagan annyival több, mint a múltja. A jelenben ez a srác baromi kedves, okos, igazi művész, akinek aranyból van a szíve. Imádtam a jellemét, a tartását, azt, ahogyan a világot látta, és amilyen nyitott tudott maradni mindannak ellenére, amiket túlélt. Nem is csoda, hogy szerelem volt ez első látásra.

A Hoover-i ötletek pedig itt is befigyeltek, Merit szokása például, hogy vegyen magának egy használt trófeát ha rossz kedve van, haláli. Merit személyiségfejlődését is baromi erősen végigvitte a szerző, és az út, amit Merit bejárt nem csak tanulságos, hanem nagyon fontos is. Ez tipikusan olyan regény, amit ha elolvas az ember több és jobb lesz tőle, olyan történet, ami egész családoknak segíthet. Mert végső soron mi az egyik kulcs a boldogsághoz? A kommunikáció.

Értékelés: 10/10

Tudjátok, van az a mondás, hogy a könyv az egyetlen dolog, amiért pénzt adsz ki, de több leszel tőle. A Merit nélkülre találták ezt ki. Annyira fontos értéket és üzenetet közvetít ez a regény, miközben szórakoztat, megdöbbent, elgondolkodtat és a romantikus részektől naná, hogy cseppfolyósá váltam. Egy biztos: könyvről könyvre egyre jobban beleszeretek Colleen Hooverbe.

Hogy tetszik a borító? Elképesztően gyönyörű, és annyira szépen visszaadja a történetet. Imádom, imádom! És a könyvben vannak illusztrációk is, amik Sagan rajzai. Azok nem tetszettek olyan hű, de nagyon, viszont baromi jó pillanatokat fogott meg a művész.

Kinek ajánlom elolvasásra? A CoHo rajongóknak mindenképpen! Ha szereted a komolyabb témákkal foglalkozó családregényeket, amikben akad azért románc is, akkor pláne ne hagyd ki!

* Kíváncsi lettél? Szerezd be a kiadótól kedvezményesen! *

  • Ismét örülhetnek Colleen Hoover rajongói, ugyanis a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából az írónő újabb regénye kerül a magyar olvasók kezébe. A Without Merit – Merit nélkül egy igazán különleges könyv egy furcsa családról, és egy még furcsább lányról, aki nem találja a helyét a világban, de még a saját családjában sem. Kövesd bloggereinket, és játssz velünk, hiszen lehet, hogy te leszel az a szerencsés, aki megnyeri a könyv egy példányát!

  • Colleen Hoovernek már rengeteg könyve megjelent magyarul, a mostani nyereményjátékunkban pedig arra vagyunk kíváncsiak, hogy hányat ismertek ezek közül. Minden állomáson két nevet fogtok találni, melyek CoHo valamelyik könyvéből lehetnek ismerősek. Na de melyikből? Éppen erre kell rájönnötök! Ha pedig megvan a megoldás, csak annyi a dolgotok, hogy beírjátok a megoldást a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!

    (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz

    Jeremy Crawford & Lowen Ashleigh

    a Rafflecopter giveaway

  • 03. 30. Utószó
    03. 31. Fanni’ Library extra
    04. 01. Sorok között
    04. 02. Fanni’s Library
    04. 03. Könyvvilág
    04. 04. Utószó extra
    04. 05. Csak olvass!
    04. 06. Csak olvass! extra
    04. 07. Pandalány olvas
    04. 08. Readinspo


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading