Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Juno Dawson – Kifutómodell

Nehéz spoilermentesen beszélni a könyvről, de azt el kell mondanom, hogy milyen témákat találtok benne. Szóba kerül az étkezési zavar, a drogok és gyógyszerek használata, a modelleket ért szexuális abúzus és a sort még folytathatnám. Sok témába nyúlt bele Juno Dawson, de valahogy sikerült mindegyiket jól kezelnie, még azt is, ami apró mellékszálon jelent meg, mint egy coming out nehézségei vagy a prostitúció.

Jana Novak elvileg egy szerencsés lány. A Kifutó modell hősnőjét egy parkban szúrta ki egy modell ügynökség munkatársa, hiszen a 16 éves Jana magas, csinos és pont passzol az új divattrendbe: andrögün, tehát férfias jegyekkel is bír. Az ügynökség hamar rájön. Jana nagy reménység, és ő lehet a jövő sztármodellje. Persze a sikernek és a hírnévnek ára van

Jana karrierjének az alakulását a kezdetektől nyomon követhetjük, végigéljük, ahogy egy átlagos lányból nemzetközileg ismert szupermodell válik. Dawson erősen megmutatta ennek az életnek az árnyoldalait és a fénypontjait is. Például azt, hogy a modell-lét, például hogy milyen hatással van a kapcsolataid alakulására, mit tesz a féltékenység egy évtizedes barátsággal. Ez a szál baromira tetszett.

A történet kezdetén Jana őrülten szerelmes, Kai-ba, a legjobb barátjába, tök jó a kapcsolatuk, de nyilván nem egyszerű egy modellel járni, aki bejárja a világot és sosincs itt. Sokszor a szívem szakadt meg, amikor a romantikus részekről olvastam, mert annyira átjött az, hogy milyen nehéz egy modellnek fenntartania egy kapcsolatot.

Így néz ki az eredeti borító

Ha egy modell életére gondoltam, sok minden eszembe jutott, de az, hogy magányos lenne, nagyon nem. Márpedig annyira logikus, nem igaz? Állandó utazás, mindig máshol él, rengeteg az idegen, és a baráti kapcsolatok is futólag alakulnak ki, nem tud úgy elmélyülni, mert mindenkit máshová szólít egy fotózás. Logikus, mégsem gondotlam ebbe így bele. A regény viszont tök jól végigvitte mindezt, Jana magányától a szívem szakadt meg. Néha csak úgy odamentem volna beszélgetni vele.

Amin olvasás során még sokat agyaltam, az a szülők felelőssége. Olvastam korábban egy modelles sorozatot, a Geek Girlt, ott imádtam, hogy Harriet mellett ott a támogató közeg, szülők, akik vele mennek a fotózásokra. Janának bár szerető szülei voltak, kvázi magára hagyták a 16-17 éves lányukat. És ez tulajdonképpen általános a modell-szakmában. Nem tudom nem kimondani: milyen szülő az ilyen? Egyszerűen nem gondol bele abba, mi történhet a gyerekével a világ másik végén? Úgy sajnáltam, hogy ebbe nem ment bele jobban a szerző, a szülői felelősség kérdéskörébe.

Maga a regény viszont sok pontján nagyon jó példát mutat, leginkább a női összefogásról és arról a változásról, amit együtt elérhetünk, ha bátrak vagyunk és kiállunk magunkért. Mert igen, nem várt helyről is jöhetnek a pofonok, de ha nem lépünk, ha nem küzdünk a rossz ellen, hogy lehet szebb jövőnk? Ezt az üzenetet (is) szépen átadta a regény, és ezért is gondolom azt, hogy ezt a könyvet minden lánynak és persze a srácoknak is el kéne olvasnia.

A könyv francia borítója

Az értékelés láttán most azt hihetnéd, hogy ez egy depressziós könyv, vagy olyan, ami lehangol. Szerencsére ez nincs így. Sok a kötetben a vidám pillanat, jó a humora, a romantikus részek is szupercukik, Kai és Jana párosa imádnivaló. Vannak erős baráti beszélgetések is a kötetben, amik felemelik az ember lelkét, és a modell szakma szép részei is helyet kapnak a történetben, nem csak a rossz. Kifejezetten örültem annak, hogy Dawson megtartotta a kellő egyensúlyt.

Értékelés: 10/10

A Kifutó modell egy nagyon fontos regény, mert azon túl, hogy több komoly témába is érthetően, tisztelettudóan és élvezhetően beleállt, átadott több olyan üzenetet is, amit érdemes a szívünkbe zárni. Jana modellé válásának a története néhol szomorkás, néhol elszorul tőle a torkunk, de olyan sok pillanata van, amikor mosolyoghatunk, elolvadhatunk vagy gyönyörködhetünk. Örömmel látom, hogy a LOL könyvek nyit a komolyabb történetek felé is. Köszönöm az élményt!

Hogy tetszik a borító? Amikor először láttam, megtetszett, viszont a könyv olvasása után már nem csípem annyira, Jana teljesen más karakter.

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek! Ezt a könyvet kár lenne kihagyni.

KIFUTÓMODELL – BLOGTURNÉ

 • A LOL-könyvek sorozat legújabb kötetében a modellek életébe kaphatunk betekintést, ami korántsem olyan egyszerű, mint gondolnánk. Tartsatok velünk, hiszen tiétek lehet négy, a kiadó által felajánlott nyereménykönyv egyike!

 • Ezen turnénk során betekinthettek a modellek életébe, ami sokszor nem csak csupa móka és kacagás. Minden bloggerünknél találhattok egy híres modellt, nektek pedig nincs más dolgotok, mint beírni a Rafflecopter megfelelő sorába, hogy ki látható a képen.

  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  a Rafflecopter giveaway

 • 01. 26. – Fanni’s Library
  01. 29. – Sorok Között Könyves Blog
  02. 01. – Csak olvass!
  02. 04. – Kelly és Lupi olvas