Home Könyvkritika Könyvkritika: Catherine Rider – Csók Rómában

Könyvkritika: Catherine Rider – Csók Rómában

Annyira örülök, hogy a Menő Könyvek már évek óta megörvendeztet minket egy karácsonyi Catherine Rider kötettel. Tökéletesen fel tudok így készülni az ünnepi hangulatra. A Csók Rómában ezúttal Olaszországba repített el, és egy nagyon édes, szerethető történetet mesélt el.

Hősnőnk, Anna minden vágya, hogy szakács legyen, így amikor a repülőgépen a barátja, Stephen megkéri a kezét, a lány nemet mond, mert érzi, már nem szerelmes a fiúba és a szakácsművészeti álmait kellene követnie, de bátorságot kell gyűjtenie hozzá. Matteo egy sikeres olasz focista, aki a másodosztályon játszik, és lehetősége nyílna az első osztályba kerülni, de csúfosan leszerepel a pályán, ami megingatja az önbizalmát. Így lassan elkezd lemondani az álmairól is…

Én mindig oda és vissza vagyok, ha egy történet az álmokra van felhúzva. Ráadásul itt két nagyon különböző nézőpont “ütközött”, hiszen Matteo részben elérte az álmait, ő már profi focista, csak nincs azon a szinten, amin lenni szeretne.

“Haragszom magamra, amiért csak ülök itt, és azon merengek, mekkora szívás az életem, ahelyett, hogy tennék valamit, hogy megoldjam a problémáimat.”

Anna pedig bár megvan a tehetsége, de nem mer lépni, fél attól, hogy csalódást okoz magának, ha nem sikerül. Mert van, amikor a saját álmaink megrettentenek, amikor lebeszéljük magunkat arról, hogy lépjünk, mert annyira félünk a kudarctól. Annának pont ezt a félelmet kellett feldolgoznia, Matteónak pedig rájönnie, hogy sosem szabad feladni az álmainkat, és néha észre sem vesszük, hogy mit értünk el útközben, és ha azt sem becsüljük meg, úgy semmi értelme az egésznek.

Gyerekek, én pont ezt szeretem a Catherine Rider kötetekben. Hogy a két főszereplő mindig annyira komplex karakter, akiknek megvan a saját személyisége, a saját problémáik, a saját álmaik, amiket követni kell. Ez a regény pedig azt az utat mutatta meg, amíg Anna és Matteo elér oda, ahová el kell, és ebben nyilván egymásnak nyújtanak segítséget, de ők teszik meg a lépéseket. És ezt Rider mindig olyan szépen megmutatja.

Persze azt is csípem, hogy rövid idő alatt játszódnak a kötetek, és ez nagyon sok lehetőséget kínál a történetmesélésre. Anna például esküvőre jött Olaszországba, és a párnak találnia kell egy különleges sütit, amit csak egy szoknyapecér szakács készít el, őt kajtatja Rómában. Matteót egy cukrászdában ismeri meg, és a fiú a lány segítségére siet, mert addig se kell a saját problémáival foglalkoznia, és szembenéznie a meccsen elkövetett baklövésével. Klassz, ahogy a szerző összehozta a két karaktert.

Azt is nagyon imádom, hogy Rider történeteiben az aktuális város a harmadik főszereplő. Most is ez történt, hiszen a hőseink bejárták Rómát, láthattuk a nevezetességeket és Róma azon részeit is, amit a turisták nem kutatnak fel, de érdemes lenne. Olyan jó volt emiatt a feeling, és bár most a karácsonyi hangulat nem igazán jött át, de maga a regény így is élvezhető volt.

“Talán nem kell a legjobbnak vagy a legmenőbbnek lenned ahhoz, hogy elég jó legyél valamiben, amivel boldoggá tudsz tenni másokat. Vagy magadat.”

Egyrészt a két szereplőt nagyon megszerettem, Annánál imádtam a főzés iránti szeretét, a jellemét, és azt, hogy milyen nehéz döntéseket meg tud hozni, kerüljön amibe kerül. Matteónál nagyon együtt tudtam érezni a foci terén (pedig én aztán rühellem a focit), mert tudom milyen érzés, ha megrekedsz egy szinten, ha nem becsülik meg a kemény munkád, ha úgy érzed, többre lennél képes és jogosult. Amikor mindkét főhős közel kerül az emberhez, ott lehetetlen nem beleszeretni egy regénybe.

Apropó, szerelem. A romantikus szálat itt most nem éreztem olyan erősnek, inkább tűnt egy csodálatos barátságnak a történet. Persze a könyv vége felé már a románc rész is erősebbnek bizonyult, a kémia is fellobbanni látszott, de a szememben ez nem is feltétlenül egy romantikus könyv, hanem történet két idegenről, akiknek segítségre volt szükségük az életben.

Értékelés: 8/10

Imádnivaló volt ez a Catherine Rider regény, beleszerettem a karakterekbe, Rómákba, a humorába és arra, ahogy az álmokról mesélt. Az pedig külön piros pont, hogy a Csók New Yorkban főhősei, Anthony és Charlotte visszatértek, konkrétan az ő esküvőjüket kellett Annának megmentenie. Annyira imádtam újra látni őket!

Hogy tetszik a borító? Elképesztően gyönyörű, akárcsak a többi Rider kötet borítója. Csak ránéz az ember, és máris fellobban a szerelem.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha szereted a realista YA történeteket, ha szívesen benéznél Rómába és ha nem bánod, hogy nem igazán a románc van egy sztori középpontjában, akkor ezt se hagyd ki!

Csók Rómában blogturné

 • A Menő Könyvek egy igazi kedves, romantikus történettel lepett meg minket, főhőseink pont karácsony előtt, a hóval belepett Rómában próbálnak megszerezni egy különleges olasz süteményt, hogy egy fiatal pár esküvőjét tegyék vele emlékezetessé. Tartsatok velünk a turnén, olvassátok el bloggereink véleményét a történetről, közben pár finom olasz édességgel is megismerkedhettek. Persze a megszokott játék sem maradhat el, a nyeremény egy példány lesz a könyvből!

 • A játékunkban ezúttal talán kevésbé ismert, de annál finomabb olasz édességeket kell felismernetek és beírnotok a rafflecopter doboz megfelelő mezőjébe.

  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  Nápoly legősibb édessége, egy leveles tésztából hajtogatott, a szerzetesek csuklyáját idéző formájú desszert. Egy amalfi kolostorban született, teljesen véletlenül, amikor a konyhán tüsténtkedő apáca úgy döntött, hogy ne menjen pocsékba a kimaradt gríz, és csonthéjasokkal, cukorral és limoncellóval gazdagítva összehozta a sütemény töltelékét.

  a Rafflecopter giveaway

 • 12.09. Sorok között
  12.11. Kelly & Lupi olvas
  12.13. Pandalány olvas
  12.15. Utószó