Home Könyvkritika Könyvkritika: Kylie Scott – Trust: Bizalom

Könyvkritika: Kylie Scott – Trust: Bizalom

Azt hiszem, most már bátran kijelenthetem: a romantikus NA szerzők közül Kylie Scott az egyik kedvencem. A Trustot nagyon vártam, hogy elolvassam, mert előre lehetett sejteni, ezúttal egy kicsit túlsúlyosabb lány lesz a főszereplő. Scott viszont elérte, hogy ne emiatt maradjon emlékezetes a könyv, de azért annak is örülök, hogy a túlsúlyt is klasszul és természetesen kezelte a szerző.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be kedvezményesen a kiadótól! *

A fókusz ugyanis itt az volt, hogy miként lehet továbblépni egy komoly traumán és hogyan tudod megváltoztatni az életed, hogy jobb legyen, mint előtte. A sztori elején ugyanis Edie besétál egy üzletbe rágcsát vásárolni az esti filmezéshez, amikor bejön egy rabló a boltba, és hamarosan a lány életveszélyes helyzetben találja magát, még egy pisztolycső is a szájába kerül. Az életét a jóképű John menti meg, de előtte mindketten szörnyű pillanatokat élnek át.

“Nem baj, ha fél az ember. Csak nem szabad, hogy a félelem bármitől is visszatartson.”

Ha az ember annyira közel kerül a halálhoz, mint Edie, akkor nyilvánvalóan megváltoznak a prioritások. Már nem tűnik olyan nagy dolognak, ha a suli méhkirálynője a súlyoddal forszíroz, de az sem, hogy vajon jól sikerül-e az angol esszéd. Edie szálán nagyon szépen megmutatta az írónő azt, hogy egy ilyen trauma feldolgozása mennyire nehéz lelkileg, milyen sok elfojtott fájdalommal, nehézséggel jár, és hogyan képes akár jobbá, akár rosszabbá tenni az életed.

Edie számomra egy nagyon szerethető karakter volt, de leginkább az ereje miatt maradt emlékezetes. Rögtön a könyv elején például meghoz egy nagyon nehéz döntést, és eltávolodik a legjobb barátnőjétől, akivel szinte össze voltak nőve. Imádtam, ahogy ezt a szálat a szerző kezelte, az utóhatásait dettó, hiszen ha a legjobb barátodban csalódtál, hogyan merjél újra nyitni az emberek felé, újra összebarátkozni valakivel?

A férfi főhősünk, John nem született szerencsés családba, a tesója ballagása után ő örökli meg a fű-bizniszt. Számára a lövöldözés egy ébresztő, hogy rossz úton jár, és ha nem figyel, ő is mélyre csúszhat. Így John megpróbál változtatni: tanulni kezd, lemond a “munkáról”, de ha valakinek rossz a híre, és az alapján van megítélve, akkor nehéz változtatni. Ezt a szálat járta körbe az írónő John szálánál, és nagyon szerettem erről olvasni.

Igenis kell beszélni arról, hogy néha nem elég, ha megembereled magad és próbálsz változtatni, sokszor a környezeti hatás az, ami visszafog, ami nehézzé teszi az utad. Ezt mutatta meg számomra nagyon jól az írónő. John pedig ezeken kívül is baromi szimpatikus lett. Nem is igazán a humora miatt, egyszerűen jó volt egy ennyire egyenes, őszinte és kedves fiúról olvasni.

A romantikus szál kialakulása kissé idegtépően lassan alakult, de utólag belátom, ez így volt jó. John és Edie ugyanis először csak barátok lesznek, hiszen csak ők élték túl a tragédiát, csak ők értik meg igazán, hogy mi is zajlott ott. A barátságukat imádtam, leginkább a beszélgetéseikért voltam oda. Például az egyik jelenet nagyon beragadt, amikor Edie próbálta megvédeni Johnt az egyik tanáruknál, és fel se fogta, hogy amit ő idegből tesz, azzal mennyit árthat a fiúnak. Az a párbeszéd mindent vitt, és annyi mást is kiemelhetnék!

“– Zavarban vagy miattam?
A francba!
– Mi? Nem. Dehogy!
Csak nézett.
– Tényleg nem.
– Csak azért kérdeztem, mert elkezdesz valamit, aztán a mondat közepén megállsz, és…
– Mint ahogy te most? – kérdeztem ironikusan.
– Pontosan.
Nevettem.
– Engem is valamiféle nyugtalanság fog el, amikor veled vagyok. – Nem nézett rám, de nem is volt rá szükség.”

Edie túlsúlyát az írónő remekül kezelte, nem ez volt a lány élete fő tragédiája, inkább csak pár erős “egysorossal” emelte ki a dolgot, és ez minden szempontból szimpatikus volt. A súly kérdés viszont a romantikánál nyilván előjött, pláne mert John a gimi legdögösebb pasija. A lány félelmei, a gondolatai a saját teste miatt olyan hitelesek voltak, annyira át tudtam őket érezni, de John reakciói mindent vittek. És ettől is vált annyira szép, romantikus történetté a szememben a könyv.

Értékelés: 10/10

Hogyan lehet feldolgozni egy halálközeli élményt? Mennyire látod tőle más színben a világot és miként változtatja meg az életed? Erről szólt ez a regény, Kylie Scott pedig nem csak elgondolkodtatott a soraival, hanem a karakterivel is szerelembe estem.

És bár elsőre úgy tűnhet, hogy ez egy halálosan komoly könyv, de az írónő itt is hozta a rá jellemző finom humort, az imádnivalóan kerge mellékszereplőket és az olyan édes, romantikus jeleneteket, amitől elolvadt a szívem. Az biztos, hogy ez a könyv felkerül az év végi kedvenceimet tartalmazó toplistára.

Hogy tetszik a borító? Imádom! De erről bővebben is meséltem, méghozzá itt.

Kinek ajánlom elolvasára? Mindenkinek! Ez egy olyan könyv, amit kár lenne kihagyni! Ami a zsánert illeti, a YA és a NA közötti vékony sávon található, így a VP és az RP rajongóknak is bejöhet szerintem.

Trust – Bizalom blogturné

 • Kylie Scott, a Stage Dive sorozat írónőjének tollából új könyv jelenik meg hamarosan a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából. A könyv főszereplői ezúttal fiatal gimnazisták, akik egy megrázó esemény alkalmával találkoznak először, ami örökre megváltoztatja az életüket. Ha szeretnétek többet megtudni a szívmelengető történetről, tartsatok a turné bloggereivel, és játsszatok a kiadó által felajánlott példányért!

 • Kylie Scott oda van a tetkós srácokért, legalábbis a könyveinek borítói alapján nagyon úgy tűnik. Most ezek után a borítók után kell nyomoznotok: minden állomáson találni fogtok egy tetkós borítórészletet, a feladat pedig az lesz, hogy megfejtsétek melyik könyvéről van szó, és beírjátok a könyv címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. Angol és magyar címet is elfogadunk.

  Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 11.17. Könyvvilág
  11.19. Sorok Között értékelés
  11.21. Sorok Között extra állomás
  11.23. Hagyjatok! Olvasok! extra állomás
  11.25. Veronika’s Reader Feeder
  11.27. Hagyjatok! Olvasok!

Ezért tetszik nekem jobban a Trust félmeztelen borítója, mint a lábas