Home Hírek Egy nagy magyar kiadó is beszélt az illegális .pdf letöltések hatásairól

Egy nagy magyar kiadó is beszélt az illegális .pdf letöltések hatásairól

Az írók körében elég gyakori, hogy megnyilvánulnak az illegális .pdf letöltések hatásairól, nemrég például Colleen Hoover írt a témában egy nagyon tartalmas bejegyzést.

A magyar kiadók közül viszont ritka, hogy erről beszéljenek, ezért is örülök nagyon az Animus Kiadó bejegyzésének. Ebből ugyanis kiderül az, hogy milyen hatása van az illegális .pdf letöltő csoportoknak és blogoknak, és miért van például az, hogy bár egy sorozat/szerző kívülről sikeresnek tűnik és sokan olvassák, de a kiadó újabb könyvet elhozni az adott szerzőtől. A válaszért – és minden más miatt – érdemes elolvasni a posztot. Íme!

Kedves mindenki. 🙂

Ti vagytok nekünk a legfontosabbak, hűséges olvasóink, kritikusaink, ismeretlen ismerőseink. Ezért egy kis segítséget kérnénk tőletek.

Az utóbbi időben ismét megsokasodtak az illegális könyvletöltős blogok, Facebook csoportok, ami számunkra nagyon elszomorító.

Nem csak azért, mert így rengeteg ember munkája válik ingyenesen hozzáférhetővé, hanem azért is, mert sokan még mindig nem látják át, mivel is jár, ha megkárosítják a kiadókat, szerzőket.

Több alkalommal kényszerültünk itt is abba a helyzetbe, hogy magyarázkodnunk kellett, amiért egy-egy sorozatot vagy egy szerző sokadik kötetének nem folytatjuk a kiadását.
Ez több okból is előfordulhat.

Az egyik ok, hogy egyszerűen nincs érdeklődés, nem veszik elegen, ezért sajnos veszteségbe fordul át a kiadás, és le kell vele állnunk, hacsak nem akarjuk pár éven belül bezárni a kiadót.
A másik, amikor egy szerző vagy sorozat annyira közkedvelt lesz, hogy rengeteg helyre kerül ki illegálisan, így megkezdődik a letöltögetés és a könyv valós fogyása megáll. Mi pedig csak azt látjuk, hogy nem veszik, nem fogy, ezért kénytelenek vagyunk fájó szívvel abbahagyni a kiadását.

Egy könyv megjelentetése rengeteg költséggel és kockázattal jár. Kezdve a jogok megvásárlásánál, ott van ugye a szerző, ki kell fizetni a fordítót, szerkesztőt, korrektort, nyomdát, marketinget. Óriási költség, és egy-egy kedvenc megjelentetésén nagyon sokan és sokat dolgoznak a kollégák.

Az illegális letöltésnél sem a kiadóhoz nem jut el a bevétel, amiből dolgozik, sem a szerzőhöz, aki magát a történetet megalkotta.

Tudjuk, hogy sajnos maga a könyv nem olcsó. De van számos lehetőség arra, hogy mindenki hozzájuthasson a kiszemelt kedvenchez, illegális letöltések nélkül. (Könyvtár, e-könyv, akciók, kiárusítások,…)

Mindig nagyon sajnáljuk, ha egy-egy könyvet vagy szerzőt nem tudunk nektek elhozni, vagy folytatni a kiadását, mert a végén a cél mégiscsak az lenne, hogy ti, olvasóink újabb és újabb olvasás élménnyel gazdagodjatok.

Ezért szeretnénk arra kérni titeket, hogy segítsetek nekünk, hogy ez az üzenet minél többekhez eljusson, osszátok meg a posztunkat, és ha ti magatok is találkoztok illegálisan feltöltött könyvekkel, figyelmeztessétek erre az oldal tulajdonosát.

Köszönjük nektek előre is a segítséget és azt is, hogy velünk vagytok, és hogy áldoztok a könyveinkre. ❤️

http://sorok-kozott.hu/2017/05/colleen-hoover-is-felszolalt-az-illegalis-konyvletoltesek-ellen/