Home Hírek Colleen Hoover is felszólalt az illegális könyvletöltések ellen

Colleen Hoover is felszólalt az illegális könyvletöltések ellen

Az viszonylag ritka, ha külföldi sikerszerzők szólalnak fel az illegális könyvletöltések ellen, Colleen Hoover viszont most kivételt tett. Az írónő azért akadt ki, mert pont tőle kérték el a könyvei illegális változatát. (Megsúgom, ez engem is mindig felhúz).

Az írónő a posztját viccesen kezdi: “Szörnyű tanár voltam. De tényleg, igazán rossz. Ha vissza kéne mennem tanítani egy nap, a gyerekek nagyon szenvednének“. És innen jön a szomorú rész. “Az a helyzet, hogy a kalózkodás szívás. Mondhatod a szerzőknek, hogy ne vinnyogjanak, de rémisztő dolog, ha a megélhetésedet az online lopás fenyegeti. Azért tudok ilyen sok könyvet írni, mert az, amit írok, fedezi a számláimat. Legalábbis most“.

Itt most kitérnék egy kicsit a hazai viszonyokra: sok írónak azért jelenik meg “csak” évi egy könyve, mert nincs ideje többet írni a nyolc órás munka mellett. Hoover ebből a szempontból tényleg szerencsés, mert megél a hobbijából, de mint látjuk, ő is fél.

Az írónő a posztban ezt is leírta: “Ha megengedheted magadnak, hogy kifizesd az elolvasott könyvet, tedd meg. Vagy kölcsönözd ki a könyvtárból, netán kérd kölcsön egy barátodtól. Így nem lopsz, és támogatod a művészetet, ami király dolog“.

Részlet a Losing Hope – Reményvesztett borítójából

És mi a helyzet akkor, ha már letöltötted? Mit tegyél akkor? Hoover erre is kitélt: “Ellensúlyozd valami pozitívval. A könyvről, amit illegálisan olvastál, legalább ossz meg online valamit egy idézettel. Véleményezd a könyvet. Tweetelj nekem, és mondd el, hogy alig várod a következőt. Csinálj valami jót, ami segít a könyves karma kiegyenlítésében“.

Ugye mennyire igaza van? Utóbbit, a karma kiegyenlítését én is csak ajánlani tudom. Hoover a posztját nagyon szívmelengetően zárta: “Azt szeretném, ha mindenki élvezhetné az olvasást.” A teljes posztot itt nézhetitek meg, nem fordítottam le belőle mindent.

Pluszt azt ne felejtsük el, hogy Hoover már két regényét is ingyen feltöltötte az internetre – legalábbis egy ideig. Az itthon is megjelent Helló, Hamupipőke az írónő weboldalán, a megjelenésre váró Too Late pedig a Wattpadon volt ideiglenesen elolvasható, mielőtt megjelentek volna papírformátumban. Tehát Hoover tényleg komolyan gondolja, hogy azt szeretné, ha sokan élvezhetnék az olvasást.