Colleen Hoover is felszólalt az illegális könyvletöltések ellen

Colleen Hoover is felszólalt az illegális könyvletöltések ellen

0
Oszd meg!

Az viszonylag ritka, ha külföldi sikerszerzők szólalnak fel az illegális könyvletöltések ellen, Colleen Hoover viszont most kivételt tett. Az írónő azért akadt ki, mert pont tőle kérték el a könyvei illegális változatát. (Megsúgom, ez engem is mindig felhúz).

Az írónő a posztját viccesen kezdi: “Szörnyű tanár voltam. De tényleg, igazán rossz. Ha vissza kéne mennem tanítani egy nap, a gyerekek nagyon szenvednének“. És innen jön a szomorú rész. “Az a helyzet, hogy a kalózkodás szívás. Mondhatod a szerzőknek, hogy ne vinnyogjanak, de rémisztő dolog, ha a megélhetésedet az online lopás fenyegeti. Azért tudok ilyen sok könyvet írni, mert az, amit írok, fedezi a számláimat. Legalábbis most“.

Itt most kitérnék egy kicsit a hazai viszonyokra: sok írónak azért jelenik meg “csak” évi egy könyve, mert nincs ideje többet írni a nyolc órás munka mellett. Hoover ebből a szempontból tényleg szerencsés, mert megél a hobbijából, de mint látjuk, ő is fél.

Az írónő a posztban ezt is leírta: “Ha megengedheted magadnak, hogy kifizesd az elolvasott könyvet, tedd meg. Vagy kölcsönözd ki a könyvtárból, netán kérd kölcsön egy barátodtól. Így nem lopsz, és támogatod a művészetet, ami király dolog“.

Részlet a Losing Hope – Reményvesztett borítójából

És mi a helyzet akkor, ha már letöltötted? Mit tegyél akkor? Hoover erre is kitélt: “Ellensúlyozd valami pozitívval. A könyvről, amit illegálisan olvastál, legalább ossz meg online valamit egy idézettel. Véleményezd a könyvet. Tweetelj nekem, és mondd el, hogy alig várod a következőt. Csinálj valami jót, ami segít a könyves karma kiegyenlítésében“.

Ugye mennyire igaza van? Utóbbit, a karma kiegyenlítését én is csak ajánlani tudom. Hoover a posztját nagyon szívmelengetően zárta: “Azt szeretném, ha mindenki élvezhetné az olvasást.” A teljes posztot itt nézhetitek meg, nem fordítottam le belőle mindent.

Pluszt azt ne felejtsük el, hogy Hoover már két regényét is ingyen feltöltötte az internetre – legalábbis egy ideig. Az itthon is megjelent Helló, Hamupipőke az írónő weboldalán, a megjelenésre váró Too Late pedig a Wattpadon volt ideiglenesen elolvasható, mielőtt megjelentek volna papírformátumban. Tehát Hoover tényleg komolyan gondolja, hogy azt szeretné, ha sokan élvezhetnék az olvasást.

3164 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok
3164 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

Nincs hozzászólás