Home Könyvek listák Íme a különbségek a Pretty Little Liars: A Perfekcionisták könyv és a...

Íme a különbségek a Pretty Little Liars: A Perfekcionisták könyv és a tv-sorozat között!

A napokban itthon is megjelent Sara Shepard új regénye, A Perfekcionisták, ami a Tökéletes duológia első része. A könyv kapcsán sok kérdés felmerült, ezekre felelek most.

Van-e bármi köze a Pretty Little Liars-hez a Perfekcionisták könyvnek?

Nincs. A tv-sorozat alkotója, I. Marlene King adaptálta Shepard PLL könyveit is a képernyőre. Ő úgy gondolta, hogy A Perfekcionistákat többen fogják nézni, ha átemeli Monát és Allisont a PLL világából és adaptálja a Perfekcionisták közé. A számítása sajnos nem jött be, a sorozat egy évad után kaszát kapott.

A könyvekben nem szerepel sem Allison, sem Mona, és semmi utalán nincs a Pretty Little Liars-re, így A Perfekcionistákat az is elolvashatja, aki nem ismeri/szereti a PLL-t.

De akkor miért van a borítón ott, hogy “Pretty Little Liars”?

Mert ez egy filmes borító, és ilyenkor mindig az adott műsor magyar címét kell feltüntetni a borítón. Sajnos ez egy szabály, ami magával a filmes borítóval jár.

Ami engem illet, én örülök a filmes borítónak, mert szerintem nagyon jól néz ki, zseniális ez a póz és ezt a sötétebb színvilágot is nagyon szeretem. De persze ízlések és pofonok.

Akad más eltérés is a tv-sorozat és a könyvek között?

Ó, de még mennyi! Kezdetnek: a könyv gimis környezetet mutat be, és nem főiskolait. Ez az egész “megfigyelős Beacon rendszeres” dolog nincs benne, és ami azt illeti, sokkal életszerűbb a könyv, mint a sorozat.

A könyvekben öt főszereplő van, közülük hármat nem mutatta be a tv-sorozat: Mackenzie-t, Juliet és Parkert. Ami mondjuk kár, mert tök jó karakterek voltak.

Nolan a könyvekben is szerepel, és egy igazi gimis szemétláda a srác, de nem említik a befolyásos családját az első részben, és nincs nővére sem, mint a tv-sorozatban. Az anyukája ugyan feltűnik, de még a nevét sem tudjuk meg.

Caitlin szerepel a könyvekben, de igazából sok közös pont nincs a két karakter között, maximum annyi, hogy Caitlint mindkettőben örökbefogadták, és egy okos, eszes karakterről van szó. De például az anyukái politikai háttere teljesen hiányzik ahogy a focis szál is. A könyvekben Caitlin két szexi testvér között őrlődik.

Ava is a könyvekből lett átemelve, de itt is teljesen más a személyisége. Nem blogger, nem divat mániás, nincsenek bűnöző szülei és így tovább. Igazából rá sem lehet ismerni a könyves Avára és Caitlinre a tv-sorozatban, tulajdonképpen csak a nevük, és egy-egy főbb jellemvonásuk azonosak, de a sorozat írói teljesen átformálták a karaktereket.

És a könyvekben is van LMBT szál?

Csak az első részt olvastam, ami megjelent itthon, de nem, a könyvekben sajnos Dylan karaktere nem létezik. Érezhetően Mackenzie adhatta az ihletet, de csak és kizárólag annyi egyezik, hogy mindketten zenészek.

Mackenzie a könyvekben az egyik “barátnőjével” harcol, hogy bekerüljön a Julliardra és egy különös fiú is megdobogtatja a szívét, míg Dylan már egy elit zenei kurzuson vesz részt, neki egézségügyi problémái vannak a keze miatt, no meg párkapcsolati. Szóval sok hasonlóság nincs köztük.

Hasonlít bármire is a könyv és a tv-sorozat?

Hát… A város neve megegyezik, és pár karakter neve is, Nolan pedig mindkét helyen egy igazi szemétláda, de őt sokkal jobban lehet szeretni a sorozatban.

Igazából a kreátorok csak az alapkoncepciót emelték át a könyvekből: a Nolan halála miatti nyomozást, a feszültséget, a főszereplők közti barátság erejét és a magánéleti problémák megoldásának a nehézségét egy olyan fenyegetettségben, amikor a rendőrség rád akar bizonyítani egy gyilkosságot, amit nem követtél el.

Maga a sorozat és a könyvek teljesen különállnak egymástól, igazából nincs közük egymáshoz, így nehéz is klasszikus adaptációról beszélni.

Most akkor megnézzem/elolvassam egyáltalán?

A válaszom egyértelműen igen. A tv-sorozat jól visszaadja a PLL korai részeinek a hangulatát, tele van érdekes megoldásokkal és jól kikapcsolja az agyat, igazi guilty pleasure.

A könyv tartalmas szórakozás, erős karakterekkel, érdekes történettel és remek rejtély szállal. De erről bővebben az értékelésemben olvashattok.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be a kiadótól kedvezményesen! *

A perfekcionisták blogturné

 • A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában egy újabb lebilincselően izgalmas és borzongató regény érkezik a Pretty Little Liars könyvek szerzőjétől.

  A Perfekcionistákról a Blogturné Klub bloggerei mesélnek, és ha szerencsés vagy, a könyv egy példányát is megnyerheted.

 • A Könyvmolyképző Kiadónál hagyományosan filmes borítókkal jelentek eddig meg Sara Shepard regényei. De ismered az eredeti borítókat is?

  A mostani játékunk egyszerű: minden állomáson találsz egy borító-részletet az írónő valamelyik művéből, a feladatod, hogy beírd a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy melyik regény borítójából vágtuk ki a képet. Ne feledd, a google mindig segít 😉

  (Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

   

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • – 08.07. – Sorok Között

  – 08.08. – Spirit Bliss

  – 08.10. – Dreamworld extra állomás

  – 08.12. – Sorok Között extra állomás

  – 08.14. – Dreamworld értékelés

  – 08.16. – Könyv és más

Könyvkritika: Sara Shepard – A perfekcionisták (Tökéletesek 1.)