Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Micole Ostow – A kezdet (Riverdale 1.)

A Riverdale pályafutását már a kezdetektől figyelemmel kísérem, már akkor drukkoltam, hogy sorozat legyen belőle, amikor bejelentették az adaptációt. Eddig négy évad ment le, a minőség persze ingadozó, de a Riverdale egy dologban nagyon jó: piszkosul szórakoztatja az embert, és ezt a jó szokását még a leggyengébb részeiben is ügyesen produkálja.

Amint megtudtam, hogy jön magyarul a Riverdale előzmény regénye egy pillanatot sem gondolkodtam, hogy el akarjam-e olvasni. Hogy a fenébe ne lennék kíváncsi arra, mi is történet a sorozat előtt játszódó sorsdöntő nyáron? Nagyon reménykedtem, hogy a könyv hozza majd azt a minőséget, mint a másik Netflix-sorozat, a Sabrina előzménykötete. Sajnos ez nem tetszett annyira, de így is gyorsan lecsúszott a regény, mert kíváncsi voltam, és Ostow stílusa nagyon olvasmányos, ráadásul itt-ott jól elkapta a Riverdale karaktereinek a dagályosabb beszédstílusát.

Igazából pont amiatt állok kicsit értetlenül a regény előtt, mert Ostow jól elkapta a karakterek stílusát, elhittem, hogy ők mesélnek az életükről, csak az volt egy kissé fura amit meséltek. Mert valahogy nem éreztem mindenütt, hogy kapcsolatban állnának a történtek a sorozattal, illetve több helyen éreztem azt, hogy a szerző elkezd valamit, de végül nem ér a végére.

* A kép alatt apróbb spoilerekkel folytatódik az értékelés! *

A legfájóbb számomra Betty történetszála volt. Nála tudtuk, hogy LA-ben töltötte a nyarát egy gyakorlaton. Na most ezen a gyakorlaton az egyik csaj fúrta őt, és Betty nekiállt kinyomozni hogy miért. És itt álljunk meg egy pillanatra: Betty az egész sorozatot végig nyomozta, kvázi ez lett volna az első, amit végigkövethetünk. Erre az írónő alig foglalkozott a szállal, és egyszerűen nem lett meg a végkicsengés, nem derült ki kábé semmi.

Ráadásul egy másik történetszálban Veronicával kellett volna interjúznia, egész nap róla kutatott anyagot, de a Riverdale első részében nem tűnt volna fel pont Bettynek, hogy „hé, te vagy az a Veronica”. Hiszen képeket is látott róla. Ez így nekem nagyon WTF volt és hiteltelen, egyszerűen ez nem vall Bettyre, ráadásul ettől a száltól valahogy olyan érzésem is volt, mintha az írónő nem látta volna a sorozat első évadát.

Archie szálánál nagyon szerettem azt, ahogyan az írónő megmutatta milyen árnyoldalai vannak annak, ha egy tanár egy diákkal alakít ki kapcsolatot. Mert a regények és a filmek hajlamosak a szexi, pozitív oldalát bemutatni, de Archie példáján láthattuk, hogy mennyire magányos út ez, ha titokban kell tartanod a párkapcsolatod, ha mindenkinek hazudnod kell. És ez, egy olyan becsületes srácnál, mint Archie, még erősebben csapódott le. Nála viszont a végénél sajnáltam, hogy nem volt valamilyen releváció. Nem is úgy, hogy ő maga kimondja, ez így már tarthatatlan, de még nekünk, olvasóknak szóló erősebb utalás kapcsán sem került elő ez a dolog. És ettől valahogy az ő történetszála is olyan befejezetlennek érződött a szememben.

Jughead részei nagyon szimpatikusak voltak, valahogy csak még jobban megszerettem a srácot. Fájó volt látni, hogy a sorozat előtti időkben mennyi szenvedésen ment át, mennyire fájt neki az édesanyja költözése és hogyan dolgozta fel az apja alkoholizmusát. Látva azt honnan indultak, csak még jobban tudom értékelni most, a negyedik évad közepén (itt tartok a darámban :)) Jughead és az édesapja kapcsolatát.

A könyvben a legnagyobb telitalálat kétségkívül Veronica szála volt. Megmutatták ugyanis a nagy bukást, amikor a lány elveszíti a vagyonát, a pozícióját, a New York-i életét. Nagyon jól megkomponált jeleneteket kaptunk, és külön tetszett az, hogy az írónő megmutatta milyen is volt a gonosz Veronica, hiszen eddig csak említés szintjén ismertük a lány „mean girl” énjét. A bosszú, amit kapott, valahogy még jogosnak is tűnt, de nyilván sajnáltam a lányt.

Volt a regényben egy baromi jó ötlet még, a fejezetek között ugyanis apró kis színeseket kaptunk, mint e-mailek, amiket a mellékszereplők egymásnak küldözgettek. Nagyon tetszettek ezek a kis apróságok, feldobták a történetet és külön érdekes volt valamilyen szinten a nem főhősök életébe is bepillantani.

Értékelés: 7/10

Bár stílusában sikerült elkapni a Riverdale-t, történetében sajnos nem éreztem annyira erősnek a könyvet, de a nagyobb pontlevonás leginkább Betty fejezetei vannak, a többieké azért már sokkal jobban rendben volt, Veronica és Jughead fejezeteit különösen élveztem, Archie-nál pedig a mondanivaló nagy respekt. Örülök ám, hogy elolvastam, és a második regényre is benevezek, mert kíváncsian várom milyen kalandokat éltek még át offscreen a szereplőink.

Hogy tetszik a borító? Imádom! Odavagyok a filmes borítókért, és külön menő viszontlátni a kedvenceket a könyv borítóján.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha szereted a Riverdale-t szerintem semmiképpen se hagyd ki! Ha nem ismered a sorozatot akkor is vesd bele magad bátran, de készülj fel, lehet pár dolgot nem fogsz elsőre megérteni.

A Riverdale, miután karakterei képregény formájában sok ember szívébe beférkőztek, sorozatként is meghódította a világot. A 2017-ben debütált adaptáció töretlen népszerűségének hatására született meg az előzményeket összefoglaló könyv Micol Ostow tollából, melyet a Maxim kiadónak köszönhetően ettől az évtől magyarul is olvashatunk. Tarts velünk, ha kíváncsi vagy, mit gondolnak bloggereink a regényről, és esetleg szert is tennél egy példányra belőle!

Nyereményjáték

A Riverdale világa elsősorban az ikonikus szereplői miatt válhatott ennyire népszerűvé a közönség körében. Játékunkban ezen karakterekre jellemző megszólalásokat hozunk, nektek csupán annyi a dolgotok, hogy kitaláljátok, ki mondhatta ezeket.
Fontos: az idézetek a könyvből származnak, de bőven elég a sorozat első évadának ismerete is a megfejtésükhöz. Egy karakter többször is szerepelhet.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Soha nem éreztem magamat túlságosan bonyolult léleknek. Minden az arcomra van írva: egy kisvárosi gimnazista fiú vagyok. Foci, családi vacsorák, turmixok a barátokkal Pop éttermében a suli után. Nagyjából ennyi.

a Rafflecopter giveaway
https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

További állomások

07.09. Readinspo
07.11. Sorok Között
07.13. Hagyjatok! Olvasok! (extra)
07.15. Könyv és más
07.17. Hagyjatok! Olvasok!
07.19. Dreamworld
07.21. Kelly és Lupi olvas
Blogturné Klub