Home Könyvek listák Könyvajánló: 5+1 Young Adult regény, ahol ázsiai származású a főhős

Könyvajánló: 5+1 Young Adult regény, ahol ázsiai származású a főhős

A diverz regények jó ideje uralják az amerikai New York Times bestseller listákat, hiszen a The Hate You Give sikere nyomán számos olyan történet született, ahol színes bőrű a főhős. Itthon is kapható már jó pár ilyen kötet, alább pedig 5+1 olyan regényt ajánlok, ahol legalább az egyik főhős ázsiai származású.

Julie Kagawa – A halhatatlanság szabályai

A kötetben csak itt-ott utal arra erőteljesen, hogy a hősnő ázsiai, és ez nagyon szépen belesimul a történetbe. A sztori amúgy zseniális, egy disztópiában járunk, ahol elszabadult a zombijárvány, a megmaradt embereket pedig a sötétből előtűnő vámpírok védelmezik. A hősnőnk pedig frissen válik vámpírrá.

David Yoon – Frank Li és a szerelem

A tavalyi év egyik legnagyobb könyvsikere volt Amerikában, és ez mutatja be leginkább, hogy milyen is koreai származású fiúként felnőni Amerikában, és emennyire nehéz egyszerre megfelelni az iskolai és a családi elvárásoknak. A főhős például egy fehér lányba lesz szerelmes, akiről tudja, a szülei sosem fogadnák el. Szívszorítóan tökéletes történet.

Rainbow Rowell – Eleanor és Park

Lehengerlően jó élmény ez a könyv, ahol egy zárkózott félig ázsiai származású fiú szeret bele egy dundi, vörös hajú lányba. Park esetében szépen átjött a történetben, hogy milyen érzés egy ilyen családi háttér, és az, ha fiúként tapasztalod a származásod testi jeleit, az alacsonyságot, soványságot. (Eleanor szála is erős, nála a túlsúlyból fakadó önbizalomhiány jött elő)

Maurene Goo – Hogyan fogj pasit 24 lépésben

Bevallom, ezt a könyvet még nem olvastam, de a listámon van, különösen mert film is készül belőle. A főhőse egy ázsiai származású matek-geek lány, aki egy algoritmust készít, hogy megszerrezze a kiszemelt srácot.

Jenny Han – A fiúknak, akiket valaha szerettem

Bár Lara Jean történetében nyilván a fiúk és a szerelem játsszák a főszerepet, de azért jelentőséget kap ám az is, hogy édesanyja révén félig koreai származású. Egyrészt pár hagyományt is megmutat nekünk az írónő ezáltal, amikről bőven olvastam volna még többet is.

+1 Rácz-Stefán Tibor – Szállj a dallal! duológia

A történet egyik hősnője Xiara Lu, a kínai származású lány, akit egy fehér nő nevel fel, még kínaiul sem igazán beszél, és az igazi szüleihez sem áll túl közel. Xiara történetén keresztül megismerheted, hogy milyen Magyarországon úgy felnőni és megélni a mindennapokat, hogy másmilyen a bőröd színe.