Home Könyvkritika Könyvkritika: Tóth Eszter – Pöttöm Pötty és az ízek birodalma

Könyvkritika: Tóth Eszter – Pöttöm Pötty és az ízek birodalma

Miután letettem ezt a könyvet hatalmas mosoly terült szét az arcomon, hiszen nem csak iszonyú cuki volt az első betűtől az utolsóig, hanem maximálisan azt éreztem, hogy ezt a mesekönyvet minden egyes gyerek kezébe odaadnám, ráadásul a felnőttek is sokat profitálhatnak az olvasottakból.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be a könyvet a kiadótól! *

A kötet főhőse Pöttöm Pötty, a kicsit dundi tündér, aki csak süteményt eszik, mert az a kedvence. Bár érzi, hogy egyre fáradékonyabb és csúfolja is őt az egyik tündérfiú, a barátai társaságában mégis boldognak érzi magát. Ám amikor Züzüke, a csalafinta manó elrabolja a barátnőit Pöttöm útra kel, hogy megmentse őket.

Útja során Pöttöm Pötty bejárja Tündérországot, és minden területén segít egy bajba jutott tündérnek, miközben rádöbben, hogy egy gyümölcs is lehet olyan finom, mint a sütemény, hogy a teljes kiőrlésű kenyér finomabb a fehér lisztből készültnél, és lassacskán megtanulja azt, mi is a helyes táplálkozás.

Ebben a könyvben az a jó, hogy egyszerre szórakoztat és tanít. Mert Pöttöm Pötty egy nagyon szerethető kis tündér, aki elszánt, bátor és igazán eszes, túl is jár Züzüke fondorlatos kis trükkjein. Miközben végigjárjuk egész Tündérországot számos izgalmas kaland, érdekes új mellékszereplők és izgalmak tárulnak a szemünk elő, miközben végig lehet drukkolni azért, hogy Pöttöm megmentse a kis barátnőit és a végén magát a Tündérkirálynőt is. Maga a történet pedig teljesen ott van a szeren, jók a karakterek, jó olvasni, fenntartja az érdeklődést.

Ha szóbakerül az, hogy mit tanít egy mesekönyv, biztos van, aki fintorog, mert attól tart, hogy túlságosan didaktikusan adja át az okosságot az adott mű. Na Tóth Eszter mesekönyve nem ilyen. Annyira cselekményközpontú az egész, hogy szinte láthatatlanul, de baromi erősen átjön az üzenet, hogy miért fontos az egészséges táplálkozás, hogy mennyire finomak és laktatóak lehetnek az egészésges ételek és miért is fontos, hogy ne csak a gyerek, hanem egy felnőtt is odafigyeljen.

Tekintve, hogy mesekönyv, sok esetben a szülő és a gyerek együtt fogja olvasni, így még nagyobb lehet a hatás: akár a szülő gondolhatja azt, hogy na most akkor változtat egy cseppet, de simán lehet a gyerek is a kezdeményező fél, ha szeretne olyan lenni, mint Pöttöm. Annyira jó, ez tényleg az a mesekönyv, ami megváltoztathatja és jobbá teheti egész családok életét.

Mert sok esetben tényleg olyanok vagyunk, mint Pöttöm Pötty a történet elején. Elutasítjuk az ismeretlent, nem merünk abból vásárolni, pedig simán lehet, hogy az finomabb. És néha kell egy kis lökés, amit ez a könyv tökéletesen megadhat bárkinek. (Egy kis saját sztori: a SPAR-os szénhidrátmentes pogácsa valami elképesztő finom. Kenterbe veri az összes sós péksütit – szerintem!)

Értékelés: 10/10

Azt szerettem nagyon Tóth Eszter könyvében, hogy piszkosul aranyos és szórakoztató volt, miközben annyi mindent tanított. Csak remélni merem, hogy sok emberhez eljut ez a könyv, ott a helye minden kisgyerek szekrényében.

Hogy tetszik a borító? Bevallom, mikor először láttam nem tetszettek túlzottan, de ahogy haladtam előre az olvasásban úgy szerettem meg egyre inkább az illusztrációkat. Pöttöm Pötty pedig olyan kis cuki lett.

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek! De tényleg! Ha pedig nem tudod milyen ajándékot vegyél egy kis rokonnak, gondolj erre a kötetre. A kiadó felolvasásra 4, önálló olvasásra 7 éves kortól ajánlja.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be a könyvet a kiadótól! *

PÖTTÖM PÖTTY ÉS AZ ÍZEK BIRODALMA – BLOGTURNÉ

 • Pár hete jelent meg Tóth Eszter debütáló könyve, ami egy lenyűgöző és kalandokkal teli mese az egészséges táplálkozásról. A blogturnén megismerheted a mesekönyvet, és ha szerencséd van, meg is nyerheted egy példányát.

 • Tóth Eszter a Facebook oldalán indította el a Konyhatündér ABC-je rovatot, amiben hétköznapi alapanyagról ad át érdekességeket.

  A játékunk során egy-egy ilyen posztból idézünk, ti pedig írjátok be, hogy mely gyümölcsről, fűszerről vagy zöldségről van szó.

  Az értesítő levél megküldése után a nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!

  “inulint tartalmaz, amely egy élelmirost, emésztetlenül halad át a vékonybélen és ezzel a szénhidrátok emésztését is lassítja, kevésbé emeli meg a vércukorszintet.”

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 03.11. Spirit Bliss
  03.13. Könyv és más
  03.15. Csak olvass!
  03.17. Spirit Bliss extra állomás
  03.19. Sorok Között