Home Könyvek listák Ebben a sorrendben olvasd el Cassandra Clare árnyvadász könyveit!

Ebben a sorrendben olvasd el Cassandra Clare árnyvadász könyveit!

Valószínűleg benned is felmerült már, hogy milyen sorrendben érdemes olvasni Cassandra Clare árnyvadász könyveit. Alább összeírtam nektek a lehető legegyszerűbb olvasói listát Clare könyvei kapcsán, én is ebben a sorrendben haladtam és mindent értettem.

Egy dolgot fontos előre megjegyezni: Cassandra Clare összes árnyvadászos sorozata olvasható önállóan is! Az írónő úgy építette fel ezeket a köteteket, hogy bárki tudjon csatlakozni, ha pedig például valakinek nem tetszett a Pokoli szerkezetek, de A végzet ereklyéi sorozat igen, akkor nyugodtan olvasson tovább, maximum pár utalást nem fogsz érteni.

Persze az olvasási sorrend nem mindegy, bármennyire is élvezhetőek önállóan a kötetek, elég sok közös szereplő akad, és némely karakterek története az újabb sorozatokban folytatódik. Clare elég profi univerzumépítő, legalább olyan jól tolja, mint Marvelék.

És akkor íme az olvasási sorrend, amiben szerintem érdemes haladni. Ez az egyszerűsített verzió.

1. A végzet ereklyéi 1.-5.
2. Pokoli szerkezetek trilógia
3. A végzet ereklyéi 6. – A Mennyei tűz városa

Azért érdemes A végzet ereklyéi lezárását a Pokoli szerkezetek trilógia utánra hagyni, mert A hercegnőben lévő egyik csavar feloldására A Mennyei tűz városában kerül sor, és sokkal nagyobb sokkot okoz, ha ismered is az adott karaktert.

4. Bane krónikák novellák
5. Történetek az Árnyvadász Akadémiáról novellák
6. Gonosz fortélyok trilógia

A novellákat is feltétlenül érdemes elolvasni, hiszen Clare remek univerzumépítő, és például az egyik Bane krónikák novella vezeti fel az egyik leendő Árnyvadász sorozat új főhősét. De például az Árnyvadász Akadémia novellás kötetek is rengeteget hozzáadnak a Gonosz fortélyok jobb megértéséhez.

7. Az Árnypiac kísértetei

Az utolsó három novella nagyon erősen spoileres a Gonosz fortélyok trilógia lezárása kapcsán, így ha érdekel Emmáék sorsa, akkor mindenképpen az Éjsötét királynő után olvasd el.

8. The Red Scrolls of Magic (The Eldest Curses #1)
9. Chain of Gold (The Last Hours #1)

Utóbbi két kötet itthon még nem jelent meg. A The Eldest Curses sorozatban Magnus és Alec lesznek a főszereplők, míg a The Last Hoursban a Pokoli szerkezetek főhőseinek a gyermekei, akiket mellesleg már ismerhetünk is a három novelláskötetből.

És hogy hol van az árnyvadász sorozat vége? Clare ígérete szerint a The Last Hours sorozat után lesz még egy lezáró széria, ami napjainkban játszódik és a Gonosz Fortélyokból megismert Blackthorn gyerekek lesznek a főhősei, aztán itt a vég. De Clare-t ismerve ebben sosem lehetünk biztosak 🙂

UPDATE: Létezik ám egy picit bonyolultabb olvasási lista is, ami arra buzdít, hogy megjelenési sorrendben haladj. A változás az enyémhez képest az első két sorozatnál van, tehát A végzet ereklyéi 1-3, Pokoli szerkezetek 1, A végez 4, Pokoli 2, A végzet 5, Pokoli 3 és a Végzet 6 a sorrend. Erről mesélt Deszy is a videójában. Én végül a fenti sorrendben haladtam olvasás során, de a lényeg, hogy olvassátok Clare könyveit, mert tényleg jók 🙂