Home Könyvkritika Könyvkritika: Erin Stewart – Sebek szárnyán

Könyvkritika: Erin Stewart – Sebek szárnyán

Annyira imádom azt, hogy ilyen komoly témájú regényeket is elolvashatunk magyarul. A történet főhőse Ava egy átlagos színházrajongó lány volt, ám egy este tűz ütött ki az otthonukban. A szülei és az unokatestvére elhunytak, Ava testének a 60 százaléka pedig megégett a tűzben…

Ava teste súlyosan eldeformálódott a tűz miatt. Az egyik kezére például a lábujját varrták rá, nincs haja, szemöldöke, és még sorolhatnánk. Ava nem tudja elfogadni a megégett külsejét, ráadásul a családja halálát is gyászolja. Most az unokatestvérer szülei, Cora és Glenn nevelik őt, akik bő egy évvel a tragédia után úgy határoznak, Avának vissza kell térnie az iskolába. És itt nyit a kötet.

A fenti leírásból sejthetitek, hogy mennyire nehéz témákat boncolgat ez a regény. Mert az, amit Ava túlélt, egészen rettenetes, és nem felejti el az ember egyik napról a másikra. Az író szerintem zseniálisan kezelte Ava félelmeit, a szorongásait, erősen kifejtette a gyászfeldolgozást is. Jó volt látni azt is, ahogy a gyógyulás és az önelfogadás útja felé léptette oldalról-oldalra a lányt. Ha valakiért, hát Aváért az első oldaltól drukkol az ember.

Eredetileg ezzel a borítóval jelent volna meg, a kiadó később változtatta meg.

Azért ha belegondolunk, szörnyű lehet egy ilyen tragédiát túlélni. Nem csak a kezelés okozta fájdalmakat, hanem a lelki sebeket. Tudni, hogy három családtagod elhunyt, magadon viselni a lelkifurdalást, amiért te élsz, és kezelni a tested deformálásából adódó nehézségeket… Egészen elképesztő volt, ahogy az író mindezt bemutatta Ava szemén át. Nem egyszer volt megrázó a kötet, sokszor sajnáltam is a lányt, máskor viszont csodáltam a lelki erejéért.

A történetben megjelent egy csoport is Dr. Layne vezetésével, ahol tűzbaleset túlélők próbáltak egymásnak segíteni. Ez baromi jó ötlet volt, és a kidolgozottsága se volt semmi, mert több jó jelenetet is kaptunk emiatt, de a legemlékezetesebb számomra az volt, amikor Piper és Ava arról beszélgetett, hogy pontosan ugyanúgy aggódnak a külsejük miatt, mint bármely tizenéves lány, csak az a különbség, hogy az ő paráik valamivel jogosabbak, hiszen egy égési sérülés durvább, mint egy pattanás.

A képen a könyv szerzője, Erin Stewart látható

Visszatérni a suliba ilyen külsővel nem lehet egyszerű. Hozta némileg “Az igazi csoda” feelinget a történet, de teljesen más volt a színezete, lévén Avának most kell megszoknia az új külsejét, míg Auggie egész életében így élt. Az iskolatársak reakció hitelesek voltak itt is, a bullying jelenetek miatt vérzett a szívem, de jó volt, amikor az író mindennek a mélyére ásott. Az igazgatóhelyettes karakterét pedig megpuszilgatnám, olyan jó fej volt, akárcsak a diákrendező a darabban.

A suliban végül Ava két barátra tesz szert. Asad egy baromira cuki srác, aki szintén színház rajongó, és mindenre van egy klassz broadway-es idézete. Ezeket a jeleneteket imádtam, pedig én nem is vagyok olyan színház-nerd. Apropó, színház. Látni azt, hogy mit jelent az egész Avának, hogy miként képes a zene erejével lépéseket tenni a javulás felé, hát az zseniális volt minden ponton. Különösen azokban a jelenetekben, amikor énekelt.

A külföldi borítók közül szerintem ez a legszebb

Ava másik jó barátja Piper lett, aki szintén jár a csoportba. Imádtam Piper személyiségét, annyira erős, vibráló karakter volt, de az lett benne a kedvencem, amikor mélyre ástunk, és azt boncolgatta az író. Kellett ez nagyon, hogy lássuk, mindenkit teljesen másként érint egy tűzeset, és mindenkinek szüksége van valakire, aki tényleg, igazán mellette áll. És ha azt hinnétek, hogy ez egy depressziós-könyv, akkor megnyugtatok mindenkit, hogy nem az. Olyan poénok száguldanak benne itt-ott, hogy sírva röhögtem, és ez leginkább Piper jeleneteihez kötődik.

Ki kell még emelnem a szülők karakterét. Érdekes helyzetet teremtett az, hogy Ava beköltözik Sara régi szobájába. Corának és Glennek is ugyanúgy szüksége volt a gyógyulásra, mint Avának, hiszen ők a lányukat vesztették el. A családi egység, az egymásra találás, a gyászfeldolgozás hiteles bemutatása a szülők részéről hiteles, eredeti és nagyon szerethető lett. Az pedig amit a kötet végén Cora tesz… Hát hű. Le a kalappal előtte.

Ezt a külföldi borítót is szeretem, különösen a könyvből vett idézetet a tetején.

Értékelés: 10/10

A Sebek szárnyán az a regény, ami belevési magát a szívedbe. Bár az író kemény témát választott, de erről is kell olvasni, még ha néha fáj is. Szerencsére pár poénos helyzettel, egy csipetnyi romantikával és rengeteg szeretettel sikerült mindezt feloldani. Imádtam végigélni a tűzbalesetet túlélt lány útját a gyógyulás felé. Köszönöm ezt a felejthetetlen élményt!

Hogy tetszik a borító? Hatalmas csalódás. Olyan, mint gyengébb minőségű fan art, ráadásul a cím sem olvasható rajta normálisan. Annyi minta volt, amivel lehetett volna dolgozni, mint Ava rózsaszín parókája vagy Piper főnix/szárny tetoválása. Remélem, hogy a borító ellenére elolvassák az emberek ezt a könyvet, mert megérdemelné.

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek. Ha rajtam múlna, kötelező olvasmány lenne az iskolákban.

 • A Dream Válogatás sorozat részeként megjelenő Sebek szárnyán című könyv a traumák feldolgozását, a túlélést és a továbblépés rögös útját mutatja be az olvasó számára.

  Ha kíváncsiak vagytok Erin Stewart magyarul megjelenő könyvére, akkor tartsatok velünk, merüljetek el velünk Ava Lee világában és életében, ha pedig nektek kedvez a szerencse, akkor meg is nyerhetitek a kötet egy példányát.

 • A Sebek szárnyán egy igazi fejlődéstörténet, amelyben Ava Lee ismételten rátalál önmagára és legyőzi a belső démonait. A mostani játékunkban minden állomáson egy olyan karakter nevét találjátok meg, akinek hasonlóan meg kellett küzdeni a lelki békéért. Minden lány komoly fejlődésen ment keresztül, legyőzte önmagát és teljesen új élet kezdődött meg számára. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni annak a könyvnek a címét, amelyben szerepel az adott karakter. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  Charlie Davist

  a Rafflecopter giveaway

 • 06.06.: Sorok között
  06.08.: Könyv és más
  06.10.: Fanni’s Library
  06.12.: Csak olvass!
  06.14.: Readinspo
  06.16.: Hagyjatok! Olvasok!