Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Margaret Stohl – Ikonok

margaret-stohl-ikonokNagyon szeretem a disztópiákat, úgyhogy izgatottan kezdtem neki az Ikonoknak, annál is inkább, mert Margaret Stohl fejéből pattant ki az ötlet, aki a Beautiful Creatures-sorozat társszerzőjeként már bizonyított számomra. Az Ikonok nagyon lassan indult el, már majdnem feladtam, mert egyszerűen nem érdekelt és unatkoztam. Aztán huss, lassan beindultak ezerrel, a cselekmény felpörgött, a végére pedig rabjává tett a könyv. És igen, ilyen függővég után hogy a fenébe ne várnám a folytatást?

A történetben egyszercsak megjelentek fel a Földön az Ikonok, megszűnt az áramszolgáltatás, és szépen-lassan a földönkívüliek átvették a hatalmat, gyarmatosították bolygónkat. Tizenhét évvel később Dolores és Ró az Ikonoktól távol élnek, de nem sokáig, ugyanis elkapják és a nagykövetségre szállítják őket, hiszen ők az Ikon Gyermekek egyike, akiknek különleges képességeik vannak, emiatt pedig igencsak veszélyesek…

Ahogy én elképzeltem: Lucas | A fotón: Lucas Till
Ahogy én elképzeltem: Lucas | A fotón: Lucas Till

Rendeld online 15% kedvezménnyel ->   Líra Könyek Könyvmolyképző

Alapvetően már kezdem unni a klisét, hogy mindig a főszereplő lány kezében van a világ megmentésének a sorsa. Annyi ilyen könyvet olvastam már, és valahogy sokallom a dolgot, ráadásul Dol se volt az a hű de szimpatikus hősnő, viszont a világ, amit Stohl felépített köré, magába szippantott. Nagyon részletesek voltak a leírások, a fejezeteket elválasztó kis levélkék, üzenetek, amik mind a világ megismeréséül szolgáltak, nagyon felkeltették a kíváncsiságomat, és egyszerűen minél többet meg akartam tudni az Ikonokról, a titkokról… A szerzőnek a végére sem igazán sikerült megszerettetnie velem a hősnőjét – meg igazából Rót sem – de olyan profi világot alkotott, hogy még ezt is megbocsátom neki. Majd a folytatásban Dol is elnyeri a tetszésem (legalábbis remélem).

Azért szeretem annyira a disztópiákat, mert imádom látni, hogy XY író milyennek képzeli el a világunkat év(tizedek)kel később. Milyen tragédia vagy esemény történt, ami miatt eltűnt, vagy átdeformálódott az a társadalom, amiben ma élünk, amit ma ismerünk. A disztópiákban a szememben ez a legfőbb vonzerő: megismerni egy olyan világot, amilyenben élhetnénk (de szerencsére nem tesszük), és minél több infót megtudni róla. Na, ahogy fent kifejtettem, ebben az Ikonok abszolút nem nyújt csalódás, sőt! Minden részletre kiterjedően megmutatta a szerző, hogy milyen világot képzelt el, és ha engem kérdeztek, ez a könyv legfőbb előnye. Ami pedig még jobbá teszi az egészet, hogy a meséléssel nem untatott, hanem csak még jobban meghozta a kedvem az olvasáshoz. Ez azért valami! Az Ikon Gyermekek háttértörténetéért pedig jár a csillagos ötös.

Ahogy én elképzeltem: Dolores | A fotón: Carmen Villalobos
Ahogy én elképzeltem: Dolores | A fotón: Carmen Villalobos

Rendeld online 15% kedvezménnyel ->   Líra Könyek Könyvmolyképző

Persze mivel Young Adult könyvről beszélünk, megjelent a szappanos szál is a sztoriban, sőt, kaptunk egy szerelmi négyszöget is (naná, hiszen négy főszereplőnk van). Ez néhol elég béna drámákat szült, viszont pont ezek a szerelmi csatározások hozták el azokat a jeleneteket, amikor kiszabadultunk a nagykövetségről, és egyre többet megtudtunk a világról. Úgyhogy, emiatt sem haragudhatok, és ami azt illeti, Lucast nagyon megszerettem, és a végére Timát is, úgyhogy Stohl abszolúte nem mondott csődöt a karakterek ábrázolásánál, csak egyszerűen vannak olyan szereplői, akik nem férkőztek hamar a szívembe. De talán Dolores a folytatásban, ha végre elmúlik a szerelmi háromszögön való merengése. (Jah, szerintem az készített ki).

Értékelés: 7/10
Bármennyire is komplex háttérvilágot épített fel a szerző, azért fontosak a karakterek is, és mivel nem zártam mindegyiket a szívembe, ezért nem tudtam száz százalékig beleszeretni a könyvbe, pedig nagyon szerettem volna. Ráadásul az indítás is lassúcska volt. Remélem a folytatás már keményen odacsap, mert tényleg kíváncsi vagyok, és nem csak a függővég miatt.

Kinek ajánlom elolvasásra? Disztópia-fanoknak! De tényleg, az Ikonok kielégít minden igényt, és a hibái ellenére is szerethető olvasmány.

BLOGTURNÉ EXTRA – IKONOK BELEOLVASÓ

Kíváncsi lettél a történetre, és szeretnél beleolvasni a könyvbe, mielőtt megrendelnéd, vagy kívánság/várólistára vinnéd? Szerencsére a Könyvmolyképző kiadó oldalán ingyen csekkolhatod az első huszonöt oldalt, de azért jelzem, lassan indul be a sztori, de aztán nagyon felpörgünk!

Kattints ide, vagy az alábbi képre, és olvasd el az Ikonok első 25 oldalát!

ikonok-beleolvaso

MARGARET STOHL – IKONOK – BLOGTURNÉ

ikonok-blogturneja