Home Könyvek listák Ez volt a 6 kedvenc realista Young Adult könyvem 2019-ben

Ez volt a 6 kedvenc realista Young Adult könyvem 2019-ben

A 2019-es év érzésem szerint nagyon erős volt realista Young Adult megjelenések terén. Rengeteg jó könyv jelent meg, sok kemény témáról mesélt, és hiszem, hogy nem csak a célközönségnek jelenthetnek sokat ezek a történetek. Nem is volt egyszerű a hat kedvencem kiválasztani…

A futottak még kategóriában három szuper könyvet emelnék ki, mert mindegyik közel állt a szívemhez. A Két lépés távolság egy szívszorító kötet, ami kifacsarja az ember szívét, a Lélekdoki egy felemelő, sokszor pedig megríkató történet míg az Abel szava egy nagyon elgondolkodtató, jó stílussal elmesélt YA realista kötet.

Íme a top 6 könyv, a kedvenc idén olvasott realista YA könyveim.

6. Benjamin Alire Sáenz – Életem kifürkészhetetlen logikája

A fehér bőrű, kék szemű Sal mindig is tudta, hogy mexikói származású meleg apukája örökbefogadta. Most viszont a múlt kísérteni kezdi, miközben hamarosan a gyásszal is szembe kell néznie.

Egészen elképesztő az, ahogy az író át tud adni egy történetet. Olyan egyedi a történetvezetése, az atmoszféra amit megteremt és a karakterek is. Mindegyik főszereplő közel került a szívemhez, és a témáit is jól fejtette ki. Például azt, hogy milyen nehéz, ha örökbefogadtak, hogy egy barátság át tud-e alakulni szerelemmé vagy milyen is a gyászfeldolgozás. Remélem olvashatok még az írótól magyarul.

5. Gayle Forman – Eltévedtem

Nathaniel úgy érzi, nincs mit vesztenie, a meleg Harun menekülne, míg az énekesnő Freya szó szerint elvesztette az énekhangját. A három fiatal sorsszerű találkozása mindent megváltoztathat?

Mindhárom főhős sorsa nagyon megható volt a maga nemében, Forman iszonyú jó karaktereket alkotott, a könyv pedig a mesélési módja miatt egészen különleges lett. Bejött, hogy az írónő milyen jó témákat hozott be, például a testvérek közti rivalizálást vagy éppen a melegséget, miközben végig a szemünk előtt volt az, ha vannak barátaid, legyenek akár újak, igenis jobbá teheted az életed. Már csak ezért is tetszett a regény.

4. Jeff Zentner – The Serpent King: A kígyókirály

Három végzős barátról szól a történet: Lydia picit nagyobb az átlagnál, menekülne a városból. Dill egy pap meghurcolt fia és szerelmes a lányba míg Travis otthon borzalmas körülmények között tengődik. A barátságuk az, ami a felszínen tartja őket.

Olyan sok mindenről mesél ez a könyv. Például arról, hogy mit jelent kisvárosban élni, mennyire félelmetes, ha érettségi előtt állsz és tudod, hamarosan meg fog változni az életed – avagy milyen kegyetlen, ha tudod, nincs esélyed új útra lépni, vagy félsz megtenni. De ez csak a felszín, szóba kerül többek között a vallási fanatizmus, a családon belüli erőszak, a testképzavarok, a bullying és a gyászfeldolgozás is. Olyan büszke vagyok rá, hogy én tervezhettem magyar borítót ehhez a szuper könyvhöz.

3. Böszörményi Gyula – Szer’usz világ

A kis Márika végre felküzdötte magát “társaskodónővé” mindenes cselédből, ám szeretett úrnője, Milike börtönbe kerül, és Márikára hárul a feladat, hogy bizonyítsa az ártatlanságát.

Márika mindig is a kedvenc mellékszereplőm volt az Ambrózy sorozatban, és most, hogy egy kötetben főszerepet kapott bizonyítani tudta, hogy mennyire eszes, ravasz, szerethető és vicces ez a lány. Rengeteget nevettem olvasás közben, miközben a regény végig csavaros, izgalmakkal teli maradt, akárcsak a sorozat korábbi kötetei.

2. Jennifer Mathieu – Moxie

Vivien Carter besokallt. Elege van abból, hogy a gimijében a fiúk bármit megtehetnek a lányokkal, fogdoshatják, inzultálhatják őket, és még a lányok vannak ezért felelősségre vonva. Mozgalmat indít, hogy véget vessen a terrornak.

Szó nincs rá, hogy mennyire fontos ez a könyv – hallelujah, hogy Netflix film is készül belőle! A történetből nagyon hitelesen átjött, hogy a fiúk mennyire meg tudják alázni a lányokat, és mit érezhet ilyenkor egy lány. Emellett izgalmas, feszültséggel teli tudott maradni, az üzenetét pedig gyönyörűen átadta. Nagyon emlékezetes olvasmány maradt, ha lehetne minden tini kezébe odaadnám, mert érdemes elolvasni.

1. Christina Lauren – Autoboyography: Egy fiús könyv

Tanner Kaliforniából költözik egy mormon kisvárosba, ahol el kell titkolnia, hogy biszexuális. Ám beleszeret a 19 éves tanárába, a helyi mormon előkelőségbe, Sebastianba, és úgy tűnik az érzés kölcsönös, de Sebastian vallása tiltja, hogy együtt lehessenek…

A könyv nagyon szívszorító, a karakterek élnek, jól felépítettek, és gyönyörűen mesél szerelemről, barátságról, családról és igen, vallásról is. Sok szép üzenetet átad a kötet, miközben a cselekmény egy pillanatra sem ül le, és érzésem szerint hiteles is tudott maradni. Az év legnagyobb kedvence lett nálam az Autoboyography.