Home Könyvek listák Ez volt a 6 kedvenc felnőtt könyvem 2019-ben

Ez volt a 6 kedvenc felnőtt könyvem 2019-ben

Most, hogy lényegében véget ért a karácsony, és lassan az év is a végéhez ér, úgy döntöttem elkezdem a szokásos év végi összesítő toplistám a 2019-es olvasmányaimról.

Mielőtt rátérnék a top hatra, a futottak még kategóriából kiemelném W. Bruce Cameron két könyvét (Karácsonyi kutyavásár & Egy kutya négy útja) illetve két rázós könyvet (Sparrow & Minden csúf és csodálatos dolog) amiket szintén nagyon szerettem, de végül a top hatig már nem jutottak el.

Nos, íme a hat kedvenc felnőtt könyvem, remélem találtok köztük olyat, ami felkelti a figyelmeteket.

6. Léonor de Recondo – Váltóláz

Szívszorító LMBT kötet, amiben a középkorú transznemű főhősünk végre elfogadja magában, hogy ő egy férfi testbe született nő, és elindul a változás útján. A kötet bemutatja a család, a munkatársak reakcióit, mindezt meglehetősen szívhez szóló módon teszi, miközben végigéljük az utat, mire egy nő végre önmagává válik, bármennyire is nehéz ez a folyamat.

5. John Marrs – The One: A tökéletes pár

Egy szimpla DNS vizsgálattal bárkiről meg tudják mondani ebben a világban, hogy ki az ő tökéletes “lelki társa”. A főszerepben több ilyen pár, köztük egy sorozatgyilkos vagy egy heteró srác, aki rájön, hogy egy fiú a “lelki társa”… A több szálon futó történet izgalmas, eredeti és nagyon jó karakterekkel, történetszálakkal operál, a belőle készülő Netflix sorozat pedig nagyon várós.

4. Alice Walker – Bíborszín

Filmben is nagy kedvenc, de regényként is nagyon meghatott a kiszolgáltatott hősnőnk története, aki megannyi viszontagságot és családon belüli erőszakot átél a fekete bőrszíne és a külseje miatt, és idő kell, mire megtalálja a saját hangját. Olykor könnyekig megható a történet, és sokszor nagyon nehéz olvasni, mert fájnak a szavak. De érdemes kitartani.

3. Brit Bennett – Az anyák

Milyen hatásai vannak egy abortusznak az anyára? Az apára? A családjaikra? A kisvárosra? Többek között ezt mutatja meg a történet miközben a középpontba egy valószerűtlen szerelmi háromszöget állít. Annyira élő és lélegző karakterekkel dolgozott a szerző és olyan jól megmutatta a karakterek lelki mélységeit, hogy rögtön tudtam, a top háromban van a helye.

2. Sophie Kinsella – Tudsz titkot tartani?

Ha megkérdeznétek melyik volt az év legviccesebb könyve, biztosan ezt mondanám, mert rengeteget nevettem a történeten és imádtam a karaktereit. Pedig egyszerű az alapszituáció, a történet is kiszámítható, de Kinsella olyan jól és viccesen írta meg, hogy nem tudtam nem rajongani a karakterekért, és nem sírva röhögni magam. De emellett sok fontos dologról is mesélt, és ügyesen prezentálta azt is, hogy a huszas éveink elején milyen nehéz meghatározni önmagunkat és úgy igazán felnőni.

1. Margaret Atwood – Testamentumok

A Szolgálólány meséje az egyik kedvencem, így tartottam a folytatástól, de Atwood hozta a színvonalat. Brilliáns volt, ahogy a tizenöt évvel későbbi Gileád világát ábrázolta, imádtam a kiválasztott főszereplőket, a számos meglepetést, a merőben új nézőpontokat. Ráadásul végig izgalmas és letehetetlen tudott lenni a kötet, egy pillanatra sem untam el magam. Remélem lesz még harmadik rész is, úgy érzem bőven lenne még mit mesélni.