Home Film és Sorozat kritika Filmkritika: Könyvklub, ahol a Szürke ötven árnyalata jobbá tette a nők életét

Filmkritika: Könyvklub, ahol a Szürke ötven árnyalata jobbá tette a nők életét

Milyen hatással van egy könyv az ember életére? Meg tudja változtatni azt? A Könyvklub egy olyan film, ami bebizonyítja, hogy igen, egyetlen könyv is képes jobbá tenni az életünket – és tök mindegy hány évesek vagyunk.

A Könyvklub négy főhőse a hatvanas éveiben járó nő, akik évtizedek óta barátnők, és azóta tartják a könyvklubjaikat is. Most éppen A szürke ötven árnyalata van soron. A szereplők először elszörnyednek a pajzán leírásokon, aztán hirtelen átszemlélik az egész életüket.

Persze ha valaki nem szereti A szürke ötven árnyalatát az ne aggódjon, maga a könyv inkább csak katalizátor, a könyv rajongóit pedig megnyugtatom, nem gúnyolják ki E.L. James művét, sőt, ügyesen megmutatják a társadalmi hatásait. Ott van például Carol, aki a könyv hatására jön rá, hogy mennyire hiányzik neki a szexualitás, és hiába él boldog házasságban, a szex hiánya így is fájdalmas.

A bírónő, Sharon is nagyon érdekes karakter volt. Évtizedekkel a válása után, a szakmai pályája csúcsán állva eszébe sem jut a szerelem, mígnem Ana és Cristian kapcsolata ráébreszti, hogy ő is randizni akar, és igazán élni. Az út, amit bejár szerintem csodálatos. Vivian karaktere éppen falja a pasikat, nem szégyellős, viszont fél a szerelemtől, az elkötelezedéstől. Aztán visszatér az életébe az a pasi, akibe korábban szerelmes volt.

A negyedik főhős Diane, az anya, akinek egy éve halt meg a férje, és a lányai úgy féltik őt, mintha magatehetetlen lenne. Az ő életében az kapta a főbb szerepet, hogy kiálljon magáért, és nyisson a szerelem felé, ha megérkezik.

Ahogy látjátok, ez a film leginkább arról szólt, hogy ez a négy nő miként építi újjá az életét, hogyan nyit az új lehetőségekre. Emellett a baráti kapcsolatok fontosságát emelném ki, mert csodás volt látni azt, hogyan segítik át egymást a nehezebb időkben.

Szerencsére a film humora is zseniális volt, inkább az ütős egysorosok domináltak benne, de azok nagyon jó helyeken lettek elhelyezve. Kaptunk néhány Szürke-utalást is, azokon is jót nevettem.

Értékelés: 8/10

A Könyvklub az a film, ami száz százalékig bebizonyítja, hogy a sokadik x-en túl is álmodozhatunk és jobbá tehetjük az életünket, és néha csak egy könyvélmény és a barátaink kellenek azon, hogy elinduljunk az úton.

Ajánlom ezt a filmet azoknak, akik szeretik a romantikus, vicces filmeket, és kíváncsiak rá, hogy ez a négy színész legenda – Diane Keaton, Jane Fonda, Candie Bergen, Mary Steenbourgh – mennyire profin játszik még mindig.