Home Könyvkritika Könyvkritika: Tarryn Fisher – The Opportunist: Kihasznált alkalom

Könyvkritika: Tarryn Fisher – The Opportunist: Kihasznált alkalom

Régóta kíváncsi voltam erre a könyvre, mert elég megosztó a története, a főszereplője, így mindenképpen el akartam olvasni, hogy megtudjam én is, tényleg ennyire durva-e a kötet. Nos, az egyszer biztos, hogy nem hétköznapi, és ezt a lehető legjobb jelzőként értsétek.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be kedvezményesen a kiadótól! *

A hősnőnk Olivia, akinek az egyetemen elcsavarja a fejét a szexi Caleb Drake. Évekig járnak, majd szakítanak, aztán egyszercsak összefutnak. Calebnek amnéziája van, Olíviának pedig döntenie kell: kihasználja-e a helyzetet? Mivel szerelmes a srácba, úgy dönt, hogy idegenként mutatkozik be neki, és nem is sejti, hogy Calebnek van egy kattant új barátnője is, Leah Smith…

Szóval, adott itt minden. Szerelmi háromszög. Olyan emberi karakterek, akik tele vannak hibával. Olyan főszereplők, akik közül tulajdonképpen senkit sem lehet igazán megszeretni. Ráadásul kaptunk egy csomó telenovellába/szappanoperába illő fordulatot, amik közül Caleb amnéziája csak a hab a tortán. De srácok, ez még így is pokolian szórakoztató volt.

Szerintem a titok Taryn Fisher írói stílusában rejlik. Az, hogy a nő sodró lendülettel ír, nem vicc. Tényleg magával sodor a történet, iszonyú jó a nő dramaturgiai érzéke, és mesterien ért ahhoz, hogy emberi hús-vér karaktereket alkosson. Mert az oké, hogy nem tudtam megszeretni egyik főszereplőt sem, de annyira jól átjött, hogy mit miért tesznek, hogy igazából megértettem a dolgot.

Mert bár a legtöbb történet arra épít, hogy a főszereplő szerethető és drukkolsz neki, itt pont mindennek az ellenkezője történik. Olivia nem kicsit dilis, megbocsáthatatlan dolgokat tesz Calebbel, például ami a múltból derült ki az abortusz kapcsán, na az nagyon beteg volt. Ezzel együtt viszont Fisher elérte, hogy valami idióta módon drukkoljak Oliviának, ráadásul olyan szépen árnyalta őt a múltjával, és annyira finoman jött nála elő a karakterfejlődés, hogy egy ponton túl már tényleg izgultam, hogy mi lesz vele.

Caleb és Leah más kategória. Egyikük se normális, az tény, de spoilerek nélkül nem lehet beszélni egyikükről sem. Egy biztos, megérik a pénzüket, Leah aztán pláne. Ami engem totálisan meglepett, hogy még a kisebb mellékszereplők között sem voltak normális karakterek, Olivia legjobb barátnője például aztán tényleg iszonyú zizi, de bakker, tök jókat röhögtem a beszólásain és a jeleneteken. A betörés mindent, de tényleg mindent vitt.

A könyv erejét jelzi, hogy azért el is gondolkodtatott. Például azon, hogy meddig mehetünk el a szerelem nevében. Hol van az a pont, amikor már illene leállni, mert olyan határokat lépünk át, ahonnan nincs visszaút. Ezeket a határokat érzésem szerint az összes karakter átlépte, egy ideig próbáltam is rájuk haragudni emiatt, de az írónő annyira jól átadta a megszállottságukat, hogy kezdtem függőként tekinteni rájuk. És ez így nagyon egyedi élményt adott.

Értékelés: 9/10

Ez a könyv minden, csak nem rózsaszín. A karakterei rengeteget hibáznak, durva döntéseket hoznak, és igazából emberileg sem szerethetőek. Fisher mégis átadott egy olyan izgalmas és eredeti romantikus sztorit, amit nagyon szerettem olvasni, különösen miután egyre jobban megismertem a szereplők múltját és jelenét.

Hogy tetszik a borító? Annyira Olivia ez a lány, hogy az hihetetlen. Nagyon klassz, hogy ennyire illő borítót kreált a kiadó, ráadásul külsőre is teljesen rendben van szerintem.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha szereted a romantikus telenovellákat / szappanoperákat, ha szívesen olvasnál egy olyan hősnőről, aki iszonyú rossz döntéseket hoz, ha érdekel egy minden szempontból nem hétköznapi sztori, érdemes csekkolnod Tarryn Fisher könyveit 🙂