Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Adam Silvera – Inkább boldog

Nagy álmom vált valóra azzal, hogy végre megjelent itthon is ez a regény. Ugyanis már évek óta látom, hogy a külföldi bloggerek és youtuberek mennyire oda és vissza vannak Adam Silverátóll, én pedig látni akartam, hogy mire is ez a nagy felhajtás.

A képen a szerző, Adam Silvera látható

A nyitottságával a nyilatkozataival és az Instagram oldalával Adam már látatlanban is szimpatikus lett. A srác nyíltan vállalja, hogy meleg, és LMBT témában is írja a könyveit. És ez a nyíltság egyszerűen remek, jó példakép lehet másokra számára, és sokaknak adhat erőt, akik például coming out előtt állnak. De az egy dolog, hogy a pali szimpatikus, de vajon tehetséges is?

Naná, hogy az! Már az Inkább boldog alapján is látni lehet, hogy Silvera nem véletlenül érdemelte ki a sztáríró titulust. Ami a legszembeötlőbb, a stílusa. Nagyon olvasmányos, szerethető, és végtelenül egyedi. Sikerült például megtennie azt, amire kevés könyv képes. Ha olvasunk egy karakterről, automatikusan gyönyörűnek látjuk, ez a könyvek rákfenéje, mert az életben nem gyönyörű mindenki, és így kevésbé jön át a realitás. De ő elérte azt, hogy a főhőse, Aaron ne egy dögös szexisten, hanem egy átlag srác benyomását keltse bennem. Csak pár apróság kellett hozzá: kiemelni, hogy csorba fogú, vézna, kétnapos boxert hord, néha izzadt és büdös. A valóság – és pont ettől ennyire más. Ennyire jó.

Ha már valakinek az elő könyve ilyen szuper, vajon mennyire lehet tökéletes a többi? Az Inkább boldog már az alap szituációjával is mindent visz. Létezik ugyanis egy könyvben az eljárás, a Leteo, amivel az emberek szó szerint kitörölhetik életük bármely szakaszát az emlékezetükből. Aaron azt szeretné, ha nem lenne meleg, és elmúlna a szerelme, amit az új barátja, Thomas iránt érez. És ez így talán furán hangzik, de a regényben jól átjönnek a miértek is. (Mint ahogy Aaron karaktere is zseniális. Ne egy tökéletes srácot várjatok. Aaron néha idegesítő és hülye, de végig emberi és végtelenül szerethető)

Aaron a regény elején teljesen olyan, mint egy heteró srác, őrülten szerelmes Genevievbe, a barátnőjébe, szexelnek, boldogok. De a lány elmegy három hétre, Aaron pedig a nemrég megismert barátjával tölt el sok időt. Thomas kedves, helyes, megérti őt, megnyílik előtte. Eddig nem voltak Aaronnak barátai, inkább csak haverjai, de Thomas annyira más, olyan jó vele minden… És ez csak a regény első fele, az igazi izgalmak csak a könyv második felében jönnek.

Nem akarok spoilerezni, mert nekem is pont úgy volt jó, hogy nem tudtam róla sokat előtte, csak ezt az alapot, amit elmeséltem. Egy biztos, a fordulatok, a csavarok zseniálisak, és az, hogy ennyire és ennyiszer tudott meglepni az író, tényleg mindent vitt. Arra pedig mindenki készüljön fel, hogy az Inkább boldog egy érzelmi hullámvasút – de egy olyan, amire megéri felülni.

Amiről viszont beszélni kell, az a környezet. Kábé a gettóban vagyunk, Aaronék nagyon szegények, ahogy tulajdonképpen mindenki más is körülötte. A milliő nagyon átjött, ahogy az is, hogy Aaron mennyire szenved az édesapja öngyilkossága miatt. De a környezet átadása vitt mindent, a haverjai, a múltidézések, az, amilyen játékokat játszottak szórakozás gyanánt, hogy az erőszak mennyire benne volt a hétköznapjaikban. Eredeti és hiteles, mint ahogy az egész könyv is az.

A képen az Inkább boldog eredeti borítója látható

Értékelés: 10/10

A karakterek annyira éltek, olyan valóságosak voltak, és valamiért mindenkit lehetett szeretni, vagy legalább megérteni. Kész pszichológiai esettanulmány ez a könyv, ráadásul istenien szórakoztatott, miközben sokat gondolkodtam is rajta. Üdítő az, ha tökéletes a dramaturgia és a csavarok, jók a karakterek, és a stílus is mindent visz.

Nagyon érezhető, hogy az író a saját életéből merített, és ettől a könyvnek még erősebb lett a lelke, még jobban átjött a sztori. Imádtam, no. Csak reménykedni merek benne, hogy a Menő Könyvek meglep még minket pár Silvera művel.

Hogy tetszik a borító? Nem mondhatnám, hogy oda vagyok érte, de mondjuk az eredeti borítótól se vágtam egy hátast.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha csak egy kicsit is nyitott vagy, és érdekel a válasz arra, hogy a melegség miért nem választás kérdése, mindenképpen olvasd el a könyvet.

INKÁBB BOLDOG – BLOGTURNÉ

 • Adam Silvera igazi szupersztárnak számít külföldön, éppen ezért örül nagyon a Blogturné csapata, hogy megjelent az első könyve itthon is.

  Az Inkább boldog érdekes kérdéseket boncolgat: ha megtehetnéd, kitörölnéd a fejedből életed legrosszabb emlékeit? A főhős például beleszeret a legjobb barátjába, egy fiúba, így a melegségét feledné…

  Kövesd végig a blogturnét, és játssz velünk: egy nyereménykönyv lehet a tiéd, ha minden kérdésre tudod a választ.

 • Adam Silvera Instagram oldaláról, és a nyilatkozataiból is jól tudhatjuk, hogy a srác sok sztáríróval ápol jó barátságot.

  A mostani játékunk során minden állomáson találtok egy közös képet, amin Adam van, és egy közeli barátnője. A feladat egyszerű: találd ki, hogy kivel pózol Adam, és írd be a nevét a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

  Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon a kiküldött értesítőre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

  “Gyönyörű regényt írt a coming outról”

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • – 02.05. – Sorok Között
  – 02.07. – Deszy könyvajánlója
  – 02.09. – Spirit Bliss