Home Könyvkritika Könyvkritika: Rainbow Rowell – Szív küldi

Könyvkritika: Rainbow Rowell – Szív küldi

Először is: úgy örülök, hogy a Scolar kiadó elhozott egy újabb Rainbow Rowell könyvet! Mert nem tagadom, a Szív küldi nem lett a kedvencem, de az írónő stílusát még mindig szeretem, plusz él bennem a remény, hogy egyszer No Judgments is érkezhet magyarul a kiadó gondozásában.

Megszenvedtem ezzel a könyvvel. Az eleje nagyon nehezen ment, és igazából döcögősnek éreztem szinte végig. Pedig az alaptörténet jó: a főhős Lincoln, egy fiatal srác, akit azért alkalmaznak egy újságnál, hogy elolvasson minden dolgozói magán/céges e-mailt, és jelentse a gyanús tartalmakat. Két újságírólány, Jennifer és Beth levelei rendszeresen fennakadnak a szűrőn, de Lincoln nem jelenti, mert imádja a két lány beszélgetését olvasni, még úgy is, hogy magát a melót gyűlöli. Aztán szépen-lassan szerelmes lesz…

Tehát igen, az alapsztori nekem abszolút működött. Sőt, igazából a karaktereket is nagyon szerettem, mert Rowell érdekes dilemmákat, élethelyzeteket mutatott be. Lincolnnal például könnyen tudtam azonosulni: a srác elvégezte az egyetemet, otthon él az anyjával, próbál felnőtté válni, felelős, felnőtt döntéseket hozni, ami soha nem egyszerű.

Lincoln esetében gyönyörűen átjött az a felnövés-történet, amiről jó olvasni, ami annyira hiteles. Ráadásul a srác is baromi szimpatikus. Olyan “rowelli” volt, az a nem tökéletes, néhol idegesítő, de alapvetően jólelkű és kedves főhős, aki úgy csavar az ujjaid közé, hogy észre sem veszed. Ó, és az anyukájával való viszonya külön csúcs volt, pláne a történet vége felé, amikor Lincoln elmondott neki egy döntést, amit nélküle hozott meg.

A lányok karakterei is érdekesek voltak, fontos és jó dilemmákat mutattak be. Jennifer egy olyan házasságban élő fiatal nő, aki nem akar gyereket vállalni, a párja pedig szeretne, és ez egy baromi erős konfliktus, amit szépen és realistán végigvitt a regény. Szerintem sok fiatal lánynak lesz majd Jennifer egy olyan pont a történetben, akivel tudnak azonosulni, hiszen gyereket vállalni komoly döntés, és nem egyszerű, pláne ha külső nyomás van akár a szeretteid, akár a társadalom részéről.

Másik hősnőnk Beth, aki egy rock sztárnak készülő sráccal jár. Chris nem akar komolyan elköteleződni, a zenének él, konkrétan Beth tartja el, fizeti a lakást, ahol élnek. Ezzel kapcsolatban volt is egy nagyon erős beszélgetés, hogy ha Beth férfi lenne, akkor senkinek se lenne gondja, hogy ő fizeti a lakás költségeit. És ez annyira ütős gondolat, szerencsére több ehhez hasonló is volt a történetben. (Eleve Jennifer és Beth barátsága is nagyon erős). Bethre is komoly döntések várnak a könyvben, többek között rá kell jönnie, hogy mit is akar igazán az élettől, és számíthat-e egy olyan srácra, mint Chris.

Ami engem az egész könyvben elszomorít, hogy mennyire megvolt itt a lehetőség a nagyszerűségre. Jó az alapötlet, jók a karakterek, jók a konfliktusok. Akkor hol csúszott el a könyv? Számomra az e-mailes formátumon. Konkrétan utáltam olvasni az e-maileket, bármennyire is akadt egy-egy erősebb levél. Egyszerűen nekem ennyi kevés volt, hogy most csak e-maileket kapunk. Elmaradt a testbeszéd, a reakciók sem jöttek át teljesen a másik soraira, és sokszor idő volt, mire felfogtam igazán, hogy kinek az e-mailjét is olvasom, mert annyira egyforma stílusban voltak megírva, nem különült el a szóhasználat.

Ráadásul az e-mailek miatt igazán elmélyedni sem tudtam a lányok történeteiben. Kicsit úgy éreztem magam, mintha ahelyett, hogy megnézhetném a kedvenc sorozatom, valaki részletesen elmeséli mi volt benne. Jééj, legalább megtudom miről maradtam le! Ott akartam lenni azokon a nehéz estéken, amikor Jennifer a pasija mellett feküdt, és a gyerekről agyalt. Látni akartam Beth szemén át Christ, hogy tényleg olyan elbűvölő-e a jobb napjain, mint amilyennek elképzeltem.

Az e-mailes megoldás miatt végig azt éreztem, hogy kimaradok valamiből, hogy csak a levonatát olvasom el annak a történetnek, ami igazán érdekelt volna. És így a könyv sok pontján unatkoztam, és őszintén, alig vártam, hogy Lincoln részeihez érjek, mert ott legalább átélhettem a dolgokat, nem csak megkaptam a kivonatot, hiszen nála átlagos E/3-as történetmesélést kaptunk – ami remek volt.

Értékelés: 6/10

Bár továbbra is szeretem Rainbow Rowellt, nekem ez a könyv csalódás volt. Hiába a három erős karakter, a jó alaptörténet, a fontos és mai témák bevállalása, nekem az e-mailes stílus tönkretette az élményt. Kár érte.

Hogy tetszik a borító? Szerintem teljesen rendben van, jól illeszkedik az eddigi Rowell könyvekhez. Egyszerű, de figyelemfelkeltő.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha szeretted az eddigi Rowell könyveket, és nem riaszt el az e-mailes megoldás, akkor bőven megvan rá az esély, hogy új kedvencet avass.

SZÍV KÜLDI – BLOGTURNÉ

 • A Scolar kiadó jóvoltából nemrég megjelent a Fangirl és az Eleanor ​és Park írónőjének legújabb regénye, Szív küldi címmel. A történet középpontjában Lincoln van, aki kettesben él az édesanyjával és szócsatákat vív jóval monogámabb nővérével. A férfi munkája az, hogy internetbiztonságisként egy lapkiadó dolgozóinak az e-mailjeit olvassa minden éjszaka, vagyis azokat, amik valami csúnya vagy tiltott szót tartalmazva a megjelölt e-mailek között landolnak. Lincoln eléggé unja a munkáját, ám élvezettel olvassa Beth Fremont és Jennifer Scribner-Snyder levelezését. A két szabadszájú nő humorosan, önirónikusan és vidáman ír egymásnak mindennap, és pontosan tudják, hogy valaki olvassa a leveleiket. Mire Lincoln észbe kap, beleszeret Bethbe…

  Tartsatok bloggereinkkel, és tudjátok meg, hogy ők mit gondolnak a regényről. A turné végén pedig a kiadó jóvoltából kisorsolunk köztetek 3 példányt a Szív küldi c. regényből!

 • Rainbow Rowell nevét szerencsére elég sokan ismerik hazánkban, így arra gondoltunk, hogy egy könnyű feladatot kaptok tőlünk, ami az írónő által írt karakterekhez kapcsolódik! Minden állomáson találtok egy regényszereplőt, és az a feladatotok, hogy megtaláljátok a párját. A rafflecopterbe írjátok be, hogy melyik állomásokon voltak az azonos illusztrátor által megalkotott párok (Pl.: 3. állomás + 6. állomás vagy Blog neve1 + Blog neve2), ám mivel valaki pár nélkül marad, be kell írnotok annak a KARAKTERNEK a nevét, aki hoppon maradt a megfelelő rubrikába.

  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 05/06 – Hagyjatok! Olvasok! (extra)
  05/08 – Sorok között
  05/10 – Angelika blogja
  05/12 – Deszy könyvajánlója
  05/14 – Spirit Bliss Sárga könyves út
  05/16 – Könyvvilág
  05/18 – Hagyjatok! Olvasok!
  05/20 – Könyv és más
  05/22 – Kelly és Lupi olvas