Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

5 dolog, amit imádtam a most 20 éves Szex és New Yorkban

Múlt héten volt 20 éve, hogy az amerikai HBO bemutatta a Szex és New York című sorozatot, ami alapjaiban rengette meg a világot, és tett rengeteget a női egyenjogúságért – akárcsak Candace Bushnell könyvei, amiből a sorozat is készült. Íme 5 dolog, amit nagyon imádtam benne.

#1 – Barátság mindenekelőtt! Bármerre is sodorta az élet a lányokat, bármilyen durva szituációk is történtek velük, a barátságuk mindig ott volt, és mindig elég erősnek bizonyult ahhoz, hogy kitartsanak. Tetszett, ahogy mindezt bemutatták, és nagyon szép követendő példát állítottak felénk.

#2 – Természetesen tudtak beszélgetni a szexről. Még tini voltam, amikor először láttam a sorozatot. Emlékszem, csak lestem, hogy a lányok milyen őszintén beszélgetnek dugásról, szopásról, orgazmusról. Bakker, még leírni is fura volt, nemhogy hangosan kimondani egy társalgás során! Márpedig néha nem árt őszintén beszélgetni a szexről, elárulni, mi volt jó, mi volt rossz. A lányok ezt pedig a lehető legviccesebben adták elő, sokszor pedig a helyzet súlyának megfelelő komolysággal.

#3 – A humor mindent vitt! Kevés sorozaton nevettem annyit, mint annak idején a Szex és New Yorkon. Zseniális poénokat írtak meg a lányoknak, érdekes volt látni, hogy milyen durva, vagy éppen kínos helyzetbe keverednek. De leginkább azt szerettem, ahogy a humorral akár a legnehezebb pillanataikat is ügyesen feloldják.

#4 – Kiállt a női egyenjogúságért – nem is akárhogy! Szerintem azt még a sorozat (és a könyvek) utálói is elismerik, hogy a Szex és New York rengeteget tett a női egyenjogúságért. Akár csak azzal is, hogy bemutatta Samantha karakterén keresztül, hogy egy nő is ugyanúgy lehet az alkalmi kapcsolatok híve, és nincs ebben semmi rossz, amíg mindkét fél jól érzi magát a szituációban. De szinte minden karakternél előkerült ez a témakör, a sorozat pedig nem didaktikusan, hanem teljesen hitelesen adta át az örökérvényű üzeneteit az egyenjogúság kérdéseiről.

#5 – Nem semmi hangulata volt! Kevés sorozat mondhatja el magáról, hogy egyedi és jó hangulata lenne. Márpedig a Szex és New York a maga vicces bájával, a komolyabb témakezeléseivel, és az imádnivaló karaktereivel olyan egyedi hangulatot árasztott, ami hamar a tévéképernyők elé szögezett. Khm, ideje lenne újranézni…