Home Könyvek listák Íme a 6 kedvenc Young Adult realista könyvem 2018-ból

Íme a 6 kedvenc Young Adult realista könyvem 2018-ból

Elérkeztünk az utolsó toplistához is, már ami a kedvenc könyveimet illeti. Bevallom, pont a realista YA-k közül volt a legnehezebb kiválasztani a top6 könyvet.

Eredetileg tíz kötet állt itt, és fájó szívvel, de a Geek Girl 6., Az úriemberek kézikönyve, a Semmi súlya, a és az ultimate guilty pleasure-öm, az Álmaim őrzője szorult ki a top 6-ból.

A maradék hat könyv közül még a rangsort sem volt egyszerű felállítanom, mert egytől-egyig imádnivaló könyvek, hatalmas élmény volt olvasnom őket.

No elég is a szócséplésből, íme, a 6 legnagyobb realista YA kedvencem a 2018-as évből!

6. Tavi Kata – Sulijegyzetek 4. Szívkeringő

Nekem kellett egy kis idő, hogy megszeressem a sorozatot, de az utolsó két részt már imádtam. A Szívkeringő egy nem semmi lezárása volt a szériának, tele jó ötletekkel, érdekes témafelvetésekkel és remek karakterekkel. Számomra Márk miatt volt leginkább maradandó ez a kötet, imádtam belelátni a fejébe, és a történetszálát nagyon élveztem. De igazából a többi szereplőt is kedveltem, a végén pedig fájt is a búcsú. A sok vicces, vidám pillanatért pedig külön jár a köszönet.

5. Emery Lord – Amikor összeütközunk

A könyv már az első oldalától magával ragadott, Vivi stílusába nem lehetett nem beleszeretni, annyira egyedi volt a karakter. A másik főhős, Jonah szála is nagyon tetszett, ahogy a közös jeleneteik is mindent vittek. Olyan sok fontos témát érintett ez a regény, Jonah például az apja halála után kvázi egyedül neveli a kistestvéreit, és ez a szál is olyan gyönyörűen átjött, ahogy Vivi titka is megdöbbentően jó volt. A kötet vége rendkívül egyedi lett, nekem nagyon bejött ez a megoldás.

4. Karen McManus – Lehull a lepel

Ritka az, hogy én bolonduljak egy olyan történetért, amiben erős a krimi szál, de ez itt nagyon elkapott. A sztori annyi, hogy öt diákot büntetésre küldenek, és egy meghal az órán, a négy másik diák a gyanusított. Ők egyben nézőpont karakterek is, megismerhetjük az életüket, kialakulnak románcok is, és eközben zajlik a nyomozás is Simon halála ügyében. Utóbbi szál baromi izgalmas, és ami fontosabb, hiteles lett, a karakterek pedig hozták a klasszikus YA szálakat, és mindegyiküket sikerült megszeretnem.

3. Kathleen Glasgow – Lány, darabokban

Szerintem minden ismerünk egy olyan lányt (vagy srácot), aki vagdossa magát, mert csak így képes megszabadulni a fájdalomtól. De miért teszi igazán? Mi a lelki oldal? Ez a könyv erre ad választ, miközben a hősnő, Charlie szemén át megmutatja, hogy mennyire nehéz a semmiből újra felépítenünk az életüket. A kötet nagyon olvasmányos volt, feszes dramaturgiai ívvel, üresjáratok nélkül. Igazi kincs.

2. Adam Silvera – Inkább boldog

A könyv lehengerlő, egyszerűen képtelen voltam letenni, és a stílusa is nagyon egyedi, akárcsak az alapötlete. Ha kitörölhetnél bármit a fejedből, hogy újrakezdhesd az életed, megtennéd? És egyáltalán kitörölhető-e az életedből az, ha meleg vagy? Ilyen, és ehhez hasonló király sztoriszál bontakozott ki a könyvben, ahol a főhős belezúg a legjobb barátjába. Ami pedig feltette az i-re a pontot, hogy a karakterek annyira élőek és valóságosak voltak, hogy az se lepett volna meg, ha lesétálnak a lapokról.

1. Lisa Heathfield – Papírpillangók

Ez az a könyv, ami darabokra töri az ember szívét, de annyira gyönyörűen teszi mindezt, hogy lehetetlen haragudni rá. A kötet hitelesen mutatta be a családi erőszakon belül megjelenő lelki és fizikai fájdalmakat, miközben a témáját rendkívül jól kezelte. A hősnőt, June-t, és a barátját, Blistert is nagyon szerettem.

Bátran kijelentem, ez életem egyik legjobb könyve. Megríkatott nem is egyszer, és nagyon elgondolkodtatott, leginkább az életről, a megbocsátásról, a tetteink következményeiről. És azt külön ki kell emelni, hogy mennyire profin lett összerakva a könyv, és még a legapróbb mellékszereplő is ütősen lett kezelve. A beteg kisfiúért pedig összetört a szívem. (Meg persze June-ért is). Remélem olvashatunk még magyarul az írónőtől.