Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Jenny Han – Örökkön-örökké- Lara Jean (A fiúknak, akiket valaha szerettem 3.)

Idén egy újabb Vörös Pöttyös trilógia ért véget, a köszönetnyilvánításában pedig Jenny Han megerősítette, hogy Lara Jean története tényleg véget ért. A finálé fényében mondjuk ezt egy kissé bánom, de erről majd később 🙂

Miközben olvastam a könyvet, végig Szent Johanna Gimi feelingem volt. Gondolok itt arra, hogy az SzJG utolsó részében is ugyanez volt a fő dilemma: a félelem a felsőoktatás miatt, együtt maradunk-e a tökéletes pasival, milyen lesz önállóan, egyedül létezni és elhagyni az otthoni biztonságos közeget. Ráadásul a status quo is nagyon hasonló volt a végtelenül megértő, szexi kedves sráccal, és a lánnyal, aki másfél éve nem akart lefeküdni a pasijával, akit szeret. (Naná, hogy ez is téma).

* Kíváncsi lettél? Szerezd be kedvezményesen a kiadótól! *

Persze, mindezzel nem azt akarom mondani, hogy egyik írónő koppintott volna a másikról, a nyelvi különbségek miatt ez lehetetlen is. Egyszerűen olvasás közben SzJG feelingem volt, ami most meglepően jól esett. Ahogy az is, hogy Jenny Han még mindig annyira édesen fogalmaz, és ez a története is tele volt szeretettel, édes tanulságokkal, és vicces helyzetkomikumokkal.

Ami azt illeti, a történet több pontján meg tudtam érteni Lara Jeant, hogy fél a ballagástól, a továbblépéstől. Az édesanyja elvesztésén túl a lány élete maga a tökély, naná, hogy nem mer váltani. És az, ahogyan Jenny Han végigvitte a karakterfejlődést, és összekapcsolta mindezt Stormyval, az idős nénivel az otthonból, nagyon gyönyörűen lett kivitelezve. Hiszem, hogy Lara Jean karakterével sokan együtt tudnak érezni, éppen ezért ez a kötet nagyon sok embernek segíthet, aki éppen gimiből készül egyetemre.

A családi kapcsolatok alakulását most kifejezetten imádtam a történetben. A lányok apukája ugyanis már együtt jár Trinával, a szomszéd hölggyel, aminek a legidősebb nővér, Margot annyira meg nem örül. Olyan kedves jelenetek akadtak a család változása miatt, és annyira szépen kijött az, hogy a lányoknak mennyire szüksége van egy anyafigurára. Imádtam az egész ötletet és megvalósítást.

Ha valakiben felmerült volna kérdésként, hogy Kitty szerethető lesz-e végre a harmadik részre, azt ki kell ábrándítsam. Kitty lehetne a legjobb példa a fogamzásgátlás fontosságára. (Ötödször olvasom el az utóbbi mondatot, tudom, hogy ki kéne törölni, de csak azért sem). Persze, vannak jó pillanatai a gyereknek, itt-ott azért okoz egy-egy mosolyt, de úgy összességében még mindig azt érzem, hogy utálom ezt a gyereket, mindennél pedig az i-re a pontot a bepofázása tette Margotra. (De a filmes Kittyt imádom!)

És persze az is központi kérdése volt a könyvnek, hogy most tényleg együtt marad-e Lara Jean és Peter. Nem árulok el nagy spoilert, mert hamar kiderül: mindketten más főiskolára kerülnek be, nagy is a távolság, így tényleg lehet azon agyalni, hogy most mi lesz majd kettejükkel. Pláne, mert Lara Jean anyukájának volt egy tanácsa, amit Margot annak idején betartott: ne menj úgy főiskolára, hogy barátod van.

Általában ez az „együtt maradunk-e az egyetem miatt” krízis nem szokott annyira meghatni a filmekben, de itt és most sikerült jól megfognia Jenny Hannak a témát. Lehet, hogy azért tetszett annyira a dolog, mert Peter sikerült újra megkedvelnem, de inkább az lehet az oka, hogy vártam valamire….

Ez a két bekezédés SPOILERES lesz. A könyv olvasása során igazából végig arra vártam, hogy Lara Jean jól dönt, a messzi egyetemet választja, és tényleg szakít Peterrel. Mert ha együtt maradnak, a négy év egyetem csak szenvedés lesz mindkettejük számára, és annyi jó élményből maradnak ki. A sztori nekem végig abban a mederben folyt, hogy megtörténik a nagy szakítás.

Csalódott vagyok, amiért együtt maradnak, de persze meg tudom érteni az okát, és ahogy Trina kiegészítette Lara Jean anyukájának a tanácsát, az szép mentés volt. Viszont ha már együtt tartotta őket, akkor igazán lehetett volna egy epilógus a kötetben, ami megírja, hogy mitudomén, tíz év múlva még mindig járnak. Mert ez így meg nekem olyan kurtán-furcsán ért véget. A SPOILERES bekezdés véget ért!

Értékelés: 9/10

A Fiúknak, akiket valaha szerettem méltó befejezése lett a kötet. Noha a végének nem teljesen örülök, de magát a regényt így is nagy mosollyal az arcomon fejeztem be. Lara Jean története itt véget ért, én pedig kíváncsian várom, hogy mivel rukkol elő legközelebb Jenny Han.

Hogy tetszik a borító? Szerintem gyönyörű, annyira Lara Jean!

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha már elolvastad az első két részt, nehogy itt hagyd abba! Pláne, mert a harmadik rész még jobb is, mint a második.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be kedvezményesen a kiadótól! *

ÖRÖKKÖN-ÖRÖKKÉ: LARA JEAN – BLOGTURNÉ

  • A Könyvmolyképző Kiadó elhozta nekünk idén ősszel A fiúknak, akiket valaha szerettem sorozat befejező részét. Ha korábban azt hittük, hogy Peter és Lara Jean végre megnyugodhat a közös jövőjüket illetően, akkor nagyot tévedtünk, hiszen még csak a mostani kötetben bukkannak fel az igazán nehéz kérdések. A továbbtanulás, a családban történő változások, az elengedés, az új és félelmetes kihívásokkal való szembenézés, ezek mind-mind előkerülnek a könyvben. Természetesen mindezt a Jenny Hantól megszokott könnyed és bájos csomagolásban tálalva. Tartsatok a turné bloggereivel Ti is, és játsszatok az Örökkön örökké: Lara Jean egy példányáért.

  • Mivel a sorozat befejező részének turnéja fut, egy kicsit nosztalgiázni fogunk! Emlékeztek még Lara Jean szerelmes leveleire, amiket az 5 fiúnak írt? Nos, reméljük igen, mivel ezek a levelek lesznek a mostani játékunk középpontjában. Minden állomáson találni fogtok egy részletet belőlük, a feladat pedig mindössze annyi, hogy kitaláljátok a címzettjét, hogy Lara Jean melyik gyerekkori szerelmének írta. A megoldásokat a rafflecopter doboz megfelelő soraiba várjuk!
    Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

    “Még mindig szeretlek, pedig óriási problémát jelent ez számomra, ugyanakkor hatalmas meglepetés is. Esküszöm, fogalmam sem volt róla. Mindvégig azt hittem, túl vagyok rajta. Hogyan lehetne másképp, ha te Margot-t szereted?”

    a Rafflecopter giveaway
    https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

  • 11. 18. Könyvvilág
    11. 20. Sorok között
    11. 22. Deszy könyvajánlója
    11. 24. CBooks
    11. 26. Extra állomás: Sorok között


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading