Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Íme, 10 különbség A Szolgálólány meséje könyv és tv-sorozat között

A napokban újraolvastam A Szolgálólány meséjét, ráadásul a tévésorozat első évada is nemrég ért véget. Így aztán bőven találtam különbségeket, alább ezeket gyűjtöttem egy csokorba. De simán lehet, hogy kihagytam valamit.

Egy dolgot viszont megerősítenék: akárcsak a 13 okom volt esetében, most is nagyon erős adaptáció született, ami maximálisan tiszteletben tartotta az alapanyagát, és a lehető legokosabban bővítette azt. No, íme, a különbségek!

  Figyelem! A posztban spoileres információkat is találsz! 

#1 – A könyvben a parancsnok és a felesége jóval idősebbek, a férfit például őszes bácsiként írja le a hősnő. A sorozatban Offreddel egykorúak, ami azért is fontos, mert így erősebb a rivalizálás/féltékenykedés Serenával.

#2 – A könyvben alig ismerhetjük meg Ofglent. Azt tudjuk, hogy az ellenállás tagja, de a leszbikus szál teljesen újdonság a sorozatban, ahogy a kapcsolata is az egyik mártával. A könyvbéli Ofglen elvileg öngyilkos lett, míg a sorozatban él.

#3 – Moira sorsa sincs tisztázva a könyvben. Odáig eljutunk, hogy Moira a Jezabelben van prostituáltként, de sajnos elmaradt a tévésorozatos fordulat.

#4 – Offred igazi neve sosem derül ki a könyvből, míg a sorozatból tudhatjuk, hogy June-nak hívják.

#5 – Apróság, de azért megjegyzem: a regényben June férje, Luke nem színes bőrű. Mindezt abból lehet egyértelműen leszűrni, ahogy a lányukat leírja.

#6 – Lydia néni nem kap olyan aktív szerepet Offred jelenkori életében, mint a sorozatban. Az asszony ott inkább a kiképzőközpontban dolgozik az újoncokon…

* Kíváncsi lettél? Ide kattintva beszerezheted a könyvet! *

#7 – A könyvben és a sorozatban is babát szül Janine, de teljesen más a két kimenetel, akárcsak a következmények. De tény, hogy szegény Janine mindkettőben megszívta.

#8 – A sorozatból nem igazán tudhatjuk meg hogyan élnek az átlagemberek. Nos, ez a könyvből kiderül, Offred elmagyarázza, milyen ruhákat hordanak a szegények feleségei, akiket gazdasszonyoknak is nevez.

#9 – Offred anyja ugyan nem tűnik fel a könyv jelenében, de a visszaemlékezésekben hatalmas szerepe van. A nő rengeteget gondol rá, az anyjáról pedig megtudjuk, hogy aktivista volt és több tüntetésen részt vett. A sorozatból Offred anyjának a szála, a róla szóló visszaemlékezések teljes mértékben kimaradtak.

#10 – A könyvben a parancsnok házában két márta dolgozik: Rita és Cora, utóbbi nagyon kedves Offredhez, előbbi már kevésbé. A sorozatban Cora nem létezik, Rita viszont sokkal normálisabb lett cserébe.


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading