Home Könyvek listák Íme, 10 különbség A Szolgálólány meséje könyv és tv-sorozat között

Íme, 10 különbség A Szolgálólány meséje könyv és tv-sorozat között

A napokban újraolvastam A Szolgálólány meséjét, ráadásul a tévésorozat első évada is nemrég ért véget. Így aztán bőven találtam különbségeket, alább ezeket gyűjtöttem egy csokorba. De simán lehet, hogy kihagytam valamit.

Egy dolgot viszont megerősítenék: akárcsak a 13 okom volt esetében, most is nagyon erős adaptáció született, ami maximálisan tiszteletben tartotta az alapanyagát, és a lehető legokosabban bővítette azt. No, íme, a különbségek!

  Figyelem! A posztban spoileres információkat is találsz! 

#1 – A könyvben a parancsnok és a felesége jóval idősebbek, a férfit például őszes bácsiként írja le a hősnő. A sorozatban Offreddel egykorúak, ami azért is fontos, mert így erősebb a rivalizálás/féltékenykedés Serenával.

#2 – A könyvben alig ismerhetjük meg Ofglent. Azt tudjuk, hogy az ellenállás tagja, de a leszbikus szál teljesen újdonság a sorozatban, ahogy a kapcsolata is az egyik mártával. A könyvbéli Ofglen elvileg öngyilkos lett, míg a sorozatban él.

#3 – Moira sorsa sincs tisztázva a könyvben. Odáig eljutunk, hogy Moira a Jezabelben van prostituáltként, de sajnos elmaradt a tévésorozatos fordulat.

#4 – Offred igazi neve sosem derül ki a könyvből, míg a sorozatból tudhatjuk, hogy June-nak hívják.

#5 – Apróság, de azért megjegyzem: a regényben June férje, Luke nem színes bőrű. Mindezt abból lehet egyértelműen leszűrni, ahogy a lányukat leírja.

#6 – Lydia néni nem kap olyan aktív szerepet Offred jelenkori életében, mint a sorozatban. Az asszony ott inkább a kiképzőközpontban dolgozik az újoncokon…

* Kíváncsi lettél? Ide kattintva beszerezheted a könyvet! *

#7 – A könyvben és a sorozatban is babát szül Janine, de teljesen más a két kimenetel, akárcsak a következmények. De tény, hogy szegény Janine mindkettőben megszívta.

#8 – A sorozatból nem igazán tudhatjuk meg hogyan élnek az átlagemberek. Nos, ez a könyvből kiderül, Offred elmagyarázza, milyen ruhákat hordanak a szegények feleségei, akiket gazdasszonyoknak is nevez.

#9 – Offred anyja ugyan nem tűnik fel a könyv jelenében, de a visszaemlékezésekben hatalmas szerepe van. A nő rengeteget gondol rá, az anyjáról pedig megtudjuk, hogy aktivista volt és több tüntetésen részt vett. A sorozatból Offred anyjának a szála, a róla szóló visszaemlékezések teljes mértékben kimaradtak.

#10 – A könyvben a parancsnok házában két márta dolgozik: Rita és Cora, utóbbi nagyon kedves Offredhez, előbbi már kevésbé. A sorozatban Cora nem létezik, Rita viszont sokkal normálisabb lett cserébe.