Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Karen M. McManus – Lehull ​a lepel

Az utóbbi évek egyik legnagyobb könyvsikere volt Amerikában a Lehull a lepel, a New York Times bestseller listáján is folyamatosan jelen van, hiába jelent meg odakint már több, mint másfél éve. Naná, hogy iszonyúan kíváncsi voltam már a kötetre. Mégis, mit tud? Mitől olyan népszerű? Nos, a válasz röviden annyi, hogy azért, mert brutálisan jó.

A történet kezdetén 5 diákot büntetőszobára küldenek, egyikük, Simon pedig holtan végzi, mert mogyoróallergiás, és mogyoró olaj kerül a poharára. A srác egy mocskos blogot üzemeltet, ahol különböző diáktársai titkait leplezi le. A rendőrség a teremben tartózkodó másik 4 diákot kezeli gyanusítottként, beindul a médiahadjárat, és a négy diák élete fenekestül felfordul, ráadásul mindannyian olyan titkokat rejtegetnek, amik bajba keverhetik őket…

A kötet egyszerre krimi, és klasszikus young adult regény, az arányokat ügyesen sikerült eltalálni, így én is imádtam, hiába ódzkodom nagyon a krimiktől. A történet lényege ugyanis pont az volt, hogy a négy diák miként kezeli az esetet, és egyáltalán, milyen életet éltek, mielőtt az egész elkezdődött. Nekem kicsit Pretty Little Liars feelingem volt, és ezt most dicséretnek szánom, mert sok helyen még ügyesebben, és hitelesebben lettek megoldva a dolgok, mint a PLL-ben.

A karakterek nagyon hamar magukkal ragadtak. A kedvencem Cooper lett, a baseball reménység, kívül-belül tökéletes srác, a maga titkával. Ezt a titkot pedig annyira imádtam, és a kifejtése is gyönyörű lett. Cooper nagyija pedig szó szerint mindent vitt, ilyen nagyit kívánok mindenkinek!

A másik férfi főhős Nate volt, egy alkoholista apa, és bipoláris zavarral küzdő anya drogdíler gyereke. Tipikus meg nem értett rosszfiú, de annyira szépen megírta az írónő a karaktert, hogy nem lehetett nem beleszeretni 2 perc alatt. A romantikus szál egy részét is ő adta, ugyanis Bronwyn, a másik gyanusított és Nate kerültek közelebb egymáshoz a nyomozás miatt, és hű! Csak úgy dübörgött köztük a kémia, és durván lehetett nekik drukkolni. Bronwyn pedig egy nagyon klassz karakter volt, eminens tanuló, kolumbiai származással, aki nagyon hajt az álmaiért, és emiatt követ el hibákat.

A negyedik főszereplőnk Addy volt, aki a kötet végére simán a kedvencem lett. Általa mutatta be az írónő nagyon szépen, hogy milyen is egy egézségtelen párkapcsolat, ahol szó szerint feláldozod magad a fiúnak, akit szeretsz. Annyira szép eszközöket használt az írónő a bemutatásra, mint amikor átöltözöl egy fiú kedvéért, hogy „szebbnek lásson”, úgy is, hogy tudod, fázni fogsz odakint. Addy karakterfejlődése gyönyörűen lett ábrázolva, és az, miként talál rá önmagára, szerintem minden hasonló mérgező párkapcsolatban élőnek segítség lehet.

Nem olvasok sok krimit, így az elejtett jeleket is nehezebben szúrom ki egy regényben. Így nekem az, hogy végül is mi lett a Simon halála körüli rejtély megoldása, és ki is a gyilkos, hatalmas meglepetés volt. Abszolút nem erre számítottam, de miután kiderült a dolog, és átgondoltam a könyvet, a fejemre csaptam, mert bakker, végig a szemem előtt volt a megoldás, mégsem láttam. Éppen ezért is gondolom, hogy az írónő nagyon ügyesen kezelte a krimi részt, és mesterként tartotta egyben a szálakat.

Ami még külön izgalmas volt a kötetben, az, hogy maga a nyomozás miként hat a diákok életére. Leginkább mert a true cime, mint műfaj egyre elterjedtebb Amerikában. Ez szó szerint az, ami a könyvben volt: történik egy bűneset, kimegy a média, forgatnak róla, megszólaltatják a diáktársakat, esetleges elkövetőket, rokonokat. Ez a könyv pedig jól megmutatta azt, hogy mindennek mennyi a hátulütője, és akarva-akaratlanul hogy keserítik meg az emberek életét.

Értékelés: 10/10

Imádtam ezt a könyvet! Izgalmas volt és eredeti, tele szuper karakterekkel, érdekes mellékszálakkal, és egy baromi jó rejtéllyel. A krimi szál feloldása pedig pazar lett, konkrétan csak lestem ki a fejemből, hogy ez nekem miért nem esett le.

A filmes jogok már elkeltek, és ha jól tudom, filmet terveznek a történetből. Remélem, hogy inkább átváltanak a sorozat formátumra, mert ebből nagyon klassz tíz részes sorozatot lehetne csinálni, annál hosszabbat viszont nem lenne érdemes.

Hogy tetszik a borító? Gyönyörű és nagyon passzol a könyvhöz. Örülök, hogy megtartották az eredetit, annak meg aztán pláne, hogy nem az eredeti címet magyarosították, hanem kitaláltak egy újat. Mert ez passzol igazán a könyvhöz, nem pedig az, hogy One Of Us Lying.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha tetszett a Pretty Little Liars, és nem zavar, ha egy karakterközpontú YA sztoriban akad némi krimi is, akkor imádni fogod ezt a könyvet.

LEHULL A LEPEL – BLOGTURNÉ

 • A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg Karen M. McManus debütáló kötetét: Lehull a lepel címmel. A 39 országban kiadott regény az olvasók nagy kedvence, a 2017-es Goodreads szavazáson a YA Fiction kategóriában a dobogós 3. helyen végzett. Nyolc bloggerünk véleményét olvashatod a blogturnén, és ha jól válaszolsz a kérdésekre, megnyerheted a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét. Sok szerencsét!

 • Ha már bűnügy, legyünk tisztában a fogalmakkal! Minden állomáson találsz egy hivatalos bűnügyi megfogalmazást, neked egy szóval kell beírnod a jelentését a Rafflecopter doboz megfelelő sorába! (Pl: feladvány: A bűntény helyszínén talált tárgyak. – Megoldás: Bűnjelek)
  A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.

  a gyanúsított lakásának v. tartózkodási helyének hatósági közegek által történő, minden részletre kiterjedő megvizsgálása a bűntényre vonatkozó adatok, bizonyítékok megszerzése céljából.

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 10.01 Kelly és Lupi olvas
  10.03 Ambivalentina
  10.05 Sorok között
  10.07 CBooks
  10.09 Könyv és más
  10.11 Könyvvilág
  10.13 Olvasónapló
  10.15 Spirit Bliss – Sárga könyves út