Home Film és Sorozat kritika Ezért utálta mindenki a The Originals borzalmas fináléját

Ezért utálta mindenki a The Originals borzalmas fináléját

Ezen a héten véget ért a Vámpírnaplók spin-offja, a Mikaelson tesókról szóló The Originals – A sötétség kora. Tudtam ám, hogy rossz lesz a lezárás, de azt nem hittem, hogy ennyire. És nem csak én akadtam ki, a rajongók is tombolnak.

A háttérinfóról tudni érdemes: az első négy évadot javarészt Michael Narducci vitte a hátán, Julie Plecnek, a Vámpírnaplók alkotájának csekély beleszólása volt, ezért is lett annyira ütős mind a négy szezon. Na de az ötödik évadra Michael Narducci felszívódott, és Julie Plec egyedül vezényelte le az évadot. És ez meglátszott sajnos a minőségen. Nem kicsit, nagyon.

Az egész ötödik évad lesüllyedt a Vámpírnaplók későbbi évadainak az alacsony színvonalára. Megmaradt az, ami a Vámpírnaplókra is jellemző volt: jó ötletek rossz kivitelezéssel. Tele volt logikai bukfencekkel, elnagyzolt jelenetekkel, érthetetlen karakterdöntésekkel, és magasztosnak szánt, de inkább gagyi halálokkal. Meg náci vámpírokkal (tényleg!). És hát, a finálé. Na az tényleg mindennak az alja lett.

Innen spoileresen folytatom! Csak óvatosan olvasd tovább!

Szóval, a nagy halálok már előtte megtörténtek. Megölték például Hayleyt, ami mondjuk rohadtul fájt, de legalább valamennyire érdekesen lett megírva. Josh halálát is benyelem, bár imádtam a srácot az első pillanattól kezdve, hogy felbukkant. Na de Klaus és Elijah történetének a vége, na az nem volt normális.

A sztori röviden vázolva: egy gonosz, ősi mágia belülről gyilkolászta Hope-ot, Klaus lányát. Erre a férfi átvette tőle a Hollowt Caroline lányainak a segítségével, és hirtelen előrántott egy fehérfaizé karót, hogy megölje magát.

Klaus halálvágya pedig valós volt, mert hát, úgy érezte ez az egyetlen út, hogy megmentse a lányát. Önmagában ez még lehetett volna jó és költői. Egy igazán gonosz karakter megtérése, feláldozása. Ha így ér véget, akkor azt mondom, oké, legyen. De Plec-asszonyság ezt is megcsavarta, a nem jó módon.

Ugyanis Elijah – aki közvetve felelős Hayley haláláért – úgy döntött, ő is meg akar halni, és Klausszal együtt a sorozat utolsó 1 percében kölcsönösen legyilkolták egymást, a sorozat pedig úgy ért véget, hogy csillogó porként szállnak a New Orleansi éjszakában. Bloah. Na ez az, ami több sebből vérzik.

Szerencsétlen Hope így is félárva. Elijah ha úgyis meg akar halni, akkor elvehette volna Klausból a gonosz mágiát, megölhette volna magát ugyanúgy, és akkor Hope-nak lenne apja, védelmezője. A nyálas búcsúzkodás megmaradt volna így is, és épp elég szívszorító lett volna Elijah halála is.

De nem. Mindkét testvérnek meg kellett halnia, mert az olyan drámai. Logikailag teljesen gáz az egész, és egy szülő sem áldozná fel magát totál feleslegesen, hagyva ott a gyerekét kábé védtelenül, szülő nélkül, tök egyedül. (Mert azt tudjuk, hogy Rebekaht egy nyuszi is legyőzné, Freya erős boszorkány, de nem egy nagy stratéga, Kol meg eddig se zavart sok vizet).

Persze más gond is volt a halálokkal. Gyönyörűen felvezették ugyanis azt, hogy a Elijaht a túlvilágon Hayley várja, párszor szóba került a beígért tánc, amire a lány még vár. Sőt, Cami is felbukkant kvázi szellemként.

Ha legalább azt látom, hogy átjutottak a túlvilágra, ott várja őket Hayley és Cami, akkor esetleg, talán kevésbé lettem volna dühös, mert legalább a romantikus énem ki lett volna elégítve. De ez sem történt meg. Kaptunk egy idióta döntésekkel tarkított, szentimentálisnak hitt, de valójában béna lezárást, mert feleslegessé tett egy olyan áldozatot, ami Klaus karakterfejlődésének a csúcsa lett volna. Ezért is írtam az elején: jó ötlet, szar kivitelezés.

Mindennek amúgy oka is van. Ugyans Joseph Morgan és Daniel Gillies kijelentette, hogy nem akarnak szerepelni a Hope spin-offban, a Legaciesben, ami Plec-asszonyságot annyira feldühítette, hogy megölte a karaktereiket. Egy interjúban pedig elmondta, azért nem jött össze Caroline meg Klaus, mert így akart tisztelegni Stefan emléke előtt. Mert Stefan pont az a srác, aki azt akarná, hogy Caroline sose legyen boldog.

Szóval, ja. Szerintem most már értitek, hogy miért idegesek a rajongók a The Originals finálé után. Én is az vagyok…