Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Íme 21 ütős érdekesség az Elfújta a szél filmről

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én mindig is nagy Elfújta a szél rajongó voltam. Persze, nem tagadom, a könyvet nem olvastam, viszont a filmet imádtam, többször is láttam már. Alább a kultikussá lett filmadaptációról olvashattok el 21 érdekességet. Íme!

– Elfújta a szél címmel 1936-ban jelent meg Margaret Mitchell könyve. A megjelenése után egy évvel a már Pulitzer-díjas könyv jogait David O. Selznick producer példa nélküli áron, 50 ezer dollárért vette meg az írónőtől. Abban az időben ez volt a legmagasabb összeg, amit valaha kifizettek egy szerző első írásáért.

– Az egyik legnépszerűbb Elfújta a szél munkacím a “Ba! Ba! Black Sheep” volt.

Az első jelenet, amit forgattak az atlantai tűzeset volt. A minél reálisabb lángok elérésének az érdekében az MGM több régi díszletét is feláldozta, többek között a King Kong-ét is.

– Mind a hét meglévő Technicolor kamerát használták a tűz forgatása alatt. A lángok 500 láb magasra rúgtak, és 40 hektárt fedtek be. Több, mint 15 ezer liter víz kellett a tűz eloltásához.

Rhettnek nem volt szabad a film során a “vetélés” szót kiejtenie, ezért amikor Scarlett lebukdácsolt a lépcsőn, a “baleset” szót használta a férfi.

– Vivien Leigh szemének a színe kék, ellenben Scarlett O’Haráé zöld, így az utómunka során kellett átszínezni.

– A forgatás alatt Clark Gable kivett két nap szünetet, majd se szó, se beszéd eltűntek Carole Lombarddal. Összeházasodtak Kingmanben, szendviccsel és kávéval ünnepeltek.

– Clark Gable nem volt oda a részvételért az Elfújta a szélben, szerinte ez női film.

Hattie McDaniel (Mama) volt az első afro-amerikai, akit Oscar díjra jelöltek és meg is nyerte a díjat. (Annyira megérdemelte!)

– A film egyik afro-amerikai szereplőjét sem hívták meg, hogy részt vehessen a film premierjén.

– Melanie szülési jelenete során a rendező többször is megcsípte a színésznő lábát, hogy látszódjon az arcán a fájdalom.

– Az érdeklődés fokozása érdekében arra kérték a könyv rajongóit, hogy szavazzák meg, mely színésznő játssza el Scarlett szerepét. A brit születési Leigh csupán egy voksot kapott.

Leslie Howard azt hitte, hogy túl öreg Ashley eljátszásához. És igaza is volt, mivel a könyvben sokkal fiatalabb a karakter, mint amilyennek ő kinézett.

– Clark Gable a felmondást fontolgatta, amikor elolvasta a forgatókönyvben, hogy Rhett sírni is fog a filmben.

– Vivien Leigh 125 napot dolgozott a filmen, és 25 ezer dollárt kapott, ellenben Gable 71 napnyi munkáért több, mint 120 ezer dollárt keresett.

– Vivien Leigh botránya az volt, hogy a forgatásokra a szeretőjével, Laurence Oliverrel érkezett meg Angliából, holott mindkettőjüknek családjuk és gyerekeik voltak.

A 28 éves Barbara O’Neill alakította Scarlett édesanyját, miközben Leigh 25 éves volt a forgatás során.

– Abban az időben a cigarettát nem tekintették veszélyesnek, Leigh pedig ismert volt arról, hogy egy forgatási nap alatt négy dobozzal is elszívott.

– A ló, akit Scarlett használt a menekülés során túl súlyos volt az adott jelenethez, ezért a sminkesek sötét árnyékokat festettek a ló bordáira, hogy girhesebbnek tűnjön.

– Az eredeti rendezőt, Georgue Cukort kirúgták, mivel “női direktornak” (aka. melegnek) titulálták. Leighnek meg kellett küzdenie az új rendezővel, Victor Fleminggel, hogy megtartsák Scarlett eredeti mivoltát. Fleming kurvásan, mindenféle árnyalat nélkül akarta ábrázolni Scarlett karakterét, mellőzve mindenféle motivációt belőle.

– Az eredeti plakáton a következő sorrendben szerepeltek a színészek nevei – Clark Gable, Leslie Howard, Olivia de Havillan és “a bemutatkozó” Vivien Leigh. A sorrend megváltozott, miután Leigh elnyerte az Oscar díjat.