Home Könyvek listák Ezt a 6 könyvet minden suliban kötelező olvasmánnyá tenném

Ezt a 6 könyvet minden suliban kötelező olvasmánnyá tenném

Iskolai kötelező olvasmányok… Gyanítom, a legtöbbünknek van valamilyen nem túl jó sztorija velük kapcsolatosan. Ami engem illet, velem megutáltatták az olvasást gyerekként, még azok a részletek is, amik a szöveggyűjteményben voltak.

Ha nincs a Harry Potter vagy éppen A Neveletlen hercegnő naplója kötetek, akkor nagy eséllyel nem írnám most ezeket a sorokat.

Szerintem kiemelten fontos, hogy olyan könyveket kapjanak a gyerekek és a tinik a kezükbe, amit igazán szerethetnek és megérthetnek, ami a koruknak megfelelő, és szórakoztatva tanít. A mostani kötelezők irodalmi értékeit nem akarom lealacsonyítani, viszont úgy érzem, nem az adott korosztálynak íródtak, hanem az idősebb rétegnek.

Most elindult egy irodalmi párbeszéd, többek között a Hubby szakértői is javasoltak olyan könyveket, amik akár kiválthatnák a mostaniakat. Én nem tartom magam szakértőnek, de rengeteg könyvet elolvastam az utóbbi évek során, és úgy érzem, hogy van pár olyan, ami az adott korosztálynak tetszhet. Olyan, ami visszaterelhetné őket az olvasáshoz – úgy, mint Meg Cabot és J.K. Rowling annak idején engem. Így íme, a listám – a Hubbyét ide kattintva nézhetitek meg.

FELSŐSÖKNEK

Magyar – A jövő harcosai (Bessenyei Gábor)

A könyv vicces és nagyon szórakoztató, a felsősök már csak a kalandok, és a magyar szereplők miatt is szerethetnék. Ami viszont pluszt ad, hogy tanít. A görög mitológiát nagyon hitelesen mutatja be, az információk tudat alatt rögzülnek – akárcsak a mögöttes üzenet és a tanítások.

Külföldi – Percy Jackson görög hősei + Percy Jackson és a görög istenek (Rick Riordan)

Mindkét könyv ugyanarról szól: Percy Jackson szemén keresztül ismerteti meg a gyerekeket a görög mitológiával. Ha annak idején ilyen könyvből tanulhattam volna, biztos jobban rögzül a fejemben az egész. Ráadásul meglepően viccesek a kötetek.

Külföldi – Harry Potter és a bölcsek köve (J.K. Rowling)

A Harry Potter ereje és népszerűsége még most is töretlen, és továbbra is rengeteg gyereket tesznek ugyanúgy olvasó felnőtté, ahogy nálam történt a megjelenésének idején. Hiszem, hogy rengeteg mindent tanulhatnának a diákok a HP könyvekből.

GIMISNEK

Magyar – Leányrablás Budapesten (Böszörményi Gyula)

Ebben a könyvben minden ott van, mint ami a mostani kötelezőkben. Gyönyörű nyelvezet, ami miatt javulhat az olvasó írásképe és az adott korszak hiteles bemutatása. Viszont nem lassú és vontatott, hanem pörgős, izgalmas történetet produkál. Lehetetlen letenni.

Küföldi – Nyomás alatt (Ned Vizzini)

Ez nem egy könnyű olvasmány, aláírom. De tökéletesen prezentálja azt, hogy mit tehet az emberrel az, ha túl sokat vállal a gimnáziumban, hogyan teheti tönkre az életét a megfelelési kényszer, és miként lábalhat ki belőle. Ez nem egy depressziós könyv, hanem egy olyan történet, ami megmutatja, mindig van tovább, és ott a remény.

SZAKKÖZÉPISKOLÁSOKNAK:

Magyar – Carlo Párizsban (Bódis Kriszta)

Ez a méltatlanul elhanyagolt regény nagyon hitelesen mutatja be a romák – és a szegények – életét, tökéletes(en szomorú) korrajzot fest. De nem csak ezért ajánlom nagyon, hanem mert szuper üzenetet közvetít: ki lehet jutni a nyomorból, ha küzdesz érte. Emellett pedig pofátlanul vicces a történet.

Külföldi – Az éhezők viadala (Suzanne Collins)

Igen, ez egy sötét disztópia, amiben vannak gyilkosságok, de a regény ennél sokkal sokrétűbb. Megmutatja, hogy ha van egy elnyomó rendszer, akkor az ellen (ha csak a saját eszközeinkkel is), de fel kell lázadnunk. Bizonyítja, hogy egy fecske is csinálhat nyarat. Emellett kalandos, izgalmas, szórakoztató, tehát leköti az olvasót, és nagyobb eséllyel nyúl másik könyvhöz.