Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Aleska Diamond – De hová tűnt Emese?

Már abban a pillanatban tudtam, hogy engem érdekelni fog ez a könyv, amikor értesültem a megjelenéséről. Szeretem a celeb – botrány – könyveket, jókat tudok szórakozni rajtuk, és ami fontosabb, olyan világokba nyerhetek bepillantást, amibe amúgy soha az életben nem nyílna lehetőségem. Most éppen a pornóiparról kaptam pár kulisszatitkot.

Aleska Diamond. Ezt a nevet az is hallotta már szerintem, aki nem néz tévét és/vagy még életében nem látott (heteró) pornófilmet. Ez a lány igazi jelenség, mert nem csak gyönyörű, hanem szabad szájú, vicces, szórakoztató és a végletekig természetes. Megannyi műsorban látható volt az utóbbi években, főzött a Hal a tortánban, második lett a Celeb vagyok, ments ki innenben, és állandó vendégként vándorol a csatornák műsoraiban. Szerintem napjainkra a legtöbben kialakítottak magukban egy képes Aleskáról.

aleska-de-hova-tunt-emese

Mivel egy filmjét sem láttam, eleve másként tekintettem Aleskára. Számomra tényleg egy szórakoztató, vidám lány benyomását kelti, aki mögött kemény évek állnak, és megdolgozott azért, hogy elérjen oda, ahol most tart. Most valószínűleg sokan rondán merednek előre, mi az, hogy „megdolgozott érte?”. Talán le kellene néznem az utat, amit bejárt, de bocsi, én nem szeretném. Mindenki maga dönti el milyen úton akarja megvalósítani az álmait, és mit vállal be a céljai elérése érdekében. Ő meghozott egy döntést, nem szabadkozik miatta, sőt, együtt él a következményeivel. Célt ért – az árát pedig most is fizeti.

A könyv természetesen kitért a pornós évekre, sőt, kiderült az is, hogyan került be Aleska a forgatagba. Egyszerű a történet: szegény vidéki lány a fővárosba került, a szerelme kifosztotta, nem él meg a fizetéséből. Felfedezik az utcán, behívják modellkedni, aztán ott kiderül, valami másról van szó. Itt annyival árnyaltabb volt a kép, hogy Aleska elsőre nemet mondott, aztán annyira lent volt anyagilag, hogy nem látott más kiutat. Persze, most mondhatnánk, hogy ronda világ lenne, ha minden szegény ember kurvának vagy pornósnak állna, de hé, továbbra sem óhajtok ítélkezni.

Aleska Diamond - Sáfrány Emese Interjú

A memoárból megtudtam, hogyan kapta a nevét a lány: eredetileg Alexaként futott, majd váltania kellett egyedibbre, úgy lett Aleksza, majd elírták a nevét egy e-mailben és rajta ragadt az Aleska. Kiderült az is, hogyan mélyedt el a szakmában, miként vándorolt a fotózásos-önkielégítős videók útján a kemény szexjelenetekig. Szerette ha a középpontban lehet, örült, hogy nézik. Kábé ez volt a válasz, plusz még az is, hogy ő ezt egy szerepként élte meg, egy ideig még tetszett is neki, aztán belefásult, majd dobbantott amikor a csúcsra ért.

Aleskát az esetek többségében meglepően őszintének éreztem. Például ez a „szeretem, ha néznek” dolog, sok ember szemében nem teszi szimpatikussá, de ez nem is gond. Véleményem szerint Aleska a könyvével nem feloldozást szeretett volna, hanem csupán elmesélni az életének egy szakaszát. Persze, néhol úgy voltam vele, csak a felszínt kapargatja, de még így is csodálom, hogy ennyire ki mert tárulkozni az olvasók előtt, olyat is bevallva, ami akár ronthat az imidzsén.

aleska-celeb-vagyok-ments-ki-innen

A könyv tíz pasira volt felhúzva, köztük páran Aleska szerelmei voltak. Tetszett a regény szerkezete, ötletes volt, akárcsak a leírások, bár gyanítom abban profi segítséget kapott. Szimpatikus volt az is, ahogy kiemelte az álmok fontosságát. Ezzel maximálisan tudtam azonosulni. A könyv végére érve úgy voltam az egésszel, hogy ennek a lánynak volt egy álma, aztán mindent bevállalt azért, hogy elérje azt. A sztori vége happy end, rájött, hogy a pornózás nem neki való és váltott. Most artista és celeb, éli az életét, és én csak azt tudom neki kívánni, hogy legyen boldog.

Értékelés: ???/10

Megérintettek Aleska sorai, elgondolkodtattak és megannyi tanulsággal szolgáltak számomra. Továbbra sem ítélkezem felette, de a könyvével maximálisan kivívta a tiszteletem. Nem lehetett egyszerű szavakba önteni az emlékeit, a múltját. Anyagi haszon ide vagy oda, nagyot nőtt a szememben Aleska.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha valaki csípi a celebes könyveket, és szeretné egy kicsit jobban megismerni azt, akit a tévében lát, vagy elkalauzolná magát egy ismeretlen világba – szakma rejtelmeibe, válasza ezt Aleska művét.


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading