Home Film és Sorozat kritika Sorozatajánló – A 13 okom volt széria kihagyhatatlan!

Sorozatajánló – A 13 okom volt széria kihagyhatatlan!

Életem egyik legmeghatározóbb regénye volt Jay Ashertől a Tizenhárom okom volt. Ha nincs ez a könyv, talán nem írom meg a sajátomat, és talán nagyon sok mindenhez másként álltam volna. Ilyen felvezetéssel naná, hogy örültem az adaptáció hírének, de bevallom, kicsit tartottam is tőle.

Szerencsére minden félelmem alaptalan volt. A sorozat kreátorai tisztelik és szeretik a könyvet, a sorozatban pedig kiegészítették azt, és nem szabták át nagyon durván. Míg a regény cselekménye nagyon gyorsan lezajlik, addig a sorozatban minden rész egy kazettát fed le, és nem csak a múltból, hanem a jelenből is kapunk egy nagy szelettel.

Ha netán valaki nem ismerné a sztorit: a középpontban egy gimis srác, Clay áll, aki megkap 13 kazettát, amiben a nemrég öngyilkossá lett Hannah meséli el, hogy kik okozták a halálát. Clay is az egyikük. A kazettákat végighallgatva pedig kirajzolódik előtte, hogy mi kergette Hannah-t a halálba.

A legnagyobb változtatás a regényhez képest mindenképpen az, hogy aktív a jelen szerepe. Láthatjuk, hogy a diákok miként viselik Hannah halálát, és azok, akik rajta vannak a kazettán, és meg is hallgatták azt, hogyan reagálnak rá. Van, aki magába zuhan, és szemmel láthatóan kikészül, más csak retteg, nehogy nyilvánosságra kerüljenek a kazetták, néhányan átmentek az áldozat hibáztatásába, és olyan is akad, akin nem lehet kiigazodni.

Bár az egy rész – egy kazetta – egy “szemét” diák haladás néhol kicsit lassúnak és teszetoszának tűnik, leginkább Hannah monológjai vannak igencsak kurtára szabva, de valahogy mindez mégis jót tesz mindez a sorozat ritmusának, de leginkább a karakterek bemutatásának. Gyönyörűen váltakoznak a jelen és a múlt képei, részről-részre megfigyelhető a személyiségfejlődés, leginkább Clayen. Egyszerűen jó igazán belelátni az okokba, és így tényleg mindenki megértheti, hogy amit olvasás során talán hülyeségnek hitt (sajnos vannak ilyenek): hogy a zaklatások mennyire meg tudnak sebezni egy embert.

A sorozat nagyon ügyesen, és mélységes fájdalommal mutatja be az iskolai bullyingot, és hány helyen megállítható lett volna a tragédia. Például ha lett volna egy jó barátja Hannah-nak, netán valaki igazán kiállt volna mellette, vagy netán Clay-ben lett volna több bátorság, hogy őszinte legyen a lánnyal… Mindezt néhol fájdalmas látni, és ami jó, hogy akad olyan karakter a “zaklatók” közül, akit tényleg mellbevágott a dolog, és látni rajta, mennyire bánja már amit tett. És ez valahol jó.

Számtalan alkalom lett volna, hogy megakadályozzák Hannah öngyilkosságát, mindez pedig a valóságban is így van. Lehet segíteni az embereken, meg lehet állítani a bullyingot, ha igazán akarjuk. Remélem, hogy ez a sorozat sok mindenkinek segít majd, és tulajdonképpen ezzel a céllal is született meg.

Eddig hat részt néztem végig, és magáról a történetről, az okokról, a karakterekről egyelőre nem mesélnék, nehogy az legyen, hogy valaki a spoilerveszély miatt nem kezd bele. Azt viszont feltétlenül el kell mondanom, hogy ezt a sorozatot nehéz nézni. Engem nagyon megvisel, rossz látni, hány ponton lehetett volna megmenteni Hannah-t, és nem egy olyan diák viselkedése is kikészít, aki tevékenyen hozzájárult a halálához. Leginkább az áldozathibáztatás csinál ki.

A sorozatban komoly szerepet kapnak Hannah szülei is, Kate Walsh pedig annyira intenzíven hozza a megtörtént, szenvedő anyát, hogy a szívem szakad meg. Kiegészítették a könyv történetét azzal is, hogy Hannah szülei beperelték a sulit, ez pedig még egy fenyegető árnyként vetül a tinikre: ezek után még rosszabb lenne, ha a kazetták tartalma nyilvános lenne…

Értékelés: 10/10

Hat rész után elmondhatom, hogy gyönyörű adaptációt kapott a 13 okom volt regény. Igen, sok a változtatás, de ez sokkal inkább egy csodálatos történet kiegészítése, még jobbá tétele, mintsem a meggyalázása lenne, így szerintem egy könyvrajongónak sem lehet panasza. (Legalábbis remélem).

Csak ajánlani tudom a megtekintését, és igazából minden korosztály részére. Szerintem sokat veszít az, aki kihagyja a sorozatot. És persze tessék elolvasni a könyvet is.

A részek megtekintésével lassan, de biztosan haladok, ígérem, írok még komolyabb véleményt is, addig is, reménykedem benne, hogy ez az ajánló meghozta a kedvetek a sorozathoz, amit tényleg kár lenne kihagyni.

* Olvasd el a könyvet is! Szerezd be ide kattintva kedvezményesen *