Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Filmkritika: Az 5. hullám (The 5th Wave)

Egyszerűen nem értem. Mégis, mi kínja van az embereknek ezzel a filmmel? Rengeteg negatív kritikát hallottam róla, a mozikban pedig olyannyira megbukott, hogy a folytatás kábé esélytelen.

Direkt úgy ültem neki a filmnek, hogy felkészültem a legrosszabbra. Folyamatosan kerestem a hibáit, bele akartam kötni, hogy megértsem, egy olyan fantasztikus regényt, mint Az ötödik hullám hogy tudtak elrontani. De …. nagyon is tetszett, amit láttam. Talán velem van a baj? Ízlések és pofonok? A fene tudja, de élveztem a filmet.

az-otodik-hullam-01

A regényről már rengeteget áradoztam, és már ott imádtam a történetet, miszerint megérkeznek az ufók, négy hullámban pusztítanak, majd ötödik hullámként elhitetik, hogy az emberek között járnak, és így senkiben sem lehet bízni.

A középpontban pedig a hullámokat túlélő lány, akinek az öccsét elviszik az ufók, hogy gyilkos katonát csináljanak belőle, Cassie pedig úgy dönt, az öccse után megy, és megmenti, útközben pedig találkozik egy sráccal, akibe belezúg, de Evan nagyon gyanús… A sztori kábé ennyivel leírható, a film pedig teljesítette, amit nézőként elvártam tőle.

az-otodik-hullam-03

Chloe Grace Moretz egyszerűen telitalálat volt Cassie szerepére. Istenien hozta a karaktert, minden egyes rezdülése, a fájdalma, a csalódottsága és az a hatalmas ereje is teljesen átjött a képernyőn. Egyszerűen imádtam! Nick Robinson is hozta a megfelelően cuki, néhol kemény fazont, ráadásul könyvhűnek is éreztem.

Alex Roe naná, hogy teljesen meghódított, szerintem zseniális volt a szerepben. Oké, aláírom, Sammy lehetett volna aranyosabb, Zackary Arthur cuki gyerek, de a könyv alapján nagyon máshogy képzeltem el, és Liev Schreiber Vosch tábornoka is vérszegény volt: elsősorban a gyenge színészi alakítás miatt.

az-otodik-hullam-04

Mint minden adaptációban, itt is sok változás volt a könyvhöz képest: jelentősen lerövidült például a játékidő, kevesebb időt töltött együtt Cassie és Evan a farmon, ami két okból szomorú. Kicsit instant szerelem alakult így ki közöttük, holott a könyvben azért ez jobban van ábrázolva, illetve Sammy is kevésbé élte át a borzalmakat.

A könyv tele volt durva jelenetekkel, például a kisgyerekek szó szerint elégették a halottak testét, és persze át is kutatták a ruházatukat értékes ékszerek után kutatva. És mindez, hogy kisgyerekekkel ilyen munkát végeztetnek nagyon durva volt még olvasva is, mozgóképen jobban ütött volna, noha tudom, a szívem tuti megszakad eme jelenetek láttán, de ettől – és még a sok kimaradt apróságtól – volt kerekebb, fájdalmasabb, és valósághűbb Rick Yancey világa.

az-otodik-hullam-05

Értékelés: 8/10

Mindent egybevéve mégis úgy érzem, sikerült átadni azt a történetet, amit a könyvben annyira szerettem. Persze, változtattak, de a fő gerinc megmaradt, a történet átélhető maradt, és a karakterek is ütöttek.

Jók voltak a vizuális effektek, a színészek zöme is szerethető játékot produkált. Nem is éreztem gyermetegnek a filmet, látszott rajta, hogy nem spóroltak a pénzzel, a jó sztori adott volt, Chloe Grace Moretz egy zseni, szóval, nem nagyon értem miért utálják annyian Az ötödik hullámot. Persze, lehet, hogy az én könyvszeretetem miatt kissé rózsaszín szemüvegen át látom az egészet. Akáhogy is, jól szórakoztam, sajnálom, hogy megbukott, és nem lesz folytatás.


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading