Home Könyvek listák Íme 4 sikeres YA könyv, amiből majdnem film lett, de végül nem...

Íme 4 sikeres YA könyv, amiből majdnem film lett, de végül nem készült el

Sokszor érkezik a jó hír: elkeltek a jogok, érkezik az XY könyvből a film, vagy a tv-sorozat. Legtöbbször viszont nem készül el az adaptáció. Hogy is van ez?

A stúdiók sokszor biztonsági játékot játszanak: megveszik a jogokat az írótól, ha úgy érzik, sikeres lehet egy-egy adaptáció, no meg azt se akarják, hogy a konkurenciáé legyen. Az Éhezők viadala idején például sok disztópiára csaptak le, de miután látták, hogy sorra buknak a mozikban, nem erőltették a többit. Tehát az, hogy megveszik a jogokat, csak egy lehetőség, de sosem garancia arra, hogy elkészül a film.

Hatalmas szerencse kell ahhoz, hogy egy könyv tényleg eljusson a mozikba, vagy éppen a tévékbe. Íme négy eset, négy híres könyv, aminél bár reménykedtünk, de nem történt meg a várva várt adaptáció.

Becca Fitzpatrick – Csitt, csitt

A sikeres YA sorozat első része 2009-ben jelent meg Amerikában, és rögtön felkúszott a New York Times bestseller lista élére is. Naná, hogy a filmes jogok is gyorsan elkeltek.

Az évek viszont teltek, és nem történt előrelépés a filmet illetően. Az írónő végül 2014-ben írta meg, hogy a Csitt, csitt jogai viszatértek hozzá, és nem kívánja őket újra eladni az LD Entertainmentnek.

A miértre nem találtam infót, nagy eséllyel arról lehet szó, hogy drasztikus változtatásokat akarhattak eszközölni a filmben, nagy eséllyel ezért írhatta azt Fitzpatrick az oldalára, hogy Nora és Folt (no meg a rajongók) érdekében hozta meg a döntést.

UPDATE – 2018. július 21.: Becca Fitzpatrick bejelentette, hogy mégis elkészül a film, már rendezője is van! Éljen!

John Green – Alaska nyomában

Bár azt hihetnénk, hogy a Csillagainkban a hiba miatt keltek el a filmes jogok, de a Narancsvidék kreátora már 2005-ben lecsapott a regényre, és éveken át folyamatosan meghosszabbították a jogot, hogy egyszer film lehessen belőle.

Maga a film végül pár éve már tényleg elkészült volna, komoly előkészületek voltak, de problémák jelentkeztek a háttérben: folyamatos színész és rendező cserék, és az írót se vonták be a projektbe. Végül nem is készült el a film. Az írónak az Alaska nyomában nagyon a szívügye, mert a saját tinikori élményeit írta meg részben bennük.

UPDATE – 2018. július 21.: Végül A Szolgálólány meséjét is bemutató HULU csapott le a könyvjogokra, és 8 részes minisorozatot készítenek belőle. John Green is beleszólhat majd a végeredménybe. Királyság!

Rainbow Rowell – Elanor és Park

Az írónő szenzációs regénye az egész világot meghódította, és a DreamWorks stúdió hamar le is csapott a megfilmesítés lehetőségére. Viszont sajnos 2016-ban az írónő azt írta Twitteren, hogy a jogok visszaszálltak rá, a film pedig nem készült el.

Hogy mi lehetett az ok? Ez nem derült ki teljesen, talán a ’80-as évek riasztotta el a stúdiót végül, vagy úgy érezhették, egy ázsiai fiú és egy túlsúlyos lány szerelme nem lehet elég nézővonzó. (Szerintem súlyosan tévedtek, ha emiatt hátráltak ki).

Julie Kagawa – A halhatatlanság szabályai

Ez a könyv egyike azon keveseknek, ahol erős, független ázsiai lány van a főszerepben, ezért is sajnálatos, hogy nem készült el az adaptáció. Hiába keltek el hamar a filmes jogok.

Végül az írónő, Julie Kagawa írta meg Twitteren, hogy bizony előfordul, hogy néha csak a jogok kelnek el, de csak akkor biztos valami, ha elkezdődik a forgatás…