Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Jessica Day George – Éjféli bál

Azon kevesek közé tartozom, akik bizony nem ismerték a Széttáncolt cipellők meséjét, így a könyvhöz is másként álltam hozzá. (A regény az ismert mesét dolgozta át). Persze, ismerős a mese címe, de nem rémlik, hogy valaha láttam, vagy olvastam volna. Így a könyv a saját erejéből bűvölhetett el.

A történet szerint a királyné kétszer is alkut kötött a föld alatt élő Kőbe zárt királlyal: egyszer, hogy gyerekei szülessenek, másodszor, hogy Veszfália országa megnyerje a háborút. A gonosz mágus-király segítségének nagy az ára, amit a királyné halála után a 12 hercegnő fizettet meg: minden éjszaka a föld alatt kell táncolniuk a gonosz mágus-király félig halandó fiaival, hogy aztán elvegyék őket feleségül.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be -16% kedvezménnyel! *

ejfeli-bal-konyv

A hercegnők egyetlen reménye a hadseregben megedződött Galen, aki apró titkaival, és némi mágikus segítséggel talán megmentheti a hercegnőket, és így egész Vesztfáliát, a birodalmat ugyanis hatalmas veszély fenyegeti.

Az egész szituációt egyszerűen imádtam, és leginkább azt, ahogy az egész alaphelyzetből egy olyan komoly nemzetközi szintig terjedő problémákat generált az írónő, amik első olvasatra eszembe se jutottak. Az egyszerű rejtélyből, miszerint miért kopik el a hercegnők cipője minden éjszaka, nemzetközi szintű bonyodalom lett. Wow!

Az ötletek, a levezetés, az ok-okozati összefüggés egyszerűen zseniális lett! Mindannak dacára, hogy érződött a „mese-vonal” a kötetben, mégis sikerült teljesen reálissá és hitelessé tenni a történetet, ami szerintem zseniális dolog egy ilyen regény során. Az pedig, hogy végig izgalmas maradt, külön rátette a pontot az i-re.

A férfi főhősünket, Galent egyenesen imádtam. Vicces volt, piszkosul magabiztos, de emellett a végletekig udvarias, tisztelettudó és jóságos. Igazi álompasi, nem csoda, hogy Rózsa hercegnő olyan hamar belezúgott. Galennél leginkább mégis a kötést szerettem a legjobban.

Bizony, végre egy férfi főhős, aki kötöget, és ezzel akár hercegnőket is megmenthet. Lássuk be, napjainkban a kötés nem a legférfiasabb hobbi, pedig nehéz idő ám. Hetekig próbálkoztam, hogy megtanuljam, de nem ment. Galen viszont profi, ez a kötögetés pedig írtó jó hangulatot adott nem egy jelenetnek. És még szerethetőbbé tette a főhőst.

A lányok közül tulajdonképpen a legidősebb Rózsát ismerhettük csak meg igazán, aki erős, okos, és állhatatos hősnőként maradt meg bennem. A sok szereplő viszont elég nehézkessé tette a sztorit, sokszor azt se igazán tudtam, hogy melyik hercegnőről van éppen szó, és Rózsán kívül kábé csak az űbercuki kis Árnikát kedveltem meg igazán.

A fordító iszonyú nehéz helyzetbe kerülhetett a regény fordítása során. A 12 hercegnő ugyanis anyjuk szeretett kertjében lévő virágokról kapta a nevét. Na most ez le legyen-e fordítva? Rose, vagy Rózsa? A fordító a fordítás mellett döntött, de a többi név megmaradt angolszász, és a kettő vegyülése sajnos elég hülyén jött ki, nekem nem tetszett, de gyanítom, más pont attól ódzkodott volna, ha megmaradnak az eredeti nevek. Nincs itt jó helyzet.

Kapott a könyv némi valláskritikát is, amikor megjött a gonosz püspök. Örültem ennek a résznek, ahogy megmutatta a könyv, milyen hatalma is van a vallásnak, és mennyire rossz, ha a hatalom egy rossz ember kezébe kerül. Viszont, megérkezett az ellenpont is, nem egyoldalúan lett ábrázolva, a rossz mellett felbukkant a jó is, ami még érdekesebbé tette a helyzetet.

Ami a végjátékot illeti, Galen végső harcai, az ügyessége, a rafinált észjárása nagyon lenyűgözött, a Kőbe zárt király, és persze a fiai nagyon komoly és méltó ellenfelek voltak. A végső csatánál, a folyótól az erdőn át egészen a lépcsőkig olyan iszonyú izgalmas volt minden, és annyira jól volt felépítve az egész, hogy emelem a kalapom az írónő előtt.

Értékelés: 8/10

Jól felépített és megmosolyogtató regény az Éjféli bál, ami azoknak is bőven bejöhet, akik hozzám hasonlóan nem ismerik az eredeti mesét. Jó hangulatuk van ezeknek a mese átdolgozásoknak, remélem mielőbb olvashatok még mást is.

Hogy tetszik a borító? Nagyon figyelemfelkeltő, a hercegnő ruhája elképesztően szép.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha valaki kíváncsi rá, miként lehet egy közismert mesét jól átalakítani, az feltétlenül olvassa el a könyvet. És persze a YA-kedvelők is!

JESSICA DAY GEORGE – ÉJFÉLI BÁL – BLOGTURNÉ

 • ejfeli-bal

   Tizenkét hercegnő, sok-sok külföldi kérő, egy katonából lett kertész, egy gonosz király…és természetesen: egy hatalmas titok, ami megfejtésre vár! A Blogturné Klub és Könyvmolyképző Kiadó idei nyári retro turnéján négy bloggerünk ered Jessica Day George meséjének nyomába. Ha a turnéval tartotok, Ti is megnyerhetitek a könyv egy példányát!

 • A mesében meghatározó szerepet töltenek be a virágok, ezért arra gondoltunk, ebben a játékban egy picit próbára tesszük, mennyire vagytok jártasak a virágetikettben. Milyen többletjelentéssel bírnak a virágok színei? Hogyan válassz virágszínt ajándékozáskor? Minden állomáson rövid ismertetőt találtok, hogy bizonyos színek mit is jelentenek a virágetikettben. A feladatotok, hogy kitaláljátok, melyik színről van szó, és azt beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába!

  Figyelem! A sorsoláson csak azok vesznek részt, akik minden állomáson helyesen válaszoltak. A beírt megoldáson már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értestjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A Kiadó csak magyarországi címre postáz.

  Bár általában úgy véljük, az irigységet fejezi ki, ez a szín a vidámságot is szimbolizálja.

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js