Home Hírek Jön a filmborítós A szolgálólány meséje + Itthon a tévésorozat!

Jön a filmborítós A szolgálólány meséje + Itthon a tévésorozat!

A tavasz egyik legnagyobb szenzációja Margaret Atwood 1985-ben megjelent regénye, A szolgálólány meséje, amiből a Hulu készített tévésorozatot, emiatt pedig Amerikában is újra az eladási sikerlisták élére került a kultikus regény.

A sorozatot Amerikában már bemutatták, sőt, 2017. április 27-től már a magyar HBO-n is látható, online pedig legálisan az HBO GO oldalán bárki megtekintheti. Hamarosan én is sort kerítek rá, iszonyú kíváncsi vagyok.

Ami pedig a legjobb hír: 2017. május 15-én érkezik a filmborítós újrakiadás a Jelenkor jóvoltából, ráadásul rögtön kemény táblás verzióra készülhetünk. Alább megnézhetitek az álomszép magyar borítót és a fülszöveget is.

Margaret Atwood – A szolgálólány meséje

Fredé hasznos asszony, a jövő letéteményese. Olyasmire képes, amire csupán a nők töredéke: gyermeket szülni. Gileád állama különös figyelmet fordít arra, hogy ő és társai megértsék, a szülés életük egyetlen célja és értelme. A vallási fundamentalista alapokon kormányzott ország átnevelőközpontokban készíti fel a termékeny nőket, hogy aztán az uralkodó elithez tartozó családokhoz kerülve két éven belül teherbe essenek a ház urától – a féltékeny, ám gyermekre vágyó Feleségek irigy pillantásaitól kísérve.

Fredé a Parancsnok házában igyekszik belesimulni a hétköznapokba, megfelelni a dogmatikus vallási előírásoknak és mindenekelőtt megfoganni. Ha eltévelyedik, felakasztják a Falra, vagy kiűzik a Telepekre a Nemnők közé hullákat égetni. A Parancsnok azonban egy este a szobájába hívatja, a szigorú tiltás ellenére teljesen egyedül, amire Fredé akkor sem mondhatna nemet, ha akarna.

Margaret Atwood disztópiája megrázó vízió egy olyan világról, ahol a nők egyetlen szerepe, hogy a vallás, az állam és a szaporodás szolgálatában állnak. A szerző „ellenjóslat”-nak nevezte regényét, mondván, ha ez a jövő részletesen leírható, talán nem fog bekövetkezni.

A mára klasszikussá vált kultuszregényt 1986-ban Booker-díjra jelölték, 1987-ben pedig megnyerte az első Arthur C. Clarke-díjat; több mint negyven nyelvre lefordították, és számos filmes és színházi feldolgozás után 2017-ben tévésorozatot is bemutattak belőle.