Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Hét gondolat a Shadow and Bone – Árnyék és csont első két részéről!

Ma végre elstartolt a Shadow and Bone – Árnyék és csont sorozat a Netflixen! A munka és egyéb teendők miatt még csak két részt tudtam megnézni, benyomásaim viszont már most vannak. Ezeket osztom most meg veletek, évad értékeléssel akkor jövök, ha már az összes részt láttam!

 

#1 – Ó, azok a kiejtések! Tudod, van az, amikor olvasol egy könyvet idegen hangzású nevekkel, és magadban mindig kiejted valahogy, és kiderül, a valóságban totál másként kéne. No így jártam például Inezzsel, akit én egyszerűen Inejnek hívtam. De más is megviccelt!

#2 – A casting szerintem zseniális. Az Alinát és a Kazt alakító színész baromi ügyes és tök jól hozza a karakterét, na de amit Ben Barnes művel, arra szavak nincsenek. Olyan erős jelenléte van, hogy az hihetetlen. És ez több annál, hogy baromi jól néz ki, egyszerűen körbelengi őt valami aura, ami a képernyőn is látszik.

#3 – Nagyon kíváncsi voltam, hogy miként adaptálják majd a Hat varjú karaktereit a sorozatba. Ugye tudjuk, hogy az idővonalat nem bántják, így Kazék előzménysztoriját láthatjuk. A megoldás okos volt, egyelőre viszont azt tapasztalom magamon, hogy Alina történetszála nagyon is érdekel, Kazék viszont nem annyira érdekesek. Remélem később ez változni fog.

#4 – Volt viszont egy Kaz és Inej jelenet az első részben, amikor Kaz azt mondta a lánynak, hogy mindenkinél értékesebb, na ott én teljesen elaléltam. Annyira erős köztük a kémia a képernyőn is, éljen-éljen!

#5 – Sokakkal ellentétben nekem Mallal nem volt problémám a könyvekben, legalábbis az első kettőben semmiképpen. A sorozatban is tök jó egyelőre a Mal – Alina történetszál, és a szereplők közti kémia itt is működik. Hallelujah!

#6 – Egyelőre azt látom, hogy hűen tartják magukat az Árnyék és csont cselekményeihez, viszont egy változást máris kiszúrtam. A sorozatban ugyanis Alina félig shu, és emiatt megalázzák őt a saját katona-társai is. Szerintem nagyon klassz, hogy a rasszizmust is behozták, különösen mert itt a nem varázstudó emberek amúgy is kevésbé egyenlőek, mint a grisák, így még nagyobbat üt, hogy Alinát a sajátjai bántják az elején. Engem kisebbségiként nagyon meghatott az a pár jelenet, ami nagyon finoman lett képernyőre álmodva. Kíváncsi vagyok kezdenek-e vele még valamit.

#7 – Ó gyerekek, a látványvilág az valami egészen elképesztő lett. A vizuális effektek gyönyörűek, amikor Alinából kitört a fény a sötét sátorban az (is) baromi erős lett. De nem csak ez figyelemreméltó, hanem az egészen elképesztően részletgazdag jelmezek, a tárgyak, a milliő. Ráadásul tök jó a tudat, hogy részben Magyarországon forgott a sorozat.

Mindent összevetve nagyon elégedett vagyok, azt kaptam, amit reméltem. A maradék hat részt pedig a hétvégén le is zúzom. Tegyetek így ti is.

* A könyvek már a kiadó oldalán is rendelhetőek! *