Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Amie Kaufman & Meagan Spooner – Lehullott csillagok

Annyira szeretem azt, amikor egy könyvben minden tökéletesen működik. Amikor egy csodás belső tartalom találkozik a lenyűgözően szép csomagolással. A Lehullott csillagoknál pontosan ez a helyzet. YA disztópia, némi scifis beütéssel, sok romantika, méghozzá meglehetősen hitelesen tálalva, mindez izgalmas környezetben, hiteles reakciókkal és időnként jópofa, vicces humorral tálalva. A Lehullott csillagok hamar meghódított.

* Kíváncsi lettél? Rendeld meg -15% kedvezménnyel! *

lehullott_csillagok

A történet szerint a jövőben járunk, főhőseink egy űrutazáson vesznek részt. Lilac pofátlanul gazdag, az apjáé az űrhajó és a fél galaxis, Tarver egyszerű katona, aki véletlenségből elkövetett hősies tette miatt kitüntetésekben részesül. Találkoznak az űrhajón, majd valami megsérül, és azonnal a mentőkabinok felé rohannak. Végül közös kabinba kerülnek, és az űrhajóról egyedüliként sikerül időben elmenekülniük. Egy lakatlan bolygóra kerülnek, amit már terraformáltak ugyan, de még mindig számtalan veszélyt rejt: és nem tudni lesz-e, aki megmentse őket.

Többen mondták, hogy a könyv némileg hajaz a Titanicra, bennem ez fel sem merült, annyira elvarázsolt a disztópikus környezet. Mármint, a jövő: mert ez engem mindig is érdekelt. Szeretek arról olvasni, hogy mások miként képelik el a jövőt, milyen technikai újítások „várhatóak”, és ez hogyan hat majd a hétköznapjainkra. Mindez YA romantikába ágyazva nagyon közel tud kerülni a szívemhez, és ez most is így volt. Szerencsére kaptunk bőven a kütyükből, az űrhajó leírása is bámulatos volt, a terraformált bolygó pedig egyenesen pazar. Leírásokból és helyszínválasztásokból is csillagos ötösre vizsgáztak az írónők.

lehullott_csillagokk

A történet legnagyobb erőssége mégis a karakterizálásban rejlett. Adott volt két egymástól látszólag gyökeresen eltérő főszereplő, akik között naná, hogy kialakult a romantikus vonal, de nem első percről a másikra, hanem szépen, lassan és fokozatosan, és pont ettől vált annyira izgalmassá és reálissá. Szerettem a beszélgetéseiket, a helyzeteket, amikbe kerültek, öröm volt végig élni, ahogy lassan de biztosan megnyíltak egymás előtt és kialakult a külsőségek imádatán túl a mély és őszinte érzelem. Emellett pedig amikor egymást cseszegették és vitáztak, hát, örömmel olvastam arról is.

* Kíváncsi lettél? Rendeld meg -15% kedvezménnyel! *

A legnagyobb karakterfejlődést kétségkívül Lilac érte el. Szuper volt végignézni, ahogy az elkényeztetett(nek tűnő) hercegnő átváltott túlélő üzemmódra, a felszínre jöttek a titkai, sebezhetővé vált, de mégis erős maradt. A karakterfejlődése mesés volt, az első és az utolsó jelenete között hatalmas változás ment végbe, jó volt mindezt olvasóként átélni.

Ahogy én elképzeltem: Lilac | A fotón: Holland Roden
Ahogy én elképzeltem: Lilac | A fotón: Holland Roden

Tarverben is azt szerettem, ahogy szembement az úgymond elvárásokkal. Oké, megkaptuk a könyves álompasit, de annyival többnek éreztem ennél Tarvert. Egy kerek személyiség lett, igazi egyéniség, aki szinte leszaladt a lapokról, annyira élethűen lett megírva. Imádtam a benne tomboló kettősséget, a versírást, ahogy nem mindig volt képes megfelelni a hatalomnak. A családja iránti szeretet és odaadás pedig mindig mosolyra sarkallt.

A könyv végén bejött némi durva scifi szál, amit elsőre vegyes érzelmekkel fogadtam. Fura volt, megtörte az eddigi menetrendet, mássá alakította a könyvet. Szoknom kellett, de végeredményben tetszett, és az igazat megvallva, ott még kevésbé tudtam letenni a könyvet. Leginkább azt szerettem ebben az egyedi megoldásban, ahogy a főszereplők viszonyultak hozzá, sokat hozzáadott a jellemükhöz. A lezárás pedig, hű, tényleg odacsapott!

Ahogy én elképzeltem: Tarver | A fotón: Drew Roy
Ahogy én elképzeltem: Tarver | A fotón: Drew Roy

Értékelés: 10/10

Szuper történet, realista, eleven élő és lélegző karakterek, hiteles környezet, szuper leírások, időnként remek poénok és szuper romantikus szál. Ez mind benne van a regényben, képtelen voltam letenni. Imádtam!

Hogy tetszik a borító? Meseszép a kép. Bár picit sajnálom, hogy a felirat miatt nem csodálható teljes egészében, de az alapfotó bámulatosan gyönyörű.

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek! Ó, és bár egy sorozat első kötetéről van szó, de a folytatásban már mások a főszereplők, tökéletesen le van zárva a kötet, úgyhogy nincs apelláta, ezt kár lenne kihagyni.

* Kíváncsi lettél? Rendeld meg -15% kedvezménnyel! *

LEHULLOTT CSILLAGOK – BLOGTURNÉ

  •  A Könyvmolyképző Kiadó jelenteti meg hamarosan Amy Kaufman és Meagan Spooner sci-fi sorozatának első részét: These Broken Stars – Lehullott csillagok címmel. A könyv hatalmas sikert könyvelhet el az olvasók és a kritikusok részéről is, számos díjban részesült többek között a Goodreads-en  a legjobbak közé jutott a Best Young Adult Fantasy & Science Fiction of  2014 kategóriában. Kövessétek végig a hat állomásos turnénkat, a bloggereink véleményei mellett sok érdekességet is találtok, valamint nyereményjátékunkon megnyerhetitek Lilac és Tarver történetének három példányát a kiadó felajánlásában.

    lehullott_csillagokk

  •  Sokak kedvencei közé tartoznak az űrhajós filmek, ebben a játékban most a sci-fi rajongóknak kedvezünk. Egyetlen jellemző kép alapján kell kitalálnotok a filmcímeket, amiket be kell írnotok a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz. A nyertesek jelentkezését 72 órán belül várjuk az értesítő e-mail elküldésétől számítva. Sok szerencsét a játékhoz!

    who

    a Rafflecopter giveaway
    https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

BLOGTURNÉ EXTRA – BORÍTÓMUSTRA

Különös oknál fogva nem mindenhol ruháztak be az eredeti borítóra, és több ország, mint a portugálok, a franciák és a németek saját borítókat kreáltak a könyhöz. Hát, ők tudják, de lássuk be, az eredeti sokkal szebb, szerencsére a magyar kiadó az eredetit választotta.

lehullott-csillagok-boritomustra