Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Huntley Fitzpatrick – Életem a szomszédban

A könyvet még márciusban olvastam el, és ahogy a napokban újra átszaladtam rajta ismét ugyanolyan pozitív élményt nyújtott, mint legelső alkalommal. Hihetetlenül komplex és összeszedett a regény, rengeteget ad érzelmileg az olvasónak, miközben hús-vér szereplőkkel dolgozik. Tulajdonképpen senki sem tökéletes, mindenkinek van némi hibája, és ettől válik valahogy sokkal jobban átélhetővé, szerethetőbbé a regény. A dramaturgiai ív, a csúcspontok és a karakterfejlődés is teljesen rendben van. Kérem szépen, Fitzpatrick könyvében nincs hiba.

eletem_szomszedban

A történet narrálja Samantha, aki látszólag tökéletes családban él. Hatalmas a házuk, az édesanyja menő politikus, a nővérével is jó kapcsolatot ápol. Mégis egész életében a szomszédékat, Garrettéket nézte az ablakából. A szomszédéknak sok a gyerekük, hangosan, és látni mennyire szeretik egymást. Sam élete akkor változik meg igazán, amikor a legidősebb Garrett, Jase felmászik hozzá, elkezdenek beszélgetni és szerelem alakul ki köztük. Mondtam már, hogy Sam anyja utálja Garrettéket?

eletem-a-szomszedban-

Azért is olyan jó ez a könyv, mert nem csak arról szól, hogy Sam és Jase szereti egymást, és jó párost alkotnak. A regény a mellékszereplőktől lesz igazán különleges és átélhető. Sam anyjától, akit elbódít az új szerelme és nem nézi jó szemmel, ha Sam letér arról az útról, amit kijelölt neki. Jase elképesztő családja, akik a maguk sokszínűségében imádnivalóak. Sam legjobb barátnője és annak az öccse, akik annyira komplexek és jól felépítettek, hogy öröm róluk olvasni. Ez a könyv nem csak egy románc története. Itt a középpontban egy hősnő áll, akinek megismerjük az egész életét: a barátait, a szerelmét, a családját és azokat a nehézségeket és boldog pillanatokat, amiket átélt az évek során.

Ahogy én elképzeltem: Sam | A fotón: Claire Holt
Ahogy én elképzeltem: Sam | A fotón: Claire Holt

A legtöbb hasonszőrű YA regényben úgy érzem tényleg a szerelem a lényeg, és annyira örülök neki, hogy itt nem az volt. Imádtam végigélni Sam és az anyja kapcsolatának a fejlődését, ahogyan az asszony belátta, mégsem olyan jó anya, mint ahogy hinné. Sam és a legjobb barátnője közti viszony is fájóan realista volt. Az évődéseik, a harag, a teljesen jól leírt érzések amik bemutatták, a barátság hiába szuper dolog, nagyon nagy fájdalmat is tud okozni. És akkor emellett a szerelem, ami tényleg nagyon jól lett átadva, lehetetlenség volt nem drukkolni Jase és Samantha párosának!

Ahogy én elképzeltem: Jase | A fotón: Diego Boneta
Ahogy én elképzeltem: Jase | A fotón: Diego Boneta

Értékelés: 10/10

Ez a könyv egyszerűen csodálatos. A történet egyedi és szerethető, (Young Adult) sallangoktól mentes. Fontos témákat feszeget, és nem csak a főszál pörög, hanem a mellékszereplőké is. Ami talán a legjobban megfogott benne, hogy annyi mindenen el tudtam gondolkodni olvasás közben, leginkább a regény utolsó harmadában. Igazi élmény volt!

Hogy tetszik a borító? Kellett egy kis idő mire igazán megszerettem és felfedeztem a cukiságát, a benne rejlő értékeket. Mostanra talán az eredetinél is jobban bejön.

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek! De persze a realista YA-könyvek rajongói előnyben. És igen, aki szereti Sarah Dessent, erre is csapjon le bátran.

HUNTLEY FITZPATRICK – ÉLETEM A SZOMSZÉDBAN – BLOGTURNÉ

 • A Könyvmolyképző jóvoltából jelenik meg Huntley Fritzpatrick regénye, az Életem a szomszédban. Igazán aranyos kis könyv, légy részese te is!
  Kísérd végig a Blogturné hat állomását és ha játszol, tiéd lehet az egyik példány!

 • A Samantha Reed édesanyja nem szereti a szomszédokat, csak a baj van velük és egyáltalán nem illenek be az ő tökéletes világképébe.
  Ezzel nem csak ő van így.
  A játékban most olyan könyvekre fogunk utalni, esetenként idézni, amikben két szomszéd között heves ellentét van, végül egymásba szeretnek. Lehetnek családok, szomszédok, a lényeg, heves gyűlöletet éreznek eleinte egymás iránt és végül minden megváltozik.
  Figyelem! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni a megküldött e-mailre. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!

  A mai játék szerelmespárja igazi klasszikus, irodalomórán is tanultál róla, filmek is készültek belőle.

  a Rafflecopter giveaway
  //widget-prime.rafflecopter.com/launch.js