Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Cat Clarke – Összekuszálva

Ezzel a könyvvel már azóta szemezek, hogy egy olvasóm ajánlotta, és azt ígérte, nagyon fog tetszeni. Nos, elolvastam, nem volt rossz, de nem is dobtam tőle hátast. Egynek elmegy kategória, és ezzel nincs is semmi baj. A maga nemében különleges a könyv, a felépítését tekintve mindenképpen, csak sajnos a legfőbb rejtély olyan hamar nyilvánvalóvá vált, hogy az jelentősen rontotta a könyvélményt. Persze így is nehéz volt letenni, köszönhetően elsősorban a sodró lendületű írásmódnak.

osszekuszalva-borito

A történet főszereplője a tizenhét éves Grace. Anyja egyedül neveli, rengeteget van üzleti úton, a lány pedig szenved az anyja hiányától és az apja halálát sem dolgozta még fel. Egyetlen barátnője Sal, akivel össze vannak nőve. Egy nap aztán összevesznek, Grace pedig találkozik egy különleges fiúval, Nattel, akibe azonnal beleszeret. Később kibékül Sallel is, és úgy tűnik minden tökéletes lehet, de az élet soha sem az…

A könyv két idősíkon játszódik, a jelen és a múlt történései folyamatosan váltakoznak. A sztori jelenben kezdődik, Grace öngyilkosságot kísérel meg, aztán egy fehér szobában tér magához, és folyamatosan beszélget elrablójával, a meglehetősen jóképű Ethannel. A feladata egyszerű: írja le papírra a múltat, és mi ezt olvashatjuk. A jelen pillanatait folyamatosan megtörik a visszaemlékezések, ettől pedig élővé és különlegessé válik a regény. Pláne amikor a múlt és a jelen mesélése is egy izgalmas ponton ér véget, és azt se tudom, melyikre legyek kíváncsibb.

Ahogy én elképzeltem: Grace | A fotón: Lindsay Lohan
Ahogy én elképzeltem: Grace | A fotón: Lindsay Lohan

Nagyon szerettem ám a hősnőnket. Grace abszolút nem tökéletes. Önző és akaratos, és habár jó szíve van, hajlamos önmagát előtérbe helyezni. Teljesen emberi a karakter, még az erőltetett viselkedése és a folytonos szexvágya is annyi háttérinformációt közöl. Szerettem a barátságát Sallel és a kapcsolatát is Nattel. Utóbbi nagyon jól volt ábrázolva, mert megvoltak a boldog és a szomorú pillanatok is, azaz nem lebegtünk rózsaszín ködben annak ellenére sem, hogy a karakterek szerették egymást.

Grace és Sal barátsága megér egy misét, de nem igazán lehet spoilerek nélkül kitárgyalni, így csak annyit mondok, hogy izgalmas volt és meglehetősen életszerű. Grace és az anyja kapcsolata is nagyon szíven ütött, pláne amikor oly egyértelmű volt, hogy egyikük sem boldog, és nem igazán tudják miként közeledjenek a másik felé. Bár Sophie és Devon csak ritkán tűntek fel, szívesebben láttam volna őket gyakrabban is. Ethan a maga rejtélyességével nem lett a szívem csücske, nagyon távol állt tőlem a karakter, de azt hiszem ez direkt lett így megoldva.

Ahogy én elképzeltem: Nat | A fotón: Chace Crawford
Ahogy én elképzeltem: Nat | A fotón: Chace Crawford

Komoly problémákat is feltárt a regény, mint a nemkívánt terhesség és az öngyilkosság, illetve az azt megelőző vagdosás. Remekül bejárta mindennek a lelki okait. Grace karaktere ügyesen lett felépítve, egyértelműen átjött, hogy miért bántja önmagát, és mit jelent számára a vagdosás. A szerettei reakciói is olyan sokat mondóak voltak. Sal aggódása, Nat pozitív „segítek és elmúlik” mondatai is annyira passzoltak az adott karakterek lelki világához. Örültem, hogy ilyen komoly dolgok is bekerültek a könyvbe, de leginkább annak, hogy jól ki is lettek fejtve.

Felsoroltam egy rakat pozitívumot, de akkor mégis, mi nem tetszett a könyvben? Hát a múlt béli kiszámíthatóság. Több rejtélyt is felvetett a szerző, és azt hitte, hogy majd nem jövünk rá a könyv harmadánál, hogy mik azok a bizonyos nagy titkok. Sajnáltam, hogy itt nem jött elő a kreativitás. A vége is egy picit szomorúvá tett, mármint, nem volt meg az a tipikus rendes lezárás, hanem inkább a „képzeld el, mi történt” feeling. De ez még az emészthető típus, vannak ennél sokkal durvább esetek is.

Ahogy én elképzeltem: Sal | A fotón: Lucy Hale
Ahogy én elképzeltem: Sal | A fotón: Lucy Hale

Értékelés: 8/10

Mindent egybevéve az Összekuszálva egy szerethető olvasmány, aminek megvannak a maga erősségei és gyenge pontjai egyaránt. Sok ponton elgondolkodtatott, a romantikus részek nagyon aranyosak voltak és a főbb karaktereket is jól alkotta meg a szerző. Az agyam nem dobtam el a könyvtől, de örülök, hogy elolvastam.

Hogy tetszik a borító? Nagyon! Imádom az egyszerűségét, a modell nézését és a vörös szín dominálását is. Élőben is szuperül fest!

Kinek ajánlom elolvasásra? Young adult fanoknak mindenképp, ahogy azoknak is, akik szeretek a különlegesen tálalt, elgondolkodtató könyveket.

CAT CLARKE – ENTANGLED BLOGTURNÉ

BLOGTURNÉ EXTRA: KÖNYVTRAILER

Készült a könyvhöz egy trailer is. Sajnos elég fapados, de legalább próbálkoztak valamivel 🙂


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading