Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Alex Flinn – A szörnyszívű

Ez a kedvenc A szépség és a szörnyeteg feldolgozásom. Ha figyelembe vesszük, hogy milyen sok van, akkor azt hiszem igazán érzékelhető, hogy mennyire különleges számomra ez a könyv. Amikor először olvastam beleszerettem, másodszori olvasásra pedig újra átéltem azt, amit első alkalommal, és felfedeztem egy csomó aprócska utalást, ami által még szerethetőbb és egyedibb lett számomra ez a feldolgozás.

A történet már jól ismert meséből ered. Főhősünk, Kyle gyönyörű, és ezzel tisztában is van. Szépségét azonban aljas célokra használja, zsarnokoskodik társai felett. Amikor átveri a boszorkány Kendrát szörnyű átok éri: külseje olyan csúf lesz, mint a lelke. Egy éve van rá, hogy találjon valakit, aki így is belé szeret. Egy nap megment egy lányt, Lindyt, akibe Kyle hamarosan bele szeret, de viszonozható-e a szerelem?

A mese főbb történései jelennek meg itt is, de a kulcs a karaktereken van. Csodás ötlet volt megmutatni, hogy Kyle milyen változásokon megy át, mennyire megnyílik az embereknek és miként válik őszinte, szerethető és belülről is gyönyörű ifjúvá. Egyáltalán nem éreztem hiteltelennek a fiúban lezajló lelki folyamatokat, sőt, a karakterfejlődés leírása bámulatosan jó volt, a rózsás hasonlatok tömkelege pedig még érdekesebbé és szerethetőbbé varázsolta a sztorit.

beastly-kyle

Hősnőnk, Lindy megmaradt a szokásos vonalon, őt sajnos nem sikerült teljes mértékig árnyalni és túllépni a „jó kislány, akinek a külső nem számít” vonalon, de azt hiszem ez nem is gond. Kellett egy lány, akiért Kyle harcolhat, aki miatt képes maga mögött hagyni a gyarló múltját. A legszebb pedig az egészben, hogy a folyamat már Lindy előtt megkezdődött, így lett igazán szerethető a fiú. A kettejük párosa amúgy nagyon édes volt, tipikusan a végig drukkolós, jöjjenek már össze kategória. Amikor pedig végre megtörténik, hát az hű!

A mellékszereplők miatt is pörgött ám a sztori. A vak tanárt, Willt egyszerűen imádtam. Egy vak embertől az ember valahogy automatikusan mélabúságot és szomorúságot társítana, és pont ezért volt felüdítő a pasi jelleme, és az a rengeteg vicces beszólás amivel oldotta a helyzetet. A bejárónőt is imádtam, különösen amiért akkor is hitt a fiúban, amikor más nem tette volna. A könyvben Kendra karaktere is jobban ki van domborítva, a slusszpoén a végén mesés volt.

beatly-movie

Csúf szerelem címmel filmadaptáció is készült a könyvből. A hazai mozik sajnos nem mutatták be, de DVD-n megjelent és a csatornák is gyakran leadták. Szerintem mindenképpen érdemes megnézni, mert egy jól sikerült adaptációról beszélhetünk. Persze kimaradt pár kulcsmotívum és fontosabb jelenet, de maga az üzenet átjött. A színészi játék pedig egyenesen pazar. Alex Pettyfer, mint Kyle pompás volt, Vanessa Hugdenst szépségként nem lehetett nem szeretni, Neil Patrick Harrisre pedig annyira ráillett Will szerepe! Mary Kate Olsen játékát is imádtam.

A legjobban szerintem akkor jár mindenki, ha megnézi a filmet és elolvassa a könyvet is. A sorrend tulajdonképpen mindegy, a lényeg, hogy ezt a történetet meg kell ismerni. Annak ellenére, hogy az alapokat már ismerjük, mégis, szórakoztató az egész, hiszen a lényeg az apró részletekben rejlik, és ez Alex Flinn könyveinek a titka!

beastly-film

Értékelés: 10/10

Valószínűleg most felfelé csillagozok, de nem érdekel. Annyira szeretem ezt a könyvet, a történet egyszerűen lenyűgöző akárcsak a karakterek. Tényleg ez a kedvenc feldolgozásom, kíváncsi vagyok lesz-e bármi, ami űbereli.

Hogy tetszik a borító? Nem vagyok tőle elájulva. Persze a rózsaszimbólum illik a sztoriba, ötletes, ahogy az Y szárából nő ki a virág, de az egész valahogy „egy tucat, egynek elmegy” érzést kelt bennem.

Kinek ajánlom elolvasásra? A mesék rajongóinak mindenképpen! Aki látta a filmet, az is csekkolja bátran a könyvet, mert másként van tálalva ugyanaz a sztori, és talán jobban megérthetőek Kyle és Lindy érzései.

ALEX FLINN – BEASTLY – BLOGTURNÉ

BLOGTURNÉ EXTRA – ÉRDEKESSÉGEK ALEX PETTYFERRŐL

A filmadaptációban Kyle szerepét Alex Pettyfer alakította megdöbbentően jól. Egy az egyben lehozta a karakter megnyilvánulásait, és még az eltorzítás is élethű volt. Alább találsz pár érdekességet a színészről. A forrás a Starity.

alex1

Alexnek hét tetoválása van:
+ Egy kelta kereszt található a mellén,
+ egy tibeti mondat a jobb belső karján,
+ egy „What Goes Around Comes Around” felirat a jobb vállán,
+ egy katakana az alső derekán,
+ ER monogramm, a régi barátnőjére, Emma Robertsre utalva,
+ egy sziv a jobb csuklóján, ami összekötődik az ER monogrammal

alex-tetko

Érdekességek
– 16 éves korában fejezte be az iskolát
– Belebújt Willy Wonka (Charlie és a csokigyár) szerepébe egy iskolai előadás keretein belül
– Van egy fiú féltestvére
– Arsenal rajongó
– Magániskolába járt
– Többek között Emma Roberts és Dianna Agron is a párja volt