Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könykritika: Gayle Forman – Ha maradnék

ha-maradnek-konyvRégóta kíváncsi voltam már erre a könyvre, a mozis premier, no és a varázslatos Chloe Grace Moretz castingolása még inkább növelte a vágyam, hogy végre én is elolvassam. Nos, megtettem, körülbelül egy hónapja, és azóta is azon gondolkodom, hogy mit is írhatnék erről a könyvről. Kicsit csalódott vagyok, mert teljesen mást vártam. Persze, az is előfordulhat, hogy az én lécem volt túl magasan, amit maga a könyv nem tudott átugrani. Ez teljesen érthető lenne, hiszen mindenkivel előfordult már szerintem, hogy annyira sztároltak valamit, és annyiszor mondták, hogy ez hű de nagyon jó lesz, aztán elolvasta/megnézte és igazából nem kapta el annyira, mint ahogy az ismerősök jósolták/ígérték. Most velem is ez történt.

A Ha maradnék egy Young Adult könyv, a főszerepben a tizenéves Mia áll. Az élete mondhatni tökéletes: a szülei jó fejek, a kisöccse Teddy vidámmá teszi a napjait, a pasija Adam, maga az álom, és a legjobb barátnője, Kim egy pillanatig sem hagyja unatkozni. Ám beüt a krach: Mia és a családja kocsiba ülnek, majd autóbalesetet szenvednek. Mia a testén kívül reked, afféle „szellemként” nézi végig, ahogy a teste a kórházba kerül, megérkeznek a rokonok, hogy a váróteremben aggódjanak érte. Miközben szellemként létezik, és fel kell dolgoznia a családja halálát.  Választás elé kényszerül: menjen, vagy maradjon? Csak az ő döntése, hogy a túlvilágon csatlakozik a családjához, vagy a földön marad.

A könyvből készült film főszerepében Chloe Grace Moretz látható
A könyvből készült film főszerepében Chloe Grace Moretz látható

A sztorival hála a filmtrailernek már tisztában voltam, éppen ezért én valamilyen „depi könyvet” reméltem. Igazából arra készültem, hogy akárcsak az Oh Boy! második felét, ezt is végig bőgöm majd, és de jó lesz végre megtisztulni egy kicsikét. A témájánál fogva szomorú és kicsit sötétebb könyvet reméltem, a végeredmény pedig teljesen mást adott. Akadtak olyan fejezetek, amikor kvázi a sírás határára kerültem, amikor annyira megmozgatott érzelmileg Mia helyzete, hogy átlökött egy ponton, de aztán huss, fél oldallal később jöttek a vidám, megmosolyogtatónak szánt flash back jelenetek. Érzelmileg totális hullámvasútra vitt a könyv, de nem a jó fajtára, hanem arra a nagyon rosszra, amin csak hatalmas csúcsok és esések vannak.

Sokat gondolkodtam a Ha maradnék szerkezeti felépítésén is. Eljátszottam azzal a gondolattal is, hogy ezt meg lehetett volna-e írni másként. Be kellett végül látnom, hogy ez így volt jó. Mia visszaemlékezéseivel, a múltjának a megismerésével vált előttem is egyre világosabbá, hogy milyen volt a lány élete. Így lett igazán drámai a „Menjek vagy maradjak” kérdés, mert végig futott a párhuzam: menjen, mert a szerető családja nélkül, fájdalommal nem akar élni. Vagy maradjon? Adam, a pasija, a legjobb barátnője, a többi rokona és a zene szeretete miatt? A fő kérdés, a fő motívum csak így jött át igazán, és ennek az volt az ára, hogy a lehető legrosszabb érzelmi hullámvasútra ültetett fel Gayle Forman. Mindeközben simán megértem azt is, hogy miért találta valaki nagyon szerethetőnek és jónak ezt a könyvet.

A képen Mia (Chloe Grace Moretz) és Adam (Jamie Blackley Jamie Blackley ) látható
A képen Mia (Chloe Grace Moretz) és Adam (Jamie Blackley Jamie Blackley ) látható

Látom ám a regény értékeit. Forman nagyon jól ír, a karakterek megkapóak, Mia drámája pedig tényleg kézzel fogható. Komoly dolgokról szól ez a könyv, de megvolt a vicces, szórakoztató és elgondolkodtató oldala is. Emellett realista jellegű az egész, a kórház leírása, a helyzetek és szituációk megteremtése még úgy is teljesen reális maradt, hogy keverte a természetfelettivel. Végig megmaradt a feszültség is, mert az utolsó percekig kérdéses volt, hogy Mia most megy, vagy marad. Szerettem ezt az izgalmat, ahogy a szereplőket is hamar a szívembe zártam. Külön megfogott a zene központi szerepe is, mert aki a zenét ennyire szereti, az rossz ember nem lehet.

Kíváncsi lettél? Rendeld meg 15% kedvezménnyel!

Értékelés: 8/10
Bennem van a hiba, másfajta érzelmi hullámvasútra számítottam, mint amit Gayle Formantől megkaptam. Ennek ellenére nem tagadom, élveztem a Ha maradnék elolvasását, a szerző előtt pedig emelem a virtuális kalapom, mert csodálatosan tehetséges. A könyv remekül felépített, a dráma kézzel fogható.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ez egy Young Adult könyv, de még véletlenül sem jelenti azt, hogy csak fiataloknak ajánlott. Felnőttek is nyugodtan vegyék a kezükbe, mert számukra is sok fontos dolgot adhat át a regény. Uniszex amúgy, fiúk és lányok is egyaránt élvezhetik. Azt javaslom adjatok egy esélyt a könyvnek.