Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Maria V. Snyder – Méregtan

poison-studyAmikor megláttam a borítót, és a fülszöveget, az egyik énem el akarta olvasni a könyvet, a másik pedig mondhatni ellenkezett. Nagyon úgy tűnt, mintha ez a regény nem az én világom lenne. A „holtpontról” végül Deszy kommentje ragadott ki, hiszen annyit lelkendezett erről a műről a Blogturnés csoportunkban, aztán a többiek is csupa olyan dolgot írtak, ami miatt felcsillant a szemem, úgyhogy döntöttem, kimozdulok a komfortzónámból. A Méregtan annyira bejött, hogy egy nap alatt ki is olvastam, éjjel háromkor értem a végére. Rádöbbentem amúgy, hogy ez a könyv simán benne van a komfortzónámban, és a „középkori hangulat”, ami eleinte taszított, a végére pont a regény egyik legjobb momentumává vált a szememben.

A történet főszereplője a fiatal Yelena, aki élete elmúlt egy évét a börtönben töltötte, mert megölte Brazell tábornok fiát, Reyadot. Jó oka volt ám ölni, hiszen hiába nevelkedett a Brazell család árvaházában, folyamatos bántalmazásoknak és kínzásoknak volt kitéve, ezeknek az emlékét pedig mára sem sikerült feldolgoznia. Igaz, nem is egyszerű, pláne ha Reyad szelleme állandóan kísérti. A kivégzése napján végül megmenekül, Ixia fő parancsnokának az ételkóstolója lesz, ami egyébiránt elég halálos meló. A mérgek ismeretére a jóképű Valek oktatja ki, aztán ahogy haladunk előre a történetben, egy nagy összeesküvés szemtanúi lehetünk, még jobban megismerhetjük Yelena hányattatott múltját és persze szerelmi szálat is kapunk, hiszen attól olyan vörös az a pötty a borítón 🙂

Akárhogy is törekszem, egyetlen olyan momentumot sem találok ebben a regényben, ami ne tetszett volna, ennek pedig igazán örülök. Ritka az, amikor egy mű száz százalékos élményt nyújt, a Méregtan pedig talán még azon is túlteljesített. A szereplők komplexek és jól felépítettek, a háttérvilág megalkotása zseniális lett, a mágikus kalandozások nagyon érdekesek, a szerelmi szál pedig egyáltalán nem túlzó, vagy erőszakos, hanem realista és jól átgondolt. Szépen és lassan alakul ki a dolog, nem idegelnek szerelmi háromszögekkel, és még így is pont annyi problémát tud a szereplők közé ékelni a szerző, ami láttán csak még inkább vágyom arra, hogy legyen már köztük valami. Egyszerűen döbbenet, hogy mennyire jó volt ez a könyv.

Lassan új kiadással jelentkezik már a kedvenc YA hősnőim cikksorozatom is, és azon bérelt helye van Yelenának. Ritkán találkozni ennyire ütős hősnővel. Imádtam a karakterfejlődését, azt, ahogyan az eszét használva megmutatja, mennyire veszélyes ellenfél is lehet egy gyengének tűnő nő. Valeket is imádtam, leginkább az esze volt az, ami lenyűgözött. Mindig is imádtam az okos pasikat, Valek meg nem csak okos, hanem agyafúrt is volt, ráadásul még a tömeggyilkos énjét is „ki tudta magyarázni”. A mellékszereplők amúgy kifejezetten erősek voltak a regényben, Janko és Ari beszólásain nagyokat nevettem, Ambrose parancsnok és a titka pedig ledöbbentett.

Ahogy én elképzeltem: Valek | A fotón: Craig Horner látható
Ahogy én elképzeltem: Valek | A fotón: Craig Horner látható

Kaptunk egy fő rejtélyszálat is, aminek szerves része volt Yelena, és az ő múltja. Nagyon tetszett, ahogy minden szálat a kezében tartott a szerző, a végén pedig kilyukadtunk oda, ami minden jó regény ismérve: még a legkisebb dolgok is fontossá válhatnak a végén, és minden egyes esemény egy nagy kerek egésszé áll össze, amit akár egy kirakóst, az olvasás során tök ügyesen ki lehet rakni a fejünkben. Én legalábbis ezt csináltam, és már csak emiatt is jól szórakoztam. (Igen, még mindig szeretem a gondolkodós könyveket).

Tetszett, ahogy a mágikus elemeket is bevonták, és eleve ez a mágiával átitatott, középkori feelinget árasztó helyszín lett talán a regény legkülönlegesebb eleme. Olyan egyedinek éreztem, pláne mert ritkán kapom meg ezt a középkori feelinget, és jól esett most elmerülni benne. Azt pedig tényleg ki kell emelnem, hogy mennyire hitelesnek tűnt minden.

Értékelés: 10/10
Egyértelműen az egyik legjobb könyv volt, amit idén olvastam. A folytatásra pedig nagyon kíváncsi vagyok, pláne a függővég miatt. De amúgy is, megszeretettem a szereplőket, imádom a világot, amiben játszódik, és alig várom már, hogy újra elmerüljek benne.

Kinek ajánlom elolvasásra? Young Adult rajongóknak mindenképpen. Ebben a könyvben aztán minden van, ami szem-szájnak ingere. Különleges világ, mágia, hiteles főgonoszok, szerethető fő, és mellékszereplők, továbbá egy nagyon jó szerelmi szál. Olvassátok el, jó ez 🙂

A „POISON STUDY – MÉREGTAN” BLOGTURNÉ TOVÁBBI RÉSZTVEVŐI:

09/09 MFKata gondolatai 
09/11 Nem harap a… 
09/13 Insane life 
09/15 Kelly és Lupi olvas 
09/17 Deszy könyvajánlója 
09/19 Roni olvas
09/21 Függővég
09/23 Zakkant olvas 
09/25 Dreamworld
09/27 Könyvszeretet
09/29 Media Addict