Home Könyvkritika Könyvkritika: Uno Drougge – Fiatal fiúk dícsérete

Könyvkritika: Uno Drougge – Fiatal fiúk dícsérete

Ha arra gondolunk, hogy valaki erőszak vagy pedofília áldozata lett, alapvetően egy elesett, szerencsétlen lány képe jelenik meg előttünk, akit egy agresszív állat akarata ellenére szexuális aktusra kényszerített.

Ritkán jut eszünkbe az, hogy akár egy nő is lehet az erőszak okozója, akár egy nő is lehet pedofil, vagy tehet olyat egy sráccal, amit az nem szeretne. Pedig ilyen esetek is megtörténnek a nagyvilágban, erről szól Uno Drougge könyve, ami a valóság alapján íródott, egy olyan nő történetét meséli el, aki bűnéért még ma is egy svédországi börtön falai között bűnhődik…

Hella Hell egy sikeres nő, akinek a magánélete a csőd szélén tátong, az anyjával rossz a viszonya, a lányával is. Egyetlen szenvedélye van, ami kiszakítja őt a szomorú hétköznapokból, a fiatal fiúk. Mivel tinédzserkorában egy szőrös állat megerőszakolta őt, ezért Hella csak a fiatal srácokhoz vonzódik, és mindent megtesz, hogy megkaphassa őket.

Amikor találkozik Jojóval, a tizenhárom éves sráccal, megőrül érte, és beleszeret. Jojó apja heroin függő, a leszbikus édesanyja pedig leukémiában meghal. Lassan Hella szeretője lesz, és mindent megkap a nőtől, de egyre többet követel. Később azonban megismeri Hella tinédzser lányát, és itt kezdődnek az igazi bonyodalmak…

Kicsit morbid a könyv, egy olyan – valós eseményeken alapuló! – szituációt tár elénk, ami egyáltalán nem hétköznapi. Az olvasása közben sokszor olyan gondolat ütközött a fejembe, hogy vajon mennyire áldozat a tizenhárom éves srác. Hella végülis nem erőszakolja meg, a srác nem ellenkezik, az elején még élvezi is, később aztán megunja a dolgot, de még aztán is teljesíti a “kötelességét”, cserébe pedig folyton kér. Hella pedig gazdag, és mindent megad a fiúnak. Jött viszont egy jelenet, ami mindent felülírt, ami egyértelművé tette, hogy ez erőszak, és onnantól már minden tiszta lett.

Amit nagyon sajnáltam, hogy nem ismerhetjük meg a könyvből Jojó lelkivilágát, azt, hogy ő miként élte meg az eseményeket. Mi játszódhat le egy tizenhárom éves fiú lelkében, akit egy tőle háromszor idősebb nő szexuális játékszerként használ? Ez a lélektani ábrázolás hiányzott nagyon. A könyv vége mindenképp érdekes és nem hétköznapi, és akkora csavarral zárul, amit nem tudtam volna elképzelni…

Nagyon érdekes írás, olyan dolgok zajlanak benne, ami eddig egy általam olvasott könyvben sem volt jelen. Itt nem azt éreztem célnak, hogy szórakoztasson, hanem azt, hogy elgondolkodtasson.

Értékelés: 10/10

Meg Cabot könyvein nevelkedtem, így érthető, mennyire másként hatott rám Uno Drougge könyve. Szerettem, noha nehéz volt olvasni, és megviselt lelkileg.