Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Kody Keplinger – The Duff – A pótkerék

the-duff-konyvVannak olyan regények, amiket már a megjelenése előtt nagyon vár az ember, mert az ismerőseitől folyton azt hallja, hogy ez mennyire jó. Blogturnétagként szerencsém van, mert egy hangos közegből hallom folyton, hogy mi a jó, (köszi lányok, hogy angolul is olvastok 🙂), így jobban fel tudok készülni én is. Ez a regény pedig tényleg annyira jó, mint a híre Pedig én már kezdtem attól tartani, hogy az idén elolvasott számtalan realista Young-New Adult történet már nem adhat számomra újat. A The Duff bebizonyította, hogy mindig van új a nap alatt, még úgy is, ha a meglévő klisékkel és sablonokkal dolgozik kreatívan egy szerző.

A történet: Bianca nagyszájú, makacs és szókimondó lány, szóval egyszerű kedvelni őt. Éppen a barátnőit kíséri el bulizni, szokás szerint ő a józan sofőr, nagyon unja már az egészet. Ekkor lép oda hozzá Wesley, aki közli vele, hogy ő a DUFF. Miután Bianca megtudja mit jelent a kifejezés, leönti a srácot kólával és elrohan, egyenesen az otthoni gondjaiba. A szüleivel nincs minden rendben, Bianca kezdi úgy érezni, tiszta csőd az élete. Szeretne menekülni, egy olyan pontot találni, ami elfeledteti vele a fájdalmat, a bánatot, az önmarcangolást. Ekkor jön kapóra Wesley, a fiú olyan, mint a drog, a csókjai elfeledtetik a fájdalmat – Bianca pedig akaratlanul is rákattan a szerre.

_N8A9026.NEF

Mit jelent a DUFF? Kétségkívül a regény legnagyobb előnye a DUFF kifejezés, annak a jelentése, és az emberekre gyakorolt hatása. Nem tudom szó szerint hogy fordította a kiadó (a könyvben benne van, csak most hirtelen nem találom). A lényeg az, hogy egy baráti társaság azon tagja a DUFF, aki a legkevésbé csinos a barátaihoz képest, ha pedig egy Wesley-féle nőcsábász odamegy beszélgetni a DUFF-fal, akkor a barátnők elalélnak, és egyszerűbb őket ágyba vinni.

Most akkor ki a DUFF? Olyan sokat, és annyira jól el lehet gondolkodni azon, hogy most ki a DUFF az adott baráti társaságban, és egyáltalán számít-e ez bármit is. Imádtam, ahogy Bianca gondolatai ekörül jártak, az út pedig, amit bejárt a kifejezés kapcsán, nagyon jó. Szeretem a fejlődéstörténeteket, amikor valaki olyan gondolatokat fogalmaz meg a regény végén, amiket az elején nem tett volna meg. Amikor a szemem előtt válik éretté, úgymond felnőtté az adott szereplő. Itt is ez történt.

A klisék: Attól sem mentes a könyv, azért ezt lássuk be. Ezerszer olvastam már, hogy a jóképű, dögös, szemtelen csajozós férfi főszereplő milyen is valójában, és a Bianca köré épített mellékszereplők problémái is feltűntek már több ezer regényben. Adott a kliséhalmaz, de ezzel semmi gond nincs. Többször leírtam már, a klisé okkal lett az. Nincs semmi gond azzal, hogy Wesley egy rosszfiú-típus, mert a szerző kellő humorral, némi alázattal és megannyi tehetséggel képes volt minden egyes YA-klisét úgy felhasználni, hogy szerethető és élvezhető legyen. Ezt pedig nagyon szépen köszönöm!

_N8A4266.NEF

Értékelés: 10/10
A The Duff tényleg annyira jó, mint amilyen a híre. Elgondolkodtató, megmosolyogtató és szórakoztató is egyben. Bianca személyében egy igazán szerethető hősnőt ismerhettem meg, öröm volt bepillantani a gondolatai közé.

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek, aki szereti a jól megírt Young Adult könyveket. Lányok és fiúk is egyaránt csapjanak le a könyvre, és bátran teszem hozzá, kortól függetlenül tegyék meg. Nem fogják megbánni.

Blogturné Extra: A The Duff-film főszereplője – Robbie Amell

Február 20-án mutatják be a regényből készült filmet, amiben Wesley szerepét a huszonhat éves Robbie Amell alakítja. Az ifjú színész habár nem hullámos, hosszú hajú, mint ahogy az írónő megálmodta, de az eddig megjelent trailer alapján szerintem passzol hozzá a szerep.

Amell 1988. április 21.-én született Kanadában, egy színész-családba. Az unokatestvére Stephen Amell, az Arrow sztárja. Robbie első szerepét a Tucatjával olcsóbb 2-ben kapta, majd ezt követte több film és sorozat. Szerepelt Ashley Tisdale oldalán a Picture This-ben, Chris Colfer mellett a Struck by Lightning-ben és Fredet is alakította a Scooby-Doo!-ban.

the-duff-robbie-amell

Akármennyi filmben is tűnt fel, leginkább sorozatokból lehet ismerős számunkra. 2006 és 2008 között a Life with Derek tizenhét részében tűnt fel, majd a True Jackson, VP című Nickelodeon-széria egyik főszereplője volt. Később az országos tévék szériáiban tűnt fel, a Revenge négy, az Alcatraz három részében szerepelt. Az igazi ismertséget a The Tomorrow People abszolút főszerepe hozta el számára, ám a sorozatot egy évad után kaszálták. Jelenleg a The Flash-ben látható.

Ami a magánéletét illeti, azzal minden a legnagyobb rendben. 2008 júliusa óta randizik Italia Riccivel. Idén nyáron volt az eljegyzésük, hamarosan jöhet az esküvő! Italia amúgy szintén szakmabeli, az ABC Family vetíti a sorozatát, Chasing Life címmel.

italia-ricci-robbie-amell

Blogturné – Kody Keplinger – The Duff – A pótkerék