Könyvkritika: Demcsák Zsuzsa – A másik életem

Könyvkritika: Demcsák Zsuzsa – A másik életem

3
Oszd meg!

demcsak-zsuzsa-a-masik-eletemNa tessék, itt egy újabb híres ember, aki könyvet írt az életéről” – gondolhatjátok sokan, mikor meglátjátok a bejegyzést az oldalon, vagy a könyvet a boltban. Szerencsére nem erről van szó. A másik életem nem egy szenzációhajhász regény, ami a celebek közti szexuális aktusok felidézésével nyerné meg magának az olvasót. Ez a könyv sokkal komolyabb annál, hiszen értéket és megannyi fontos információt közöl, és olyan dolgokra hívja fel a figyelmet, amit magunktól talán észre sem vennénk.

Ha olvasunk bulvárt, ha nem, Demcsák Zsuzsa ügyeit nehéz nem észrevenni… Először a Fort Boyard – Az erőd műsorban láttam őt, hamar megkedveltem, szimpatikus teremtés. Aztán jöttek ez meg az, az i-re a pontot az tette fel, amikor élő adásban, nevetve mondott be egy halálhírt. Na akkor voltam úgy, hogy engem ez a nő nem érdekel. Aztán derültek ki a dolgok Zsuzsa titkolt életéből, mint a családon belüli erőszak, ami máris más színezetben láttatta velem a nőt.

demcsak-zsuzsa

A másik életem is erről szól ám, Zsuzsa mit sem törődve a közvéleménnyel leplezetlenül mesél a szenvedéseiről, a megaláztatásról, a félelemről, amit attól a férfitól volt kénytelen elviselni, akibe szerelmes volt, a gyermekei apjától, akinek szeretnie, tisztelnie és óvnia kellett volna őt. Zsuzsa egy túlélő, megannyi nehéz év után kiszállt a házasságából, újra építette az életét. Ez azért nem semmi. És oké, hogy volt néhány malőrje karrierje során, de ha azt nézem, hogy mindezek eme zaklatott időszakában történtek, hát, valahogy megértem őt.

Családon belüli erőszak. Mindannyian hallottunk már róla, de van róla fogalmunk, hogy pontosan mit is takar a kifejezés? Hogy milyen lehet ebben élni? Akár még arra is hajlamosak lehetünk, hogy azt higgyük, “ah, a nő provokálta ki“. Pedig nagyon nem erről van szó. Demcsák Zsuzsa könyve hiánypótló, mert felhívja a témát a családon belüli erőszakra, elmondja mi zajlik a zárt ajtók mögött, milyen elkeseredett is tud lenni egy nő, és mennyire nehéz kilépni az erőszakos kapcsolatból.

demcsak-zsuzsa-csaladon-beluli-eroszak

A könyvben nem csak Zsuzsa szenvedése kap szerepet, hanem megannyi nőé, akikkel interjút készített. Az ő történeteik teszik igazán érdekessé a könyvet, hiszen megannyi sors rajzolódik ki a szemem előtt. Nők, asszonyok, akik sosem hitték volna, hogy az bántja majd őket, akibe oly szerelmesek voltak. Páran még el is mondták, hogy nem hittek a családon belüli erőszakba, azt hitték ez csak iskolázatlan emberek között fordul elő, és aztán fordult velük nagyot a világ. Megrázó volt olvasni a vallomásaikat, az életüket, a szenvedéseiket. De eközben csodáltam az erejüket, a kitartásukat, amiért képesek voltak – ha csak évek múltán is – de kilépni ebből a kapcsolatból és elmenekülni.

A másik életem azért is hiánypótló alkotás, mert megjelenik benne egy interjú pszcihológussal és ügyvéddel is, akiktől tárgyilagos módon megtudhatja az olvasó, miért válik valaki agresszívvá, milyen jogai vannak a bántalmazott félnek és milyen lehetőségei, hogy a törvény megvédje. Szomorúan olvastam, hogy semmi lehetőség nincs, a törvény nem tudja megakadályozni az erőszakot, sőt, jóformán semmit sem tehetnek, ami elég szomorú, mert így a bántalmazott fél egyedül marad.

demcsak-zsuzsa-konyve-01

Csupán egy dolgot sajnáltam, hogy kimaradt A másik életemből. Zsuzsa többször is leírta, hogy szeretett volna bántalmazott férfiakkal is interjút csinálni, hogy megjelenjen az ő történetük is, de erre mégsem került sor. Ez nagyon szomorú, mert addig kellett volna mennie, amíg nem talál egy álnéven nyilatkozó férfit. Mert igenis lehet egy férfi is bántalmazott, egy nő is tud agresszíven viselkedni, megalázni a párját. Így kicsit egyoldalú lett a családon belüli erőszak bemutatása, és van egy olyan mellékíze is az egésznek, hogy csak a gonosz férfiak kínozzák testileg és lelkileg a nőket. Holott a könyvben is szerepel, minden negyedik-ötödik áldozat férfi, és az ő történetük még inkább rejtve van, és még elképzelni is nehéz mit élhetnek át.

Értékelés: 9/10

Tényleg hiánypótlónak tartom ezt a könyvet, és csodálom azt a munkát és elhivatottságot, amit Demcsák Zsuzsa mostanság képvisel. Nemrég a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség gyűlésén szólalt fel, a Mokkában kvázi felelősségre vonta Curtist, aki verte a barátnőjét… Most így kívülről azt látom, hogy Zsuzsa lett a családon belüli erőszak arca, mindent megtesz azért, hogy azok a nők (és férfiak) akik átélik a poklot erőt nyerjenek és ki merjenek lépni a kapcsolatból és talpra tudjanak állni. Szeretem, amikor valaki az ismertségét nemes ügyre használja fel.

Kinek ajánlom elolvasásra? Minden nőnek (és férfinak) aki családon belüli erőszak áldozata, és persze azoknak is, akik nem azok. Olvassátok el a könyvet, hogy felismerjétek a jeleket, és segíteni tudjatok a barátotoknak, rokonotoknak, ha azt látjátok, hogy bajba kerül! Az erőszak áldozatai pedig erőt nyerhetnek a könyvből, és ez a legfontosabb.

Fotók: Tv2

545 <- Az összes oldalletöltés 3 <- A mai adatok
545 <- Az összes oldalletöltés 3 <- A mai adatok

3 Hozzászólások

 1. Én nem hiszek ennek a nőnek! Van benne valami megmagyarázhatatlan, amitől bennem nem kelt sem empátiát, sem szimpátiát, csak undort. Gyerekkoromban a legjobb barátnőm anyja verte a férjét. Szerencsétlen férfi alacsony is volt és olyan vézna, mint egy csontváz. Felnőtt férfi létére 46kg volt. A nő meg mindig azt hangoztatta veri őt a férje. Főként akkor hangoztatta, ha nem kapta meg a kívánt pénzt, amire szüksége volt a beteges vásárlási mániájának kielégítésére. Inkább kapcsolják ki télen a fűtést, az áramot, csak legyen meg a bunda, stb. Sokan meg elhitték neki a bántalmazást, mert úgy játszotta a szerepet, mint egy tökéletes, vérprofi színésznő. Attól sem riadt vissza, hogy saját magát ütlegelte, csak, hogy bemártsa az ártatlan férjét. Elválni nem tudott tőle, mert akárhányszor felmerült, összeverte a férfit. A barátnőm a suliban rendszeresen bepisilt, mikor verekedést látott. Végül nem bírta már magában tartani, megtört és elmondta, hogy az anyja egy vadállat és rendszeresen bántalmazza az apját és őt is, mikor a védelmére kelt. Nagyon utálom, mikor csak azzal jönnek, hogy a családon belüli erőszak elkövetői mindig férfiak. Ez nem igaz. Ne állítsuk be a nőket szentnek! Nézzük csak meg a női börtönöket és a kriminalisztikai jelentéseket. A nők sokkal brutálisabbak, mint a férfiak. De ha lusták vagyunk utána nézni, ott vannak a telenovellák. Abban rendszeresen nők a főgonoszok.

 2. Kedves Zsuzsa!
  Gratulálok a bátorságodhoz,,nyíltságodhoz és a kitartásodhoz!
  Nagyon sok nő és férfi áll melletted szeretettel.
  Kedves Cila!
  Ha nem vetted volna észre,ez egy másik történet…biztos van olyan nő is,akiről mesélsz.De ez nem jogosít fel arra,hogy a Zsuzsa szavahihetőségét megkérdőjelezd!
  Sajnos sok ilyen eset van…és éppen az ilyen negatív kritikák miatt nem merik sokan elismerni,felvállalni,szembefordulni az eroszakoskodóval.
  Mindegy férfi vagy nő!Senki nem bánthat mást!