Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Naomi Hay – A nyeremény

naomi-hay-a-nyeremenyMár a megjelenése idején nagyon kíváncsi lettem erre a könyvre, hiszen azt mutatja be, mi történik egy családdal, miután megnyerték a lottó főnyereményt. Mert lássuk be, aki valaha feladott már egy lottószelvényt elgondolkodott azon, mennyiben változna meg az élete, ha egyik pillanatról a másikra milliomos lenne.

A nyereménytől azt vártam, hogy megmutassa milyen nehézségekkel és boldogságokkal járhatnak a hirtelen kapott milliók, és ezt a részét egész jól bemutatta a szerző. Itt-ott megbicsaklott ugyan realitástban, mint amikor M. rögtön beült a volán mögé miután beiratkozott egy autóiskolába, holott az első ugye a Kresz. Meg volt még pár helyen logikai baki, de alapvetően nem zavartak, csak legyintettem.

A történet hősnője egyszerűen csak M., nem derült ki a teljes neve, ahogy egy csomó karakter neve sem. Szóval M. egy megfáradt, középkorú háziasszony, aki más életre vágyott, mint amit a sors megadott neki. Eztán jön a nyeremény, ami felforgatja a hétköznapokat. Érdekes volt látni, hogyan viaskodik önmagával az asszony, miként talál rá az önállóságra, hogyan realizálja az életében meglévő problémákat és miként veszi fel ellenük a kesztyűt.

Az egész regény olvasása közben kellemesen mosolyogtam. Nem láttam ezt másnak, mint egy kedves kis mesének, némi nevelő célzattal, csak aztán jöttek az utolsó oldalak, a mosolyom pedig nagyon gyorsan lelohadt.

((A könyvhöz készült egy nagyon vicces trailer, érdemes megnézni))

Spoileres bekezdés következik! Ha még nem olvastad a könyvet, hagyd figyelmen kívül ezt a bekezdést. Spoileresen folytatom! Igazából megértem, hogy a végén miért történt az, ami, de a kivitelezés meglehetősen gáz lett. A szerző véleményem szerint azt szerette volna megmutatni, hogy a pénz nem számít, és ha a család tönkremegy, semminek sincs értelme, és kiderülhet, a megszokott kis életünk, az unalmas férjünk jelenti a boldogságot. Az, ahogy a végén megölte magát a férj, majd gyorsan megölte magát az asszony is, nagyon gáz volt szerintem. Nem csak azért, mert szánt szándékkal hagyott végén M. árván két gyereket, hanem mert nem volt rendesen megalapozva ez a drámai lezárás. Így nem maradt más a végén, csak a drámai nagyságnak titulált valami, ami miatt rossz szájízzel gondolok vissza a könyvre. És nem azért, mert meghalt a főhős, hanem mert nem láttam értelmét a halálának, hiszen gyengén volt kidolgozva ez a szál. Kár érte no.

Értékelés: 7/10

Kedvelhető, szerethető olvasmány, aminek nem csak a gyönyörű borítója az egyetlen előnye. Picikét arra is felhívja a figyelmet A nyeremény, hogy próbáljuk meg értékelni a hétköznapokat, az életünket, és keressük meg benne az apró, boldog pillanatokat. Csak kár, hogy az üzenetet nagyon erősen kellett dekódolni, és a regény vége tényleg keserű szájízt hagyott maga után bennem.

Kinek ajánlom elolvasásra? Hát azoknak mindenképpen, akik aktívan lottóznak, biztos érdekes lesz számukra a regény.