Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Alice Oseman – This Winter: Az idei tél

Stílszerűen karácsonyra magyarul is megjelenik a This Winter – Az idei tél, ami egy újabb történet a Heartstopper világából. Ezúttal a Soltaire eseményei előtt járunk, és úgy a Heartstopper negyedik kötete körül, és megnézhetjük, hogy milyen is volt a Spring család kissé bánatos karácsonya.

* Elolvasnád? Szerezd be a könyvet a linkre kattintva! *

Charlie az étkezési problémái miatt egy intézetben töltött sok időt, most már otthon van, a karácsony viszont nehéz, ugyanis nem csak az étel/evés kap benne fontos szerepet, de a családdal töltött idő is. A fiú pedig nehéz helyzetbe kerül, amikor megjelenik a tágabb értelemben vett családja, és a nagybácsik, unokatesók faggatni kezdik őt, amit kifejezetten nehezen visel. A történetről igazából csak ennyit mesélnék, mert elég rövid, és nem akarom lelőni a poénokat.

Inkább arra hívnám fel a figyelmet, amit a sztori is kiemel: hogy a karácsony bármennyire is a szeretet ünnepe, fájdalmas is lehet, ha nem tudjuk a helyén kezelni a dolgokat. Nem tudom mikor jutunk már el végre arra a pontra, hogy nem akarjuk becsmérlően kommentelni a szeretteink egészségügyi állapotát, mint ahogy ebben a kötetben is történik…

De a sztori a kommunikáció fontosságára is felhívja a figyelmet, ugyanis Charlie helyzete sokkal egyszerűbb lenne, ha a szüleivel lehetne beszélni az érzelmeiről. Mármint, egy ilyen szituban, amikor előre tudják, hogy Charlie-t nehéz kérdésekkel dobálják majd meg, tényleg kötelező volt nekik megtartani a szokásos karácsonyi partijukat? Nem maradhatott volna el? Valami nagyon komoly gond van a Spring szülőkkel, érezhetően nincsenek felkészülve arra, hogy két gyerekük is olyan kamasz, akiknek fokozott figyelemre van szükségünk. Oseman-tól pedig most még olyan jelenetet se nagyon kaptunk, ahol igazán megértettem volna őket. (A Solitaire-ben szerencsére több ilyen apró pillanat is volt)

Annál jobban megrendített Tori. Olyan borzasztó lehet végignézni, ahogy szenved az, akit szeretsz, de nem tudsz neki segíteni érdemben. Ez már a Solitaire-ben is megvolt, de a karácsonyi körítés miatt most ez még jobban fájt. A három nézőpontnak köszönhetően elmerülhettünk a kis öcsi, Oliver gondolataiban is, ami hol megmosolyogtatóan cuki volt, hol pedig kaptunk egy-egy gyomrost, amikor kiderült, hiába kicsi ez a srác, annyira felfogja, hogy ami körülötte zajlik az nehéz és fájdalmas, ami rajta is negatívan csapódik le.

A kötet nagy részében Charlie a nézőpontkarakter, és kaptunk Nick és Charlie romantikát is. A srácokat imádom együtt, annyira édes, ahogy Nick folyamatosan védelmezni Charlie-t, és a kettejük közötti lopott, cuki karácsonyi pillanatok is annyira megmosolyogtattak. Ezek után csak még jobban várom az újabb közös történeteik megjelenését.

És mennyire jött át a karácsonyi hangulat? Igazából teljesen, de nem pont úgy, ahogy az szokásos egy ünnepi történetben. Itt inkább egy negatív példa lett elénk adva, amiből pedig mindannyian levonhatjuk a saját következtetéseinket. Bennem például megerősítette azt, hogy azokkal kell tölteni a karácsonyt, akiket igazán szeretsz, néha nem árt borítani a hagyományokat, és igenis készüljünk fel lelkileg arra, hogy bizonyos pontjain a karácsony nem csak nehéz, de más is lehet a megszokottnál, mert csak így tudjuk majd mindezt kezelni. Szeretem azt, ahogyan Oseman gondolkodásra készteti az embert.

Értékelés: 8/10

Nem egyszerű csillagokban véleményezni ezt a kötetet. Mást kaptam, mint amit vártam, inkább sötét volt, mintsem vidám, egy karácsonyi történettől pedig más az alapelvárásom. Ezzel együtt fontos üzenetet adott át a könyv, sikerült jobban megérteni Tori és Charlie lelki világát, a Nick és Charlie karácsonyi jelenetek pedig mindent vittek.

Hogy tetszik a borító? Hát, itt sem tudnám megmondani, hogy az amerikai vagy a brit tetszik jobban. Utóbbinál a piros háttér, és a különös karácsonyfadísz annyira egyedi, az amerikai borítónál pedig tetszik, hogy mennyire Heartstopper-stílusú az egész, a hátsó borítón ráadásul Nick is látható. A kötetben vannak ám illusztrációk is, na azokat is szerettem.

Kinek ajánlom elolvasásra? Heartstopper rajongóknak mindenképpen!

* Elolvasnád? Szerezd be a könyvet a linkre kattintva! *

  • A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából idén karácsonyra megjelenik egy újabb történet a Heartstopper világából, ami ráadásul karácsonykor játszódik. A történetről a Blogturné Klub hét bloggere mesél, és az értékelések mellett extra tartalmak is várnak rád!

  • Ez a Heartstopper történet karácsonykor játszódik, így egyike a Könyvmolyképző Kiadó karácsonyi könyveinek.

    A mostani játékunk során egy-egy Könyvmolyképzős karácsonyi kötetből találtok idézetet, a feladat, hogy beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába a könyv címét. A helyes kitöltők között a könyv 1 példányát sorsoljuk ki a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából.

    (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

    „De néha jólesik az is, ha az ember olyan dolgot kap amire vágyik, nem csak olyat amire szüksége van.”

    a Rafflecopter giveaway

  • 11.26. – Sorok Között
    11.28. – Spirit Bliss
    11.30. – Dreamworld
    12.02. – Könyv és más
    12.04. – Hagyjatok! Olvasok! blog
    12.06. – Utószó
    12.08. – Csak olvass!
    12.10. – Dreamworld extra állomás


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading