Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

A hazudósok: Újraolvastam a TikTok egyik kedvenc könyvét

Nyolc évvel ezelőtt, az eredeti magyar megjelenés környékén olvastam el A hazudósok című regényt. Akkor értékelést is írtam róla, és már ott fogadkoztam, hogy újra fogom olvasni. És milyen jól tettem!

A hazudósok az a típusú könyv, amiben van egy hatalmas csavar, és tulajdonképpen miután az kiderül, mindent új színben fogsz látni, amit a könyvben eddig olvastál. Nekem ezért volt hatalmas élmény az újraolvasás: mert tudtam, hogy mi a csavar. Tudtam, hogy mi történt Cady tizenötödik nyarán a privát szigeten, és emiatt minden jelenet új értelmet kapott.

Persze, bevallom az eltelt nyolc év alatt sok mindent el is felejtettem, így újdonságként hatott rám például az, hogy mennyire erős család dinamika volt a könyvben, és mennyire megfogott most a három anya története a háttérben, akik azért harcolnak és küzdenek egymással, hogy minél nagyobb szeletet kiharaphassanak az örökségből. Annyira erős volt a kritika a családi modellel szemben, ahol a látszat, a gazdagság és az anyagi javak összegyűjtésén volt a hangsúly, ami az első olvasás során nem ragadt meg bennem olyan erősen.

A grimm mesék átiratai is szinte újdonságként értek. Nem rémlett, hogy ez is volt benne, de baromi ötletes volt, ahogy Cady a helyzethez illően alakította át mindig ezeket a meséket, és levonhattunk belőle olyan tanulságokat, amik akár még az eredeti mesét is más színben láttatják.

Az első olvasásom alatt a romantikus szál nagyon magával ragadott, most, a másodiknál már annyira nem, de gyanítom ez azért is történt így, mert tisztában voltam a végkifejlettel. Ezzel együtt a gazdag lány és a szegény fiú ellentéten túl iszonyú erősen átjött az a hátrány, ami Gatet éri a bőrszíne miatt. Fájóan hitelesen foglalkozott a regény a rasszizmussal, leginkább a nagyapa karakterén keresztül, aki még arra sem hajlandó, hogy a nevén nevezze Gatet. Hátborzongató volt.

És mi van a fő rejtéllyel? Hát gyerekek, ott én agyamat eldobtam. Tudjátok, amikor először olvastam, nem tűntek fel a jelek. Nem értettem meg, hogy ez és az mit is jelent, és mi lehet a jelentősége. De most, másodjára már minden apró jel feltűnt, például amikor Cady úgy narrálta, hogy a hazudósok hirtelen eltűntek. Hát persze, hisz szellemek!

Elképesztően jó élmény volt így, a titkot tudva újra átélni A hazudósok világát, mert olyan volt így, mintha egy teljesen másik könyvet mesélt volna el. Ilyenre pedig lássuk be, kevés regény képes.

Azoknak pedig, akik még többet szeretnének olvasni a Sinclair családról, jó hír, hogy már magyarul is megjelent E. Lockhart A hazudósok családja című regénye. Ez A hazudósok előzmény kötete, a történet 1987 nyarán játszódik, a nézőpontkarakter pedig Johnny anyukája, Carrie. A sztori újra egy különleges nyár történetét meséli el, amikor is a három nővér, Carrie, Bess és Pennie sorsdöntő eseményeket élnek át.

Ha másért nem is, de azért mindenképpen érdemes elolvasni A hazudósok családját, mert ez is segít még jobban megérteni A hazudósok világát, és leginkább azt, hogy a három nővér mit és miért mond egymásnak, illetve azt is, hogy miért nevelik úgy a gyerekeiket, ahogy. Ezen a ponton pedig bízom benne, hogy E. Lockhart visszatér még A hazudósok világához valamikor, különösen mert a TikTokon kifejezetten sikeres a könyv, és adaptációról is szólnak a hírek.