Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Taylor Jenkis Reid – Evelyn Hugo hét férje

Hatalmas elvárásokkal kezdtem neki a könyv olvasásának, ugyanis ez a TikTok egyik kedvence, és már évek óta azt hallom, hogy mennyire fenomenális. Féltem ám, hogy csalódni fogok, de szerencsére nem ez történt. Az Evelyn Hugo hét férje az egyik legjobb könyv, amit idén olvastam, és extrán hálás vagyok a Könyvmolyképző Kiadónak, amiért újra kapható a kötet. Remélem emiatt még több emberhez eljut majd ez a klassz könyv.

* Elolvasnád? Csapj le rá kedvezményesen a kiadótól! *

A főszereplőnk Monique, egy fiatal újságíró, akit nemrég hagyott el a férje. A lány megrekedt a karrierjében, és nem találja a helyét a magánéletében sem. Ekkor keresi fel őt Hollywood aranykorának legendás színésznője, a most 79 éves Evelyn Hugo. Monique elmegy a találkozóra, ahol Evelyn közli, nem interjút akar adni egy újságcikkhez, hanem azt akarja, hogy Monique írja meg az életének a történetét egy jóváhagyott memoárban. Monique nyilván belemegy, és innentől válik egyre izgalmasabbá az egész.

Evelyn ugyanis elkezdi mesélni az életét, és hamar kirajzolódik előttünk egy nagyravágyó és a nyomorból eltökélten kijutni akaró nő képe, aki pontosan tudja, hogy a külseje a legfőbb értéke, így azt, és a férfiakat kihasználva eljut Hollywoodba, ahol keményen el kezd dolgozni azért, hogy feljuthasson a legnagyobb sztárok közé. Evelyn kapcsán pedig megkaptuk a klassz „sztár-történetet”, telis-tele kulisszatitkokkal a régi Hollywoodról, a sajtó manipulálásáról. A jelenkori Evelyn megállapításait pedig, hogy a pénz és a siker önmagában nem boldogít és nem tesz elégedetté pedig kifejezetten szerettem, és egyet is tudok érteni vele.

A könyv legnagyobb ereje kétségkívül Evelyn személyisége. A memoárok nagy hátránya az, hogy hajlamosak az alanyukat szentként kezelni, de Evelyn másként lett ábrázolva. Egy csomó hibáját és rossz döntését végigélhettük, nem egyszer bántotta meg szándékosan azokat is, akiket szeretett. Evelyn egy végtelenül emberi karakter, akit a hibáival együtt is nagyon lehet szeretni, mert érződik benne, hogy a szíve mélyén jó, de bármire képes, hogy elérje a céljait, és van benne egy nagy adag önzőség is, amit nem tud, és talán nem is akar kitörölni.

A cím Evelyn Hugo hét férje, és a pasikról is mindent megtudunk, ahogy a házasságokról is. Persze a romantika volt a középpontban, és Evelyn Hugo életének a szerelme. Előre tudtam, hogy LMBTQ kötettel van dolgom, de valahogy így is meglepett az, hogy Celia St. James lett Evelyn élete szerelme. Az elején olyan jó volt olvasni a kapcsolatukról, ahogy egymásba szerettek és bevallották a másiknak, az gyönyörű lett. Később viszont olyan hiteles és fájdalmas volt az, ahogy nem lehettek együtt a státuszuk és a kor szabályai, kívánalmai miatt. És persze az is tök hiteles volt, hogy Celia mennyire nehezen viselte azt, hogy Evelyn biszexuális. A pár történetének a lezárása viszont mindenért kárpótolt. Keserédes volt, igen, de akkor is mosolygok, ha rá gondolok, mert a végén csak megkapták azt, amire vágytak.

A regény nagy részében tehát Evelyn meséli el a történetét, de időnként Monique például hazamegy, és történnek vele is ám dolgok. Imádtam átélni azt, ahogy Evelyn szavai, bátorsága és kitartása hatásásra Monique jelleme is erősödött, és elkezdett kiállni önmagáért, a céljaiért, és elkezdte rendbe tenni az életét. Igazából Evelyn története olyan, amiből mindenki építhezhet és tanulhat. Például amikor kijelentette, hogy mit ér a büszkeség, ha éveket töltesz anélkül, akit szeretsz, az engem nagyon szíven ütött, és gyanítom jó páran voltunk ezzel így.

Kaptunk egy pici rejtély szálat is, ugyanis már az elejétől egyértelmű, hogy Evelyn nem véletlenül választotta a feladatra Monique-ot. Ahogy a könyv során a kirakós minden eleme a helyére került, csak pislogtam, mert annyira jó megoldás volt ez így, különösen ha figyelembe veszem Evelyn utolsó tettét, és a cikket, ami Monique-ot valamelyest ismertté tette. Zseniális megoldás volt, különösen mert megmutatta azt, hogy az idősebb Evelyn is hű maradt a fiatal önmagához: tedd meg, amit kell, könnyíts a lelkiismereteden, de úgy, hogy lehetőleg mást is nyerj rajta. Zseniális ez a nő, tényleg.

Értékelés: 10/10

Az Evelyn Hugo hét férje az egyik legjobb könyv, amit idén olvastam. A főszereplő, Evelyn egy zseniális karakter, egy olyan élő és lélegző figura, akiről bármikor azt hinnéd, hogy lesétálhat a könyv lapjairól. Az egész olvasás során olyan érzésem volt, mintha egy tényleg élő színésznő életéről olvashatnék, és ez még különlegesebbé tette az élményt. Film is készül a könyvből, remélem nem okoz majd csalódást.

Hogy tetszik a borító? Az ikonikus zöld ruha és a szőke haj miatt nagyon Evelyn Hugo a modell, és maga a póz is tökéletes. Egy dolog zavar a magyar kiadáson, az a cím kiírása, ott jobban tetszik az eredeti verzió.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha nem zavar az LMBTQ téma, akkor ne hagyd ki ezt a könyvet. Egyedi, különleges és felejthetetlen, nem véletlen, hogy ez most az egyik legolvasottabb könyv a világon.

* Elolvasnád? Csapj le rá kedvezményesen a kiadótól! *

 • A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg Taylor Jenkins Reid: Evelyn Hugo hét férje című regénye, mely óriási népszerűségnek örvend, világszerte számos irodalmi díjat nyert. Ha van kedved belemerülni Evelyn Hugo izgalmas szerelmi történetébe Hollywood aranykorából, tarts velünk, és a játékunk megfejtésével akár meg is nyerheted a könyv egy példányát.

 • Négy állomás, négy híres színésznő, akiknek Evelyn Hugo akár kortársa is lehetett volna. Ismerjétek fel őket az ikonikus mozis képek alapján, és a nevüket írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
  Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

  a Rafflecopter giveaway

 • 06.26. Kelly és Lupi olvas
  06.29. Spirit Bliss – Sárga könyves út – extra
  07.02. Csak olvass!
  07.05. Sorok között