Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Rasszizmus az, ha nem jön be Ariel, a fekete kishableány?

A napokban érkezett meg az Ariel, a kis hableány első előzetese, amiben hallhatjuk is a csodálatos Halle Bailey énekelni a Part of Your World-öt, a Disney pedig ezzel a videóval tudatta újfent a népnek, hogy Arielt ezúttal egy fekete lány alakítja majd, míg például a Once Upon a Time sorozatban JoAnna Garcia keltette életre, aki külsőre hasonlított arra, ami a mesében volt.

A vélemények erről a fekete Ariel kapcsán elég megosztóak voltak, rengetegen kritizálták a Disney-t a döntés miatt, és született elég sok olyan komment, ami alapján azt hihetné az ember, hogy aki írta azokat, az rasszista. Pedig ez sok esetben nincs így.

Az egyik legnagyobb baj a mai társadalmunkkal az, hogy iszonyú gyorsan tudunk döntést hozni valakiről, és elkönyvelni őt valamilyennek. Kiakadtál, amiért Ariel fekete lett? Ennek hangot is adsz egy komment formájában? Akkor biztosan rasszista vagy! Pedig… a világ nem ennyire fekete és fehér, és nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a felületes szemlélőnek bárki rasszistának tűnhet egy komment, egy gondolat alapján, holott simán lehet, hogy nem az, és ezeket a gondolatokat, a megítélést elég nehéz megváltoztatni.

Ha bármi rám néz, láthatja, hogy roma származású vagyok, emellett még meleg is. Abszolút nem érzem magam rasszistának. Volt viszont egy regény, amit nagyon szerettem: Veled minden hely ragyogó volt a címe. A főszereplője egy szőke, kék szemű, magas srác volt. Iszonyúan örültem, mikor adaptáció készült belőle, a főszereplője viszont Justice Smith lett, egy kicsit alacsonyabb, fekete bőrű srác, aki még véletlenül se hasonlított a karakterre a fejemben.

Most akkor én rasszista lennék, amiért kiakadtam anno Justice Smith castingján? Őszintén, nem hiszem. Egyszerűen élt a fejemben egy kép a karakterről, akit iszonyúan szerettem, és csalódott lettem, amiért ennyire más interpetálásban kerül a képernyőre. Lehet, hogy a régebbi cikkeimben én sem fogalmaztam ezzel kapcsolatosan olyan jól, ahogy az „elvárható” lett volna.

Könyvmolyként alapjáraton is mindig nehéz, amikora adaptáció készül egy könyvből, amit olvastunk, szeretünk, hiszen elképzelünk valakit a leírások alapján, mindannyian más arcot látunk magunk előtt, és nehéz, ha ezt hirtelen felülírják. Még az olyan castingoknál is volt fennakadás, mint például Dominic Sherwood a Shadowhuntersben, pedig ő ugyanúgy fehér, atlétikus, jóképű és szőke volt, mint Jace A végzet ereklyéi könyvekben, de nyilván volt aki szálkásabbnak, helyesebbnek (stb) képzelte el. És akkor ezek után nem csoda, ha különböző bőrszínnél, nagyobb eltéréseknél az ember csalódott.

Ha belegondolunk, Ariel esete még nehezebben kezelhető, hiszen a kis hableány már gyerekkorunk óta velünk van, és mindig is vörös hajú, fehér bőrű lányként ismertük őt. Igazából nem meglepő, ha néhány embernek fáj, hogy változik a kép, és zsigerből olyat reagál rá, hogy „bezzeg Tianával ezt nem mernék megcsinálni„. A TikTokra ezzel kapcsolatosan csináltam is két videót (ebben például elmagyarázom, hogy Tianánál miért nem lehet rasszot cserélni). Az, ami engem a helyzetben leginkább feldobott, a fekete kislányok reakciója az új Arielre, ezzel öröm volt szembesülni.

Tehát: adott jó pár ember, akik látják a fekete Arielt, és úgy érzik, hogy nem klappol a kép, ők nem ehhez szoktak hozzá. Elvettek valamit a gyerekkorukból, megváltoztatták a képet, és most hirtelen frusztráltak, dühösek. Szerintem valamilyen szinten érthető, ha zsigeri reakciót adnak. A lehető legjobb, ami ilyenkor történhet, az egy komment folyam, ahol megjelenik mindkét vélemény. Sokszor egy-egy videó is sokat hozzáad, ezért is csináltam reakció videót a fekete kislányok mosolyáról, és láttam, hogy sokakban pont ez volt a fordulópont, ami után átértékelték a helyzetet.

Egy dolgot viszont szerintem érdemes a helyén kezelni: az emberek bonyolult lények. Nem lesz valaki attól rasszista, hogy csalódott Ariel castingja miatt. Attól se, ha ennek hangot ad. Szerintem nagyon könnyű rögtön rávágni, hogy „a Béla rasszista„, mert akkor elhessegethetjük magunk elől a dolgot: rasszistákkal nem foglalkozunk.  Nem lehet velük mit kezdeni. És itt követjük el a legnagyobb hibát. Elvesszük az intelligens vita lehetőségét. Ha neked bejön Ariel élő szereplős változata, beszélgess a kommentelőkkel. Értsd meg, hogy miért érzik azt, amit, érvelj, de ne ítélj. Előbb-utóbb a te életedben is lesz olyan téma, ami miatt valaki rasszistának ítélhetne meg, holott rohadtul nem vagy az.

Mindez a poszt azért született meg, mert pellengérre lett állítva egy olyan tartalom előállító, akire az utolsók között sütném rá a rasszista jelzőt. És rossz tudni, hogy most csak azért, mert nem teljesen elégedett a casting döntéssel, hirtelen rasszistának lett beállítva, holott évek óta dolgozik az egyenlőségért és az elfogadásért, és ennek a platformjain is nagy helyet ad. Nem szabad gondolkodás nélkül rásütni az emberekre, hogy te rasszista vagy. Nem élhetünk a cancel culture világában, mert ez nem fair. Nem helyes. Nem gondolhatjuk azt, hogy egyetlen olyan gondolat, komment miatt, amivel nem értesz egyet, valaki hirtelen rasszista…

Lesznek olyan emberek, akik a gyerekkoruk emlékképe és a mese erős hatása miatt sosem fogják elfogadni a fekete Arielt. Lesznek, akik a csalódottságuknak hangot adnak majd. Ha ilyet látsz, kérlek, ne bélyegezd meg rasszistának. Persze, nyilván van köztük olyan, aki az, mert tényleg sok a rasszista ember, de ne felejtsük, nem mindenki az. Ne süssünk rá ilyen durva bélyeget az emberekre, mert ezeket nagyon nehéz letörölni, és hatalmas károkat okozhatnak az adott kommentelő, az adott ember lelki világában. Így is épp elég nehéz időket élünk…

Ha pedig te, kedves olvasó, csalódott vagy Ariel castingja miatt, csak annyit mondok: megértelek. Tényleg. Átéltünk ilyet mindannyian. Mindössze arra kérlek, hogy nézd meg ezt a videót, és gondolj ezeknek a kislányoknak a boldogságára, amikor kommentelsz, mert rengeteg olyan ember ül a laptopok, telefonok másik végén, akik egész életükben kisebbségben éltek, akik nem igazán találkoztak hozzájuk hasonló emberekkel a képernyőn, a mesékben. Akiknek a világot jelenti, hogy „Ariel úgy néz ki, mint én.”  Akiknek rosszul esik, ha negatív kommenteket látnak. Szerencsére a történet nem fog változni, Tianával ellentétben a történetnek nem igazán képezi részét a bőrszín kérdése. Egy dolgot viszont nem felejtek el: jogod van ahhoz, hogy csalódott legyél. Attól, hogy így érzel, én hiszek abban, hogy még nem vagy automatikusan rasszista. Mert ez sokkal bonyolultabb kérdés annál, hogy ezt csak így rád süsse valaki…